smart

Одржана промоција књиге “РОША“ аутора Славојке Кокић

Дана 21.12.2023. године у великој сали Дома Просвјете је одражана промоција збирке поезије за дјецу под називом”Роша” аутора Славојке Кокић.

”Најновија збирка песама ,,Рошаˮ повратак је детињству, повратак себи, игра без граница и сазвежђе најлепших стихова који лепоту кују у злато. Сам наслов нас подсећа на једну игру нашег детињства, када смо били упућени једни на друге, без телефона и технологије, игра кликерима, која је развијала наше менталне способности, али и социјалне. .. Диван је ћилим ова збирка, ћилим од најшареноликијих тема преточених у стихове, стихове дечијој души блиске. Попут Чика Јове Змаја, Десанке Максимовић, Мике Антића, пружа деци обиље лепоте и хумора, њима разумљивог”- дио рецензије мср Невене Милосављевић из Звечана.

”Вредност ове песничке распричанке је пре свега у томе да нас прене и дозове памети, да не заборавимо како смо се некада играли, зајапурени и неуморни, тек покаткад се заривајући у какву рошу, да бисмо предахнули и ослушнули зове ли нас мајка или бака за порцију грдње или сласну ужину… На такво осматрање, разматрање и удубљивање и њих и нас, подетињене и (не)дорасле, позива учитељица из Теслића, песникиња Славојка Кокић…У Славојкиним дечијим песмама су јасно разграничени појмови: добро – рђаво, светлост – тама, мудрост – лудост… Јасно је дакле да је њена превасходна намера била да часове васпитања и лепог владања још креативније и чаробније домири новим стиховима, како би се педагошки труд и родитељско прегнуће устостручили и плодоносно вратили нашој будућности…-дио рецензије Драгана Марковића, књижевника из Костајника код Лознице.

Живописну насловну страну радила је унука ауторке, Габриела Продић.
”Ово је моја пета књига, а ја јој се радујем као да је прва јер је писана за дјецу. Живимо у времену кад је ”техноманија” завладала и њене посљедице су неминовне, а највише их осјећамо ми запослени у школи, тако да потребно пронаћи начин да се дјеца врате чарима игре, да се врате природи. Отуд идеја да тежиште у овој пјесмарици за дјецу буде на старим добрим играма, као што је игра кликерима. Из тог разлога збирка носи назив ”Роша”. У збирци су заступљене и пјесме посвећене мајци, пјесме настале у смијешним школским ситуацијама, пјесме које помажу у савладавању наставних садржаја, као и пјесме настале на основу дјечијих креативних ликовних остварења, те пјесме сликарке природе…А основа свега је љубав према дјеци, разумијевање свих њихових потреба. Ово је књига за дјецу, као и за одрасле који чувају дијете у себи.”- ријечи су ауторке Славојке Кокић.

”Промоција је одржана у реализацији СПКД „Просвјета”Теслић , а њеној успјешности допринијело је присуство издавача Дејана Спасојевића, директора ”АСоглас- Издаваштво” из Зворника, као и полазника Школе гитаре из Брода који су се представили са својим музичким изведбама.
У програму промоције учествовали су ученици ЈУ ОШ „Вук Караџић” из Теслића у којој ауторка ради као учитељица.

Промоција је била медијски покривена од стране К3 ТВ из Прњавора.

Славојка Кокић, 22. 12. 2023., Теслић

О Dejan Spasojević

Проверите и

ПРОМОВИСАНЕ ЗБИРКЕ ПЈЕСАМА „ВИЛА СА КОШАРА“ И „РАДОСТ ПОКАЈАЊА“

МРКОЊИЋ ГРАД, 28. МАРТА /СРНА/ – Књижевник Невен Милаковић представио је вечерас у Народној библиотеци …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *