MARICA ŽANETIĆ MALENICA

Osnovnu školu i prvi razred gimnazije završila sam u Sarajevu (BiH), ostala tri razreda gimnazije i Ekonomski fakultet u Splitu, gdje i sada živim. Većinu svojega radnog vijeka obavljala sam novinarske poslove u redakciji lista „HEP Vjesnik“, prateći područje elektroenergetike. Do umirovljenja  (2016.) sam bila članica Hrvatskog novinarskog društva, a sada sam članica Umjetničke likovno-pjesničke unije „Vlaho Bukovac“ Split, Hrvatskog književnog društva Rijeka i Udruge „Riječi iznad svega“ Zadar. Prilozi su mi objavljivani u raznim hrvatskim časopisima za društvena i kulturna pitanja kao i u stručnim časopisima. Deset godina sam bila suradnica mjesečnika za žene „Zaposlena“, koji izlazi u Zagrebu.

Nakon umirovljenja vratila sam se svojoj ljubavi iz školskih dana – pisanju pjesama. Sklona sam ljubavnoj i misaonoj poeziji, a pišem i pjesme za djecu, na koje sam posebno ponosna. Slijedile su i kratke priče, pa mi je priča „Bilo mi je suđeno“ objavljena u biografskoj knjizi „Na ovo sam baš ponosna – 62 žene i njihove priče“ (Redak, Split 2016). Zadnje dvije godine objavila sam tri knjige: „Riječju na sliku“ (prozne crtice, 2017.); „Da je noćas bilo“ (ljubavne pjesme, 2018.) i „Četiri čarobne riječi“ (pjesme za djecu, 2018.).

Poeziju i prozu objavljujem u web časopisu za književnost „Kvaka“ i na portalu Hrvatski glas Berlin, gdje imam svoju rubriku naziva „Tragom uspomena“. Javljam se na natječaje u Hrvatskoj i regiji. Pjesme i priče su mi u ovoj 2018. uvrštene u dvanaest zbornika u Hrvatskoj („Hod se nastavlja“; „Susret riječi“; „Lahor stihova“, časopis „Kvaka“ – broj 1/2018; „Riječi iznad svega“), Srbiji („Moć ljubavi“; Između dva sveta“; „Sloboda“; „Bez kormila“; „Panonski galeb“; „Grumen zemlje“; „Umetnička sinergija“) i BiH („Stihom zagrljena“ i zbornik kraktih priča i pjesama u organizaciji ASoglas izdavaštva). Sudjelujem na pjesničkim večerima i drugim događanjima u organizaciji društava čija sam članica. Vodim promocije, moderiram pjesničke večeri te čitam poeziju drugih pjesnikinja. Gostovala sam na lokalnim televizijama i radio stanicama.

Volim putovati i pisati putopise. Posjetila sam mnoge europske zemlje, ali posebno mjesto u mojim sjećanjima ima dvomjesečni boravak u Australiji, gdje sam vodila dnevničke zapise koji će uskoro izaći iz tiska u izdanju Centra kreativnog pisanja iz Zagreba. Putopis s mojega zadnjeg putovanja u Portugal krajem siječnja izlazi u šest nastavaka u časopisu „Kvaka“.

Radeči kao novinarka, spojila sam posao i hobi u jedno. Sad kad više ne radim, pisanje mi je najdraži hobi, kojim svojim danima dajem sadržaj i smisao.

 

Split, 14.01.2018.

Napomena uredništva:
Gospođa Mirjana Malenica je autor čija je pjesma uvrštena u ovogodišnji zbornik kraktih priča i pjesama u organizaciji ASoglas izdavaštva iz Zvornika i čija je promocija bila na manifestaciji ”DRINSKI KNJIŽEVNI SUSRETI”.Zbog nemogućnosti dolaska na promociju mi smo iskoristili ovaj vid predstavljanja autorke našoj čitalačkoj publici.

Dejan Spasojević, Glavni i odgovorni urednik

О Dejan Spasojević

Проверите и

Најава промоције књига ”ПИСМА ИЗ НЕСАНИЦЕ” и ”САНОВНИК ЗА БУДНЕ” Милана Николића

ЈУ Народна библиотека “Филип Вишњић“ Бијељина организује промоцију књига “Писма из несанице“ и “Сановник за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *