“НОСОРОГ ПИЛУ“ – књига године Признања за дела “Станко Загорац Задужбинар“ Рајка Бошковића и “Бог нам је свједок“ Неде Ђукић Боројевић

ЗБИРКА ПРИЧА “НОСОГОР ПИЛУ“ ПРОГЛАШЕНА ЗА НАЈБОЉУ КЊИГУ У 2021.години код издавача АСоглас издаваштво

„Носогор Пилу“
„Тог поподнева смех није звучао као до сада.
Било је некаквог топлог ветра у њему“

Књига која се споро чита. У овим временима било би добро да сви помало застанемо. И споро читамо. Сигурно ћемо тако више и боље разумети суштину прочитаног. А суштина је да све у животу зависи од перцепције. Носогор Пилу је малиша који не види ништа лоше у томе да испретура неколико слогова. Шта су слогови у односу на живот. Тек пуко појављивање слова на белини папира. То је један срећан носорог јер има сву љубав овог света. Има маму, тату и Машу. Како се странице полако окрећу, видећемо цео свет насмејаног носорога који уме да пева, црта и који је схватио алгоритам живљења – треба волети и осетити да си вољен. Све остало је мање важно. Па и та дислексија није важнија од осмеха који добије кад Машу погледа у очи. И учитељицу, која заједно с њим расте, правац у ту љубав.
Треба и ви да порастете до једног осмеха, до једне љубави. Тако се чаробни свет ове књиге претвара у вашу потребу да споро читате и уживате. Није лепота негде другде него у нама самима.
Књига „Носогор Пилу“ је на такмичењу 4. Дрински књижевни сусрети једногласно освојила прво место у категорији кратких прича за децу. Асоглас издаваштво као организатор конкурса је као награду штампало прво издање књиге која је преведена на енглески и словеначки језик. Тренутно се у Лондону припрема за штампу енглеска верзија књиге која треба да се нађе у пет европских земаља: Великој Британији, Италији, Немачкој, Португалији и Шпанији. На конкурсу издавачке куће Europe Books књига је одабрана као једина и прва из Републике Србије која ће се штампати у овој реномираној издавачкој кући и на тај начин ће се наћи у 60000 књижара широм Европе. Своје место већ је обезбедила на сајмовима у Лондону, Франкфурту, Мадриду, Турину, Москви, Риму и у САД-у. Тиме прелази границе Европе.


У Зворнику у организацији Асоглас издаваштва се припрема друго ислустровано издање на српском језику. Куриозитет овог издања јесте што ће се први пут на нашем тржишту наћи књига која је својим графичким решењима прилагођена деци која имају дислексију и на тај начин оправдава постојање своје суштине – подршка дислексичним особама које имају потешкоћа при читању. Главни јунак књиге и на овај начин постаје и остаје пријатељ оних којима је сличан.
Словеначка верзије књиге ових дана ће се наћи на полицама књижара у Републици Словенији која у својим програмима много више посвећује пажње лечењу и превенцији дислексије па се надамо да „Носогор Пилу“ неће имати проблема да нађе пут до срца својих читалаца. Има среће што је побрао симпатије једне младе графичке дизајнерке која је већ награђивана на светским такмичењима и оживљава Носогора врло вешто и руком зналца.
Дислексијом се у Републици Србији на националном нивоу нико не бави. Нема званичних података, али се према неким истраживањима долази до постока од 8% укупне школске популације која има дислексију. У Италији је тај број много мањи, до 3% и због тога књига „Носогор Пилу“ постаје средиште заједничког пројекта којим се аплицира на конкурсу за ЕРАСМУС. На тај начин ће се кроз позоришну представу, која је инспирисана књигом, доћи до неких нових искустава која могу бити имплементирана у школски систем.
Због свега овога сматрамо да се живот ове књиге, иако мале обимом, тек назире и њен садржај већ сада је читоцима пружио много топлине, смеха, али и утехе. Нада је она која књигу чини важном у коментарима оних који су свој примерак набавили и прочитали.
Да „Носогор Пилу“ није макар какав лик сведочи и играчка која је настала према њему са жељом да му се да трећа димензија. Тако је овај малиша искорачио из корица сопствене књиге и кренуо у свет бели да свима који споро читају буде на услузи и пружи своје мало раме кад им буде најпотребније.

Признање НАЈЧИТАНИЈА КЊИГА припало је романима “Бог нам је свједок“ – Неда Ђукић Боројевић и “Станко Загорац Задужбинар“ – Рајко Бошковић

-Роман ,,Бог нам је свједок“ ауторке Неде Ђукић Боројевић ремек-дело је савремене књижевности, чија је тематика везана за прошлост и историјске догађаје. Неда зналачки води наратив, а богату лексику планинског завичајног говора Црне Горе готово непогрешиво компонује у дело, на тај начин чувајући културу сећања на наше претке и њихову веру у Господа и у најтежим тренуцима. Ауторка сјајним стилом, мисаоношћу и филозофско-социолошким трактатима уноси новине у романескни поступак и тиме се истиче вредност самог дела. Књига ,,Бог нам је свједок“ имала је много промоција на простору Републике Српске, у Немачкој, широм региона. Једно је од најчитанијих и најкоментарисанијих дела у прошлој 2021. години.

-,,Станко Загорац Задужбинар“ роман је аутора Рајка Бошковића, а уз благослов његовог преоствештенства епископа Фотија објављен у 2021.години. У времену када је материјално изнад духовног, својом приповешћу враћа веру у људе и доброчинства. То је прича о Станку Загорцу, великом доброчинитељу, који је помогао неколико манастира да се фрескопишу. Мноштво сјајних описа и дијалога чини ову књигу јединственом, када човек одабира вечност и небеску славу, место земаљске, на тај начин сведочи истинску и праву веру.
Дело ,, Задужбинар“ посебно је у својој тематици, стилу и лепоти врлина, те се по свему издвојило од много сјајних наслова које је прошле године изнедрила издавачка кућа ,,АСоглас“

О Dejan Spasojević

Проверите и

У припреми књига “КОРАЦИМА СВЕТЕ КСЕНИЈЕ“ аутора Владимира Кљајевића

Фењеруша вере     ,,Диван је Бог у светима Својим, Бог Израиљевˮ (Пс. 67, 36). …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *