ОДРЖАНА СВЕТОСИМЕОНСКА АКАДЕМИЈА

ЗВОРНИК,  – У зворничком Дому омладине одржана је вечерас Светосимеонска академија, у част Стефана Немање, творца српске државе, који се замонашио под именом Симеон, те поводом 500 година српске штампарије у Горажду и 800 година самосталности Српске православне цркве.

Зворнички протојереј ставрофор Видоје Лукић је, благосиљајући академију у име његовог преосвештенства епсикопа зворничко-тузланског Фотија, рекао да је Свети Симеон Мироточиви, односно Стефан Немања прије монашења, родоначелник српског рода, државотворац српске државе и велики борац за изградњу светиња и чистоту Православља.

„Свети Стефан Немања је један од оснивача или оснивач српске држав, а његов син Свети Стефан Првовјенчани је први краљ којег је миропомазао Свети Сава“, рекао је Лукић и нагласио да је лоза Немањића непресушни извор којим се духовно надахњује и напаја српски народ.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“ Зворник Раде Перић нагласио је да се овогодишња Светосимеонска академија одржава и поводом 500 година српске штампарије у Горажду и 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Перић је подсјетио да је Стефан Немања, родоначелник владарске династје Немањића, допринио стварању српске државе у средњем вијеку.

Он је истакао да је Стефан Немања био један од најзначајнијих српских владара и подсјетио да је заједно са сином Растком, осносно Светим Савом, био утемељивач Српске православне цркве.

Перић је рекао да се Светосимеонска академја одржава двадесети пут у Зворнику и да је једина културна манифестација ове врсте у Републици Срокој која је посвећена светом Симеону Мироточивом.

У оквиру Светосимеонске академије, Градски одбор СПКД „Просвјета“ за најбољу књигу у 2018. години проглсио је „Зборник кратких прича и пјесама“, која је настала на Дринским књижевним сусретима на којима је наступило око стотину књижевника из Републике Српске и региона.

„Награду уручујемо предсједнику „АСоглас издаваштва“ из Зворника Дејану Спасојевићу који је и организатор ових сусрета, с циљем да се подстакне књижевно стваралаштво у овом граду“, рекао је Перић.

Спасојевић је изразио задовољство због овог признања које је овом зборнику додијелила „Просвјета“ и подсјетио да је та књижењбвна манифестација окупила више од стотину књижевника, што је био значајан културни догађај у Зворнику.

„Посебно ми је драго што је награда уручена на Светосимеонској академији посвећеној Светом Симеону и Сетом Сави духовним вођама српског народа“, рекао је Спасојевић, који је и уредник „Зборника кратких прича и пјесама.

У музичко-сценском дијелу Академије, наступило је Прво пјевачко друштво „Изворник“, ученици Техничког шкослког центра, те Ана и Ирена Спасојевић.

Организатор Светосимеонске академије су Градски одбор СПКД „Просвјета“ и Црквена општина Зворник, док еј покровитељ град Зворник.

СРНА

О Dejan Spasojević

Проверите и

У припреми приручник за разредну наставу ,,Сад знам, Моја права-моје обавезе” Аиде Гутић

Др Маринко Савић, инспектор-просвјетни савјетник Републички педагошки завод Републике Српске   РЕЦЕНЗИЈА РУКОПИСА „САД ЗНАМ”, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *