U pripremi ANTOLOGIJSKA ZBIRKA LJUBAVNE POEZIJE, priredili – Suzana Pavlović, Dragan Jokić

Predgovor

Pred vama se nalazi zbirka najljepših ljubavnih pjesama. Sve pjesme koje su zauzele mjesto u ovoj knjizi su pažljivo birane i sa razlogom se tu nalaze. Moglo bi se reći da je autor svrstavao pjesme prema ličnom osjećaju za lijepo, ali ne zanemarujući kvalitet svake pjesme. Zbirka obuhvata neke pjesme srpskih pjesnika (L. Kostić, J. J. Zmaj, D. Maksimović, Đ. Jakšič, B. Miljković…), ali i pjesme svjetskih autora (Ž. Prever, K. Simonov, Š. Bodler, S. Jesenjin, P. Neruda).

U zbirci se nalazi pjesma „Barbara“ bez koje ne bi, moglo bi se reći, nijedna antologija ljubavnih pjesama bila potpuna. Takođe, tu je i „Čekaj me“ Konstantina Simonova, još jedan biser ljubavne poezije.

Sve ove pjesme predstavljaju sami vrh pjesničkog stvaralašta izabranih umjetnika, pa i pored toga što ih je autor izabrao, vodeći se ličnim osjećajem prilikom priređivanja ove zbirke, one svojom umjetničkom vrijednošću zaslužuju mjesto u skoro svakoj antologiji ljubavnih pjesama.

Autor je birao pjesme od najranijih vremena (Sapfo, Amaru, K. Horacije Flak), pa sve do savremene poezije (P. Zubac, B. Miljković). Takođe, u ovoj zbirci se pored ljubavnih pjesama nalazi i „Krvava bajka“ i „Otadžbina“ koje svojim sadržajem odudaraju od ljubavne tematike, ali su tu kao primjeri ljubavi prema otadžbini i primjeri podsjećanja na stradanje.

Sa razlogom je izabrano da antologija počinje Jesenjinovom pjesmom „Pismo majci“ jer majka jeste svima ishodište i zahvaljujući majkama i naš život počinje, a sa druge strane ljubav majke i djeteta predstavlja posebnu vrstu ljubavi koju je teško nadmašiti. Pored biranog početka, bitna nam je i pjesma kojom se završava ova antologija, a to je „Kad mi klone“. To je pjesma koja nas podsjeća kakav nas kraj čeka i da postoji smrt kao neminovnost koju neki čekamo kao kaznu, a neki kao nagradu.

Čitanje ove zbirke pružiće zadovoljstvo svakom ljubitelju poezije, a uzimajući u obzir sve pjesme koje se nalaze u njoj, ova zbirka predstavlja jednu od vrijednih knjiga koje treba imati u svojoj biblioteci.

Andrea Radiša, profesor srpskog jezika i književnosti

О Dejan Spasojević

Проверите и

У припреми роман “Тајне долине снова“ Радмиле Караћ

О роману „Тајне Долине снова“ Радмиле Караћ, Београд 2024.   Радмилу Караћ, књижевницу која већ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *