Представљена награђена збирка пјесама ОДСЕВ НЕИЗРЕЧЈА, ауторке Вере Цветановић ( видео )

Представљање првонаграђене збирке пјесама са 6. Дринских књижевних сусрета,
„Одсев неизречја“ Вере Цветановић.
У опусу стваралаштва Вере Цветановић је двадесет шест књига.
Природа је саставни и неизоставни део сваког њеног књижевног подвига.
Члан је Удружења књижевника Србије.
Живи, ради и ствара у Бабушници и Нишу.
Песникиња Вера Цветановић је по броју књига најуспешнији песник са нашег јужног граничног поднебља.
Пише песме за децу (неколико песама је компоновано) и одрасле, хаику, приче, драме, есеје, стручну литературу…
Превођена је на бугарски, македонски, италијански и енглески језик.
О књизи говори и рецензент Јованка Стојчиновић Николић.
Читајући пјеснички рукопис „Одсев неизречја“ Вере Цветановић, на самом почетку није тешко закључити да се ради о великој посвећености божанској и духовној перцепцији и сазнању да је животну суштину, управо посветила његовим изазовима не препуштајући случају, него са великом љубављу своје знање, књижевно и искуствено, преноси на младе генерације, радећи у школи као професор српског језика и књижевности.
Поред завидног мјеста које заузима као наставник и васпитач, Цветановићева се бави новинарством, те културном и јавном дјелатношћу, приређујући велике пројекте из те области, бивајући репрезентом споја прошлог и садашњег времена.
До сада је објавила више од двадесет пет књига разних жанрова. За рукопис „Одсев неизречја“ добила је прву награду на конкурсу издавачке куће Ас-Оглас из Зворника, која подразумијева и објављивање књиге.
Пажљиво ишчитавајући рукопис, није тешко одредити да у њему преовлађују основни тематски изазови: духовност, љубав, посвећеност ријечи, природи и човјеку, те завичају који је многим пјесницима окосница стваралаштва, Вери и молитва. Често наглашавајући да је пјесник свједок времена, ауторка нас пјесмама кроз њега и „проводи“, не заборављајући да су млади нараштаји приоритет и да им је потребно пружити несебичну љубав и истину, враћајући се коријенима и традицији (обичајима). Ослањајући се на прошлост, непогрешиво обликује душу језика и његов значај у садашњем времену, које је у планетарном посрнућу. Настоји да ријечју освијетли универзум, осмишљавајући га кроз асоцијације црпљене из природе, емоција, доживљаја…
Књига „Одсев неизречја“ састављена је из четири цјелине: „Бог изнад свега, а човек пре свега“, „Страсти илузије“, „Ноћ се у зору утапа“ и „Путањама поднебесја“.
Јованка Стојчиновић Николић
АСоглас Издаваштво
Мали Зворник инфо

О Dejan Spasojević

Проверите и

Ауторско вече Аћима Тодоровића у Зворнику

Зворник, дана 18.јуна у Дому омладине са почетком од 19,00 часова одржаће се представљање нових …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *