ЗВОРНИК, 26. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Зворнику је вечерас одржана Светосимеонска академија у част оснивача српске државе Стефана Немање.

Светосимеонска академија: Симеон Мироточиви узвисио дух православља и светосавља

ЗВОРНИК – У Зворнику је вечерас одржана Светосимеонска академија у част оснивача српске државе Стефана Немање на којој је истакнуто да треба поштовати великог светитеља Симеона Мироточивог, јер је он узвисио дух православља и светосавља којим се послије толико година креће српски народ.

„Дух светитеља Симеона Мироточивог и Светог Саве дише кроз наш вјерни народ, нарочито преко малишана који су на извјестан начин вјероучитељи родитељима, показујући им пут, да присуствују овим академијама и да се у црквама и храмовима молећи придржавају светосавског пута“, нагласио је свештеник Милош Зекановић у обраћању на академији у просторијама Основне школе „Свети Сава“.

Он је подсјетио да је Стефан Немања, односно Свети Симеон Мироточиви отац Растка Немањића – Светог Саве, те навео да се академије – прво Светосавска, а неколико дана касније и Светосимеонска организују као знак сјећања на великане и светитеље који су трасирали пут српском роду. Зекановић је нагласио да се ове академије одржавају већ дуго година у континуитету што је велика заслуга Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“ као организатора, и града Зворника који је покровитељ ових духовних вриједности.

„Требамо поштовати великог светитеља Симеона Мироточивог, јер је управо он узвисио дух православља и светосавља којим се послије толико година креће српски народ“, истакао је Зекановић и додао да је Светосимеонску академију благосиљао Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије.

ЗВОРНИК, 26. ФЕБРУАРА /СРНА/ – У Зворнику је вечерас одржана Светосимеонска академија у част оснивача српске државе Стефана Немање.

Предсједник СПКД „Просвјета“ Раде Перић рекао је да се у Зворнику већ 24 године одржава Светосимеонска академија, у част Стефана Немање. „Желимо тиме да му се на неки начин одужимо за стварање српске државе. Стефан Немања је проглашен свецем и заштиником српског народа, па у његову част организујемо академију, да се упознамо о историји српског народа, не само Србије и Републике Српске, него свеукупног српског рода који живи на Балкану и у цијелом свијету“, истакао је Перић.

Перић је подсјетио да је Стефан Немања у зрелим годинама предао власт сину Стефану Првовјенчаном, те да се замонашио у манастиру Студеница 1196. године, након чега је отишао на Свету Гору код сина Светог Саве, гдје су саградили српску задужбину манастир Хиландар.

Директор издавачке куће „АСоглас“ из Зворника Дејан Спасојевић уручио је плакету Раду Перићу, аутору књиге „Град Зворник у пјесми и причи“, која је проглашена најбољом књигом у издању „Просвјете“ за 2023.годину

„Ова књига је због своје документарне вриједности значајно издање за нашу културну баштину“, рекао је Спасојевић и додао да је књига у ствари литерарна хроника Зворника или својеврстан излог свих зворничких аутора у времену од готово једног вијека.

У оквиру ове академије постављена је изложба књига и фотографија зворничких аутора, те је наступио хор Основне музичке школе „Војин Комадина“, након чега је одржан драмско рецитаторски програм ученика Средњошколског центра „Петар Кочић“ и Техничког школског центра.

Српска православна црква данас прославља Светог Симеона Мироточивог, оца Светог Саве и оснивача династије Немањић која је владала српским земљама више од два вијека.

СРНА / ГЛАС СРПСКЕ

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

Зворник: Најава промоције књига “Кап живота “ и “Спасовдан“

Зворник, 11.априла у Дому омладине са почетком од 18,00часова одржаће се представљање књига “Кап живота“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *