Лозница: Одржана промоција књиге “СВЕТЛУЦАВО ЗРНЦЕ“ ауторке Бојане Чолић Грујић

Представљање књиге песама „Светлуцаво зрнце“ Лозничанке Бојане Чолић Грујић није било обично песничко вече, већ колажни програм проткан духовним и родољубивим стиховима и музиком у извођењу два хора и неколико солиста, али и видео-приказима емотивног казивања ауторке о Косову и Метохији. Галерија „Мина Караџић“, у Вуковом дому културе, била је синоћ испуњена до последњег места, а поред ауторке о њеној трећој збирци у име издавача говорио је Дејан Спасојевић, уредник „Асоглас издаваштва“ из Зворника.

– Бојана је добила награду на „Шестим дринским књижевним сусретима“, што доказује да је реч о квалитетној збирци богоугодних песама и да оне таленте које јој је бог дао она умножава на прави начин. Својом поезијом она нас освешћује и духовно потпомаже, указујући на значај очувања сопственог идентитета. Толико је истине у њеним песама да човек не може а да не заплаче. Иначе, рецензент књиге је песник Милан Тривунчић из околине Бањалуке. Надам се и даље доброј сарадњи са Бојаном и њеним новим књигама – рекао је Спасојевић.

Музички део програма употпунио је црквени хор „Свети Роман слаткопојац“, којим диригује Дарко Несторовић, као и истоимени дечји хор који такође делује при Цркви Покрова Пресвете Богородице и Старолозничкој црквеној општини, којим руководи Јелена Степанов. Као солисткиње су наступиле девојчице Ирена Спасојевић, Доротеа и Ксенија Грујић, као и млада виолинисткиња Мина Грбић, док је гост изненађење била др Љиљана Млађеновић, која је заједно са ауторком отпевала једну песму.

– Иако је ово моја трећа збирка, до сада нисам имала званично јавно представљање у Лозници. Ово и није класично представљање књиге, већ више духовно вече музике и поезије, а мени је препуно срце јер су дошли да ме подрже драги људи и чују моје најновије песме. Иначе, збирка је подељена у седам циклуса и обухвата укупно 163 песме, молитвено-исповедног карактера које значајно подижу свест о томе ко смо, где смо, са ким или чим се боримо унутар самих себе и света око нас. Вечерас сам програм поделила у три дела, први је посвећен Богородици, други Косову и Метохији, а трећи сам замислила као промишљање о животу – рекла је ауторка.

У рецензији Милан Тривунчић наводи да већ дуже време прати и ишчитава молитвене стихове ауторке који „осликавају њену искрену веру и свакодневну покајну молитву Господу“.

– У свакоме стиху и речи песникиња хрли ка небеском где обитава вечно и непролазно царство. Она у својој збирци „Светлуцаво зрнце“, песнички верујући, просто монашки моли се и вапи ка Господу. Ова предивна збирка је њен поетски Псалтир који уздиже своје молитве и риме ка Свевишњем – записао је.

С. П.

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

У припреми збирка афоризама “Маске су пале, фантомке нису“ Милана Р. Симића

СИМИЋЕВИ АФОРИЗМИ КОЈЕ ЧИТАЈУ И ОНИ КОЈИ НЕ МОРАЈУ     Милан Р. Симић, који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *