“КЊИГА ГОДИНЕ“ И НАЈЧИТАНИЈА ИЗДАЊА за 2022. годину

КЊИГА ГОДИНЕ ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ „АСОГЛАС“

Издавачка кућа АСоглас је током 2022. године имала веома обимну издавачку дјелатаност објавивши преко 70 наслова од којих многи представљају праве бисере савремене књижевности. Из тог разлога задатак жирија који је требао да прогласи књигу годину у издању АСогласа није био нимало лак. Иако је неколико књига могло да понесе ово ласково признање чланови чирија су донијели једногласну одлуку да је књига године у издању Издаваче кућа АСоглас ванредна научна студија „Сабрани староставни српски списи“ уваженог српског књижевника из Црне Горе, Петра Милатовића Острошког.

Сабрани староставни српски списи, који већ у наслову имају одредницу 4С, су из више углова занимљива књига, а првенствено из књижевног и историјског, мада не треба занемарити ни филозофски, а ни религиозни аспект. Сама студија је састављени из три дијела од којих сваки појединачно има своју ванредну вриједност јер нас упознаје са најпознатијим српским јеванђељима, псалтирима, апостолама, минејима, зборницима и хрисовуљама (први дио), те са ауторима истих од којих се неки попут Феникса дижу из пепела (други дио) као и са најважнијим мјестима српског средњовјековног саборовања (трећи дио). Упознавши се са свим тим, мање познатим и једним дијелом тотално непознатим појединостима, од којих се за неке није знало ни да су постојали, откривши тиме нове хоризонте и нови национални бљесак, нема тог српског читаоца који неће осјетити понос што баш он припада народу који има такво богато духовно насљеђе. И то без обзира колико оно било занемарено и свјесно потцијењено од народа који немају ни приближно богату историју, а ни књижевност.
Закључимо, Сабрани староставни српски списи, који у овом облику и обиму још нису виђени, представљају истинско капитално дјело како из књижевног, тако из историјског угла, дјело које баца нову свјетлост на наше погубљене вијекове. Дјело које ће учинити да више никад „имамо а немамо“, На тај начин, је, захваљујући Петру Милатовићу Острошком бисер напокон изашао из шкољке па ће сад, захваљујући њему и да сјаји, чак и у мраку у којем се већ дуго налазимо.

НАЈЧИТАНИЈА ИЗДАЊА:
-Роман “Жена са душом камелеона“ ауторке Селме Кунбар
-Роман “ У себи заточени“, аутора Марка Д. Марковића
-Роман “ Прича о никоме и ничему“аутора Јанка Самоуковића
-Збирка прича “ Џепови пуни звијезда“ , ауторке Снежане А. Топаловић
-Збирка сонета “ Сушти“ ауторке Жељке Аврић

Књига ,,Жена са душом камелеона“ ауторке Селме Кунбар имала је сјајан пријем код публике, распродат је сав тираж. Дело осим што је тематски јединствено, стилски је сјајан роман, а оно што посебно чини овај роман вредним јесте што је његова тема живот, његова тема су људи и њихов унутрашњи свет, који као огледало емитује унутрашњи свет читаоца који се поистовећује са јунацима. Поуке које је аутор Селма Кунбар уткала у главну причу, али и епизодне приче које употпуњују ону главну, доказују само колико је она вешт писац и колико је њен таленат да исприча причу у којој ће се сви пронаћи велики.

Роман ,,У себи заточени“ аутора Марка Д. Марковића је имао неколико сјајних промоција и много позитивних коментара читалаца. Радња романа се наслања на руске класике, а стилски се огледа у великом таленту у образовању аутора који је створио једно капитално дело којем ће време само ићи на корист. Вечне теме љубави и издаје, морала и породице, греха и покајања увек су привлачне читаоцима, а љубитељи класика и провереног квалитета увек ће посезати за оваквим делима.

Роман ,,Прича о никоме и ничему“ аутора Јанкице Самоуковића вратио је тему рата у фокус на један другачији начин, не тако често присутан, а то је управо: шта је оно што се дешава у самим јунацима који су жртве ратног вихора. Социолошко-психолошки роман са филозофским реминисценцијама, одушевио је читалачку публику. А узвишени циљ романа који тежи ка праштању и суочавању са собом самима је оно што роману даје посебну вредност.

Збирка прича ,,Џепови пуни звијезда“ ауторке Снежане Топаловић је побрала све симпатије читалачке публике. Сама збирка је имала много успешних промоција, а писац Снежана Топаловић је својим приповедачким даром одавно придобила читаоце и овом збирком је само још једном потврдила које је њено место у савременој књижевности. Теме којима се бави блиске су свима нама, а дијалози изазивају ролеркостер емоција, од суза до смеха, што само доприноси да се све приче читају у једном даху.

Збирка песама ,,Сушти“ ауторке Жељке Аврић је дочекана са великом радошћу од стране читалачке публике. Жељка Аврић је призната песникиња и име без којег се савремена поезија не може замислити. Форми сонета је заоденула ново рухо, доказујући да сонетима не може овладати свако, да је то један песнички занат и вештина у којем колико таленат има удела, утолико више и образовање. Осим код публике, збирка је имала одличан пријем и код књижевне критике.

 

 

Сатирична књига у издању АСогласа је збрика афоризама „Пуцњи без опомене“ Јове Николића. „Пуцњи без опомене“ је хроника једног времена које је и само афоризам, времена који обилује пардоксима и гдје је све окренуто наглавачке. Велики маестро најкраће сатиричне форме у свој новој збирци не штеди никога јер нико није безгрешан и свакако не пуца у празно. Напротив, свих 705 афоризама погађа тачно у центар који је лако видљив али тешко дохватљив. Због тога су „Пуцњи без опомене“, што је парадокс, једна велика опомена која не би требала бити занемарена. Збирка коју свакако треба имати уз узглавље, јер открива и покривено, али и ону између.

Жири : др Милутин Ђуричковић, Миладин Берић, Невена Милосављевић

О Dejan Spasojević

Проверите и

Зворник: Најава промоције књига “Кап живота “ и “Спасовдан“

Зворник, 11.априла у Дому омладине са почетком од 18,00часова одржаће се представљање књига “Кап живота“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *