Из штампе је изашла збирка пјесама ДУКАТ , ауторке др Марије Лазаревић

РЕЦЕНЗИЈА
Дукат као златна песма
Збирка песама Дукат ауторке Марије Лазаревић није збирка писана препознатљивим стилом ове наше песникиње већ је вођена емоцијама оних који су затражили да њену песму отпевају у свом стилу.
Препознајући туђе емоције Марија је писала поезију за оне људе који песме не рецитују него певају, вођени поруком и унутрашњом потребом да песму дочарају својим мелодичним гласом. Неке особе рођене су са музиком у срцу и мислима, и само као такве могу да функционишу у свим животним околностима са којима се сусрећу, па као музикотерапеути помажу себи и другима у исказивању различитих осећања.

Они, певајући тужне песме када су тужни и веселе када су весели понекада и не познавајући правила поетског изражавања слушају своје унутрашње потребе и испољавају сопствена осећања кроз боју, висину гласа и тоналитет у ритму који прати њихов тренутни темпо и стил живота. Тако некада свирају банту блуз, некада соул, а некада изворну народну музику.
Писати песму за певање није исто као писати песме за казивање. Ову врсту стихозборја неопходо је да прати и музика која има сврху да постане блиска многима, а која настаје као производ инспирисан речима поете. Музику не може изазвати свако у срцу друге особе. За ову врсту поезије неопходан је и музички дар коју наша песникиња свакао поседује.

Милан Лазаревић

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

ВИД ВИЦКО ВУКЕЛИЋ

  Вид Вицко Вукелић је рођен 28.6.1971. године у Бањалуци. Објавио је осам књига за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *