У припреми “Отимање од заборава“ , аутор Младен Вучковац

Рецензије:

ЗАБОРАВ – ЗЛОЧИН КОЈИ СЕ НЕ СМИJЕ ДОГОДИТИ

 

Рецензијски осврт на књигу “Страдање  дјеце у Другом свјетском рату”, аутора Младена Вучковца

 

У свим временима ратова зла и владавине безумља одраслих, највећи страдалници су дjеца. Недужна, незаштићена и мала. Немоћна супростављању сили и злу.

Над њима господари рата, попут лешинара, спроводе свој крвави пир, да би њихова жртва била опомена историји и временима којима ужаснути свједочимо.

Дјеца Козаре су један издвојени вапај,  који је најгласније одјекнуо у офанзиви која се под фашистичком чизмом догађала мајкама у времену Другог свјетског рата.  У бјеговима и збјеговима. У отимању нејачи, од јачих, који су дрским законом силе, отимали дје-тињства и убијали малим херојима  право на живот. И гле, деценијама касније појављује се писац и учитељ, Младен Вучковац, и сам дијете Козаре, свједок и судионик  ужасних ратних година, сироче отргнутог дјетињства, да својој браћи по муци, малим херојима поносне Козаре одужи овом књигом свој узвишени дуг, часно их оловком из сјећања врати поново у вријеме. Захваљујући томе они сад, мали хероји овом књигом живе свој нови,  записани живот. Отети од заборава и освештани сје-ћањем на себе саме и свој мученички ход кроз пакао ратне Козаре, дјеца Козаре добијају вјечни живот и опомињу будуће господаре рата својим безвременским плачем.

Младеново списатељско ткање  је употпуњено и прецизним историјским подацима, које је писац користио у сврху што увјерљивијег приказа  времена зла, којем је на жалост и сам свједочио. Кроз књигу провејава истина као опомена која нас не напушта од почетка до краја књиге, која, попут клетве недужних, опомиње,  да заборав  је нови злочин, којег писци попут Младена Вучковца, поводећи се властитом савјешћу, ни у ком случају неће дозволити…

У то име честитам аутору дубоко саосјећајући са узвишеним циљем да овакве и сличне књиге  угледају свјетлост дана.

Дубоко вјерујем да…

Свако од нас, који у срцу носи дах прекрасне Козаре,  је дужан,  придружити се  оби-љежавању и поштовању трагичних смрти и тужних судбина малих хероја Козаре и личним примјером дати допринос сјећању на њихову узвишену жртву.

У то име честитам свима који су у овој теми пронашли исти мотив а сама пред временима којима свједочим стојим нијемо питајући ове нараштаје, да ли ће својим ћутањем  нову патњу другој дјеци, у новим временима призвати и дозволити…

У нади и молитви да се то не догоди, поздрављам вас драги читаоче, јер ваш задатак је да освештавањем истине у себи, створите наду за бољи, праведнији свијет.

У супротном догодио би се заборав. ЗЛОЧИН КОЈИ СЕ НЕ СМИЈЕ ДОГОДИТИ.

 

Београд, љета  Господњег 23. јуни 2022 г.

 

Виолета Божовић, књижевник

 

 

ОТИМАЊЕ ОД ЗАБОРАВА   –   КУЛТУРА СЈЕЋАЊА  НА СТРАДАЊЕ  СРПСКЕ  ДЈЕЦЕ

 

Аутентична свједочења о дешавањима и вјерни прикази ратних догађаја 1942 до 1945, са подручја Крајине, а и нешто шире …обогаћени лирским и пјесничким искуством самог аутора, основ су ове књиге, која хтјели ми то или не, мора да се прочита у једном даху .

Она је збир свих суманутих идеја нацистичке  Њемачке и фашистичке НДХ – a, а ис-причaних кроз страдање онога најважнијег у нашем животу ДЈЕЦЕ.  Не постоји ништа страшније и нечовјечније, него чинити звјерствa над дјецом, нејаким и малим бићима која сигурно нису свјесна ситуације у којој се налазе, па према томе и беспомоћна.

У књизи ОТИМАЊЕ ОД ЗАБОРАВА  Младен Вучковац вјешто уводи читаоца у де-шавања са почетка рата, наводећи примјере припрема једног народа – хрватског, да затре други – српски. Формирање усташких јединица и њихова идеолошка острашћеност у убијању и звјерствима, прави су приказ духовне, а и идеолошке припреме коју посједује једино мрзитељ.

Врло прецизно и користећи сачуване подaтке и чињенице, ослањајући се на мно-гобројну литературу …а због које навиру сузе на очи и бијес у души …аутор износи слијед ратних дешавања, погубних за дјецу Козаре, а и  шире. На основу њих видимо смишљен и паклен план злотвора да затре све што је српско, жељу да угасе домаћинства за сва времена …а то чине првенствено убијајући дјецу на најбруталније и најсвирепије начине које изопачени ум може да смисли.

ОТИМАЊЕ ОД ЗАБОРАВА  је истовремено и култура сјећања на догађаје који су претходили слободи …и једно је сигурно …ово је свједочанство и нама, шта би нам се десило да није било слободарског духа наших предака и на крају побједе. Младен је, методолошки вјешто, користећи податке из тога времена, и своје велико књижевно искуство, упутио читаоца ове књиге да реално и студиозно сагледа нашу, не тако давну историју и, истовремено донесе закључак да се тако нешто, више, никако не смије поновити.

На крају, аутор даје приказ хероина нашег краја …њихову слободарску улогу и јуначку смрт …прави приказ јаких особа које знају и умију остварити оно што желе.

Нека је вјечна слава и хвала свима онима који су положили живот за слободу и вјечни смирај за сву убијену дјецу.

 

мр  Бранислав Кецман

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

Predstavljanje knjiga Vukosava Delibašića u Zvorniku

Subota, 22.6.2024.godine u Domu omladine u Zvorniku sa početakom u 19,00 časova održaće se predtsavljanje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *