У припреми збирка пјесама за дјецу “Заљуби се један Васа“- Драгана Павловић Рибаћ

Критички осврт на дјело

Друга књига Драгане Павловић Рибаћ Заљуби се један Васа посвећена је и малој и великој дјеци, прожета је мотивима љубави, несташлуцима дјеце, врлинама и манама животиња, као и правим животним вриједностима и порукама. Поједине пјесме крију метафорична значења скривена у ликовима животиња. Књига Заљуби се један Васа, као и Драганин првенац Рода без пардона, подијељена је у три циклуса: Заљуби се један Васа, Шумска школа и Животне.

Циклус пјесама Заљуби се један Васа говори о односу дјеце према мајци и обрнуто. Иако су дјеца несташна и не воле доста тога што им се каже, да ураде, на крају увијек попусте пред мајком и схвате да су њени савјети најбољи и најискренији. У стању су да трпе и неправду за мајчинску љубав о чему свједоче и стихови:

Побрини се ти за себе,
Требамо те живу, здраву.
И неправду подносимо
За мајчинску љубав праву.

Овај циклус препун је топлих ријечи и шаљивих порука. Лик дјечака представљен је кроз лик Јове који се појављује и у неким пјесмама друга два циклуса.
Пјесаме које се налазе у циклусу Шумска школа говори о особинама и надмудривању животиња. Зека је главни лик за кога сви мисле да је слаб и немоћан, али на крају их све надмудри и покаже своју храброст и величину. Посљедње три пјесме Врана и орао, Лавља амбиција и Златни зец препуне су метафоричних значења и сигурна сам да ће најјачи утисак оставити на велику дјецу. Кроз ликове ових животиња представљене су особине људи. Одрасли лако препознају у њима своје особине, скривене намјере и жеље. Свака од њих пружа нам вишевјековне поруке. У пјесми Врана и орао порука је исказана кроз сљедеће стихове:

Дивила се врана орлу
А признати није хтела.
Иза крила му причала
Ал баш у кљун није смела.

У пјесми Лавља амбиција кроз стихове Meне гура моја жеља

Само снови у суштини
И ако без тога живиш
Oстарићеш у прашини.

Златни зец, пјесма, носи свима добру познату поруку која је скривена у многим баснама, а чији стихови кажу сљедеће: Нескромне ти жеље биле
Па се нису оствариле.

Као што и сам наслов циклуса каже Животне, ово заиста јесу пјесме које уче дјецу животним лекцијама: да не треба да се брину око небитних ствари, да треба да буду хумана, да никада неће бити срећна ако сама себе не цијене и да није свака олуја лоша, да има и оних које су добре. Иако циклус садржи само четири пјесме, све су јако снажне и носе јасне поруку, па би се рекло да овај циклус представља печат цјелокупне збирке, а Драгана даје јасну поруку свој дјеци:

Буди добар човек сине
Иако се слабо цени
Са тобом се таквим дичим
Ти си сине понос мени.

Пјесме су садржајне, поједине веома сликовите, ритмичне. Било је задовољство упловити поново у дјечији свијет, свијет маште, снова, несташлука и присјетити се и поновити најважније поруке у животу.

Александра Гајић, проф српског језика и књижевности

О Dejan Spasojević

Проверите и

У припреми збирке прича “УКУС КАМЕНА“ и “ У ходу – 101 страница / 101 прича “ Вукосава Делибашића

  Уз  похваљени роман, на 7. књижевним сусретима „РОБИЊЕ ~ који је већ најваљен и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *