У припреми збирка пјесама “ БРОЈАНИЦА“ аутора Велибора Шиповца

ПОЕЗИЈА ВЈЕРЕ

вјером кроз поезију живота

 

 

 

,,Славићу име Божије у песми,

величаћу Га у хвали.“

(Девета катизма, Псалтир)

 

 

 

Кад сам добио прилику да прочитам и напишем неколико уводних ријечи за збирку пјесама ,,Бројаницaˮ брата у Христу Велибора Шиповца, прва мисао ми је била асоцијација на стихове монаха Симона:

,,Тебе, Христе, волим, бројанице бројим,

жарко желим бити у недрима Твојим,

и док стално грешим а пакла се бојим

ја још више жудим за добрима Твојим.ˮ

 

Пред нама су заиста поетске бројанице књижевника, али прије свега, православца  Велибора Шиповца, настале као ниске бисера везане стиховима, а који носе јеванђељске  истине, поруке љубави и богопознања.

 

Велибор Шиповац овом збирком пјесама читаоца проводи кроз својеврстан поетско-религијски катихизис, у складу са Његошевим стиховима: ,,Шта је ово скупа свеколико до општега Творца поезијаˮ. Овај поетски подухват представља својеврсно мисионарење, чинећи да поруке јеванђељске истине дођу до срца вјерника или оних који још нису спознали драгоцјеност хришћанске вјере.

 

Ова збирка изабраних и нових  пјесама посвећена доминантно Богу, Богомајци и светитељима, производи у човјеку осјећај чистоте и умилења, утјехе божанским свеприсуством.

 

Постоје људи који проносе лучу вјере кроз греховну таму свијета. Велибор Шиповац је један од њих, а дјело које је пред нама доприноси афирмацији српског културног и духовног идентитета утемељеног у Хришћанству.

 

Дејан Спасојевић

 


 

БРОЈАНИЦА

међу нама

 

 

Велибор Шиповац, познати херцеговачки приповједач, романописац и поета, припремио је за печатњу своју најновију књигу поезије под насловом БРОЈАНИЦА, која се разбокорила у 33 пјесме, духовне садржине, испјеване у славу Божју.

 

Као и у претходној књизи – роману Шавови, Шиповац нам показује да су свуда знаци које наш Господ сије, само их ми, почесто, у овом профаном животу, не примјећујемо јер им не поклањамо довољну пажњу, а они се налазе око нас на сваком кораку. А вјера нам је свима потребна као дисање, као хљеб, као вода, а нарочито у оним горким часовима сатканим од духоклонућа и безнађа.

 

А шта је човјек без вјере? – „Једна сламка међу вихорове“, како то дивно испоја бесмртни Владика Раде, наречено Његош.

Вјера покреће планине!

Тако сам ја разумио ову збирку стихова мог брата Велибора Шиповца, коју он ево штедро дарује читатељству, а на ползу нашег српског рода.

 

Чедо Баћовић

 

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

Из штампе је изашла збирка пјесама “СПАСОВДАН“ Милорада Милићевића

СВЕТИ СПАСЕ, СПАСИ ДУШЕ НАШЕ! (Милорад Милићевић: „Спасовдан“) „Свети Спасе – спаси душе наше!“ Овако …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *