Милко Грбовић

АНТИПАТЕТИЧАР
– белешка о поети –

Милко Грбовић, рођен 1957. год. у Готовуши код Пљеваља; гимназију је завршио у Пљевљима, а дипломирао на Економском факултету у Београду, где – после повратка из Лондона – живи са породицом и ствара.

Милко Грбовић пише ангажовану, родољубиву, љубавну и сатиричну поезију, сонгове, стенд-ап комаде, поеме, драмедије у стиху, либрета и колумне; аутор је Чарновања, најпотресније сатиричне песме српског народа, и Гурабије, прве међу једнакима у мотивском низу чисте породичне лирике. Заступљен у многим зборницима и антологијама, не одступајући од риме, повремено објављује у периодици, док његови препеви са енглеског и руског језика постају све видљивији.

Милко Грбовић је и афористичар који и на друштвеним мрежама несебично, бритко, живахно, врцаво, сурово и гласно коментарише стварност, у снажној повратној спрези са читаоцима – не без конфликата, који су резултат песникове несуздрживе провокације. Познат по живахним наступима, прави миљеник публике, пензионерске дане проводи овенчан највише наградама на конкурсима под шифром, али постаје признат и под својим именом, тако да је 2023. године овенчан наградом
„Симо Матавуљ“, коју додељује Удружење књижевника Србије.

Самосталне књиге песама:
Пирови порази, Београд, 2001. На небеску вагу, Београд, 2008.
Вјетар пуше с Готовуше, Подгорица, 2010.
Завичајне бакве, Београд, 2015.
Књиге поезије са Милошем Јанковићем:
Двогласник, сонетни венци (поетски пантограф), Бгд, 2013.
Печатник, песме, Београд, 2019.
Препеви:
Расул Гамзатов, Далеки врх изгледа близу, Београд, 2023.

С ово мало срца скривеног под скутом!

О Dejan Spasojević

Проверите и

Николина Срдић

Николина Срдић је рођена 21. 5. 2002. године у Приједору, гдје је средњу стручну спрему …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *