Теслић: Одржана промоција књиге “ГЕОДЕ“- Славојка Кокић

Синоћ, 26.03.2022. године је у великој сали Дома СПКД „Просвјета” у Теслићу, одржана промоција збирке поезије ”Геода” Славојке Кокић.

”Најновија и, свакако, најзрелија, збирка пјесама Славојке Кокић Геода садржи 74 пјесме разврстаних у четири поглавља (Геода, Свјетлосни траг, Звијезда у мајчином оку, Велика је Божја милост).  У наведеним поглављима, у пјесмама душе, уткане су пјесникињине мисли, жеље, надања, снови и љубав – љубав према ближњима, посебно онда када оду на други свијет….У редослиједу мотива и њиховом преплету лежи темељна вриједност пјесме. Пјесникиња Славојка Кокић, што је очигледно, у том простору и у том послу добро се сналази, јер то је простор бескрајне могућности сагледавања свијета у коме јесмо то што јесмо, као ствараоци његовог сталног сагледавања и уобличавања. Уз то се подразумијевају све могућности плетења и интеграција мотива да би пјесма својим гледом прогледала…. Пјесме у збирци Геода, писане су разумљивим и лепршавим стилом, лако се читају и памте, па не би било незаслужено да се неке од њих нађу и у читанкама за основне школе. – ријечи једног од рецензената који је био лично присутан на промоцији, проф. др Љубомира Милутиновића из Бања Луке.

” О истинским и непрестаним променама код човека сведочи најновија збирка песама Геода ауторке Славојке Кокић. Како и сам наслов сигнификује та геода је човек, који попут пећине у стени прикупља искуства и таложи их, творећи кристал, горски кристал лепоте живота. . И када су та искуства болна, кад нам људи сломе срце, и када нас вољени напусте и преселе се у вечни живот, када смо у рату и  све ране нашег рода нас боле, али и када смо срећни у загрљају божанског праштања и опште љубави са мирјанима, са породицом, са читавим универзумом.

Велики је допринос књижевности оваква стилска разуђеност, тематска разноврсност коју нам пружа песникиња Славојка Кокић, њен таленат се грана непрестано и проналази нова удубљења где ће настајати неке нове геоде, искрити нови кристали и рађати се дијаманти непролазне вредности. А светлост… светлост је њена главна одлика. Поезија – као духовни светионик.- дио рецензије проф.српског језика и књижевности Невене Милосављевић, из Звечана која се присутним обратила аудио- видео записом.

”Ово је моја трећа књига, кажу: ”Трећа, срећа”, а мени је свака од њих као новорођено чедо јер у сваку сам  уткала дио своје душе, а у тренуцима кад је душа рањена, ту је пјесма да је лијечи… Пјесма је, осим што је тјешитељка, и чувар сјећања и зато у овој збирци, сем њежних, љубавних пјесама, су и пјесме које чувају сјећања на најближе, али и оне које свједоче о трагичним историјским догађајима. Има и оних које су опомена, које нас тјерају да се запитамо гдје гријешимо, да ли смо у трци с временом изгубили своје ”ја”, своје сопство,  равнотежу с природом предодређену од Бога, како се опходимо према ближњима, јесмо ли заборавили да нам је љубав потребна као и ваздух који дишемо…на сва та питања, одговара пјесма, пјесма која слави живот и љубав…Због свих наведених чињеница настајале су пјесме, кристали душе који су творили Геоду…-ријечи су ауторке Славојке Кокић.

Успјешности промоције допринијело је и присуство издавача ове збирке су СПКД „Просвјета” Теслић-проф.Алекса Касаповић и ”АСоглас издаваштво” из Зворника- Дејан Спасојевић, који је и штампао књигу.

Промоцији је присуствовао и музичар Душко Шукурма Дота из Босанског Брода који је аранжирао и отпјевао двије пјесме које су заступљене у збирци, а њихово извођење је допринијело необичности и љепоти промоције, као и учешће Андреја Ђурђевића, ученика музичке школе,  који се представио  композицијом уз пратњу на клавиру.

Насловну страну збирке урадила је Сузана Продић, кћерка ауторке, приказала је као јединство геоде човјека и геоде стијене у лику људског ока чију  зјеницу чини геода.

У програму промоције учествовале су чланице Књижевног клуба ”Просвјета” из Теслића, као и ученици ЈУ ОШ „Вук Караџић” из Теслића у којој ауторка ради као учитељица.

Промоција је била медијски покривена од стране К3 ТВ из Прњавора.

Цјелокупан утисак је да је организација и само одржање  промоције било успјешно, од уређивања сцене, па до успјешног представљања заступљених пјесама у збирци од стране учесника у програму, а о сарадњи и самој збирци су говорили рецензенти и издавачи књиге, као и ауторка Славојка Кокић.

Славојка Кокић, 27.03.2022. године, Теслић

О Dejan Spasojević

Проверите и

ПРОМОВИСАНЕ ЗБИРКЕ ПЈЕСАМА „ВИЛА СА КОШАРА“ И „РАДОСТ ПОКАЈАЊА“

МРКОЊИЋ ГРАД, 28. МАРТА /СРНА/ – Књижевник Невен Милаковић представио је вечерас у Народној библиотеци …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *