Резултати конкурса (5. Дрински књижевни сусрети)

 • ПОЕЗИЈА

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ПЕТИ ДРИНСКИ СУСРЕТИ,

 У     КАТЕГОРИЈИ ПОЕЗИЈЕ ЗА ОДРАСЛЕ

ИЗВЕШТАЈ И ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА

            На конкурс за најбољу песничку збирку у оквиру књижевне манифестације Седми дрински сусрети, која се организује и реализује у Зворнику, Република Српска, јавило се 116 аутора из Републике Српске, Србије, Црне Горе и других крајева бише Југославије. Увидом и анализом поетских садржаја приспелих песничких збирки, стручни жири у саставу Наташа Станић, Јасна Миленовић и Миомир Милинковић, подносе следећи извештај:

НАГРАДЕ:

 1. Прву награду деле два аутора: Валентина Новковић за песничку збирку: НЕБОГЛЕДНИ ПЕВ и Жељка Аврић за збирку сонета: СУШТИ
 • Друго место деле два аутора;  и Весна Радовић  за збирку МИЛОСТ ВЕЛИКЕ КИШЕ и  Жарко Бојић за збирку: ИЗМЕЂУ ДВИЈЕ ФАМИЛИЈЕ

            Треће место деле  Борка Миличић Боба за збирку: СУЗА МОГА СВЕТИТЕЉА и Слађана Миленковић, за збирку: КРОЗ ТРЕПАВИЦЕ СИПАМ ТУГУ

            Жири похваљује десет аутора чије су збирке поезије ушле у најужи избор жирија  за неку од три награде:

 1. Славојка Бубић за збирку: ГЕОДА
 2. Слава Станојевић за збирку: ЧУВАРИ ИСТИНЕ
 3. Сузана Теофиловић, за збирку: БОГОЛИКИ ЧОВЈЕК
 4. Михајло Орловић, за збирку: ПОЕЗИЈА СЕ ПОЗНАЈЕ ПО ЛИЦУ
 5. Дајана Петровић, за збирку: СПРЕМА ЗА РАЈ
 6. Драгана Ћурковић Тошић, за збирку: ПРСТОХВАТ ВРЕМЕНА
 7. Драгица Грбић, за збирку: НАПЈЕВ О ЧОВЈЕКУ
 8. Жељка Врачевић, за збирку: СКИЦЕ С ЈАСТУЧНИЦЕ
 9. Милан Јанковић, за збирку: ОДМАЗДА ГОВОРА
 10. Лана Павловић, за збирку: ЖЕНА САТКАНА ОД ТУГЕ И ЦВЕЋА

Награду за животно дело добио је: ПЕТАР МИЛАТОВИЋ и Властимир Станисављевић Шаркаменац

Повељу за допринос развоју књижевне уметности и неговању језика и опште културе добили су:

-НОВИЦА ТЕЛЕБАК ТЕНИ

Награда за прву књигу  добили су:

1.“Принцип Слободе“, Марко Секулић

2.“Молитва умјесто пољупца“ ,Анастасија Шћепановић

3. Збирка пјесама , Ивана Жунић

4.“Кинцуги- порцелан душе“, Ненад Адамов

Општи став жирија је да је конкурс испунио функцију постојања и намеру организатора Дринских сусрета, како бројношћу приспелих радова, тако и естетском и идејном вредношћу поезије. У оцени и рангирању приспелих песничких збирки жири се руководио, пре свега естетским, а потом и утилитарним вредностима поезије, што подразумева оцену стилских и изражајних могућности аутора и њихове инвенције, не запостављајући притом ни етичке, идејно-тематске, социјалне и друге карактеристике конкретних књижевних текстова.

Жири је такође констатовао разноврсност тема и мотива назначене поезије, међу којима доминирају љубавни, патриотски, социјално-протестни и мисаоно-религиозни садржаји. Међу приспелим радовима било је више од двадесет песнички збирки, од којих би свака, са становишта различитих вредносних судова, могла понети епитет најбоље. У коначним оценама жирија одлучивале су, дакле, нијансе, а до извесне мере и емотивни ставови појединих чланова, који су понуђену поезију анализирали и вредновали са становишта личног укуса и индивидуалних афинитета, показујући притом да се критичар никада не може до краја ослободити  урођеног поимања поезије и њених естетских, стилских  и идејних вредности. Свака песма је лични доживљај песника, који се снажно рефлектује не само на објективни суд критичара, већ и на његов емотивни доживљај конкретног уметничког садржаја.

Полазећи од става да песма мора бити у целини лепа, што подразумева да својим садржајем нуди читаоцу богатство значењских, естетских и стилских вредности, жири је прво место доделио Валентини Новковић за збирку поезије НЕБОГЛЕДНИ СПЕВ. Особеност ове збирке исказана је стиховима херметичке форме, која до извесне мере затвара идејни концепт песникиње и маркира стилску неодређеност поетског говора који се отима правилима поетике и нормативне граматике.  То се нарочито огледа у неповезаности појединих мисли и реченица, у суптилним језичким кованицама које оснажују доминацију и превласт субјективне конкретизације песничке реторике и осветљавају просторе мистичног и имагинарног. На тај начин песникиња препушта читаоцу да на самосвојан начин декодира слојевитост њених мисли, порука и значења. 

Прва награда припала је збирци сонета СУШТИ, аутора Жељке Аврић. Песникиња се успешно окушала и у форми занимљивих сонета, инспирисаних актуелним питањима човекове егзистенције и односом према неким ствараоцима, својим савременицима. Садржина стихова одише бојом  епиграматичних тонова, што је неизбежно када се пева о ликовима из непосредног животног окружења. Катрени њених стихова  развијају експозицију сонета до линије на којој се терцинама остварује кулминација емотивног набоја, који снажно делује на свест и подсвест читалаца различитих укуса и афинитета.

Друга награда припала је Весни Радовић  за збирку МИЛОСТ ВЕЛИКЕ КИШЕ. Свој поетски кредо песникиња гради на самосвојном језичком исказу у којем се прожимају и надограђују стилске особености  класичне и модерне поезије. Стилске одлике њене поетике огледају се у метафорици језика и пиктуралним богатству детаља, међу којима доминирају преливи живих, завичајних боја. Те боје нису само у функцији дескрипције, већ често добијају израз симболичне пројекције живота и  шире, општије значење. 

Другу награду освојио је Жарко Бојић за збирку ИЗМЕЂУ ДВИЈЕ ФАМИЛИЈЕ. Стиховима ове збирке аутор се на најбољи начин осведочио као песник који је пробуђени део народа; човек који отворено и бескрупулозно пева о манама и врлинама својих савременика, о политичарима који су издали поверење народа и ставили се у службу напријатеља своје домовине.Његова реч плени снагом мисли и емоција које на најбољи начин налазе пут до осећања и душе читалаца свих узраста и различитих читалачких афинитета.

Трећу награду жири је доделио Борки Миличић Боби за песничку збирку: СУЗА МОГА СВЕТИТЕЉА. Ова збирка може се дефинисатикао као мозаичко уметничко ткиво патриотских, религиозно митских, социјално – протестних и емотивних мотива, исказаних јасним, једноставним, али необичним поетским изразом, који илустративно дочарава мноштво афористичких, рефлексивних и инвентивних стилских конструкција. Песмем из ове збирке су у исти мах предмет духовног задовољства и потенцијално врело сазнања о свету, природи и његовим појавама.

Трећу награду освојила је Слађана Миленковић за збирку КРОЗ ТРЕПАВИЦЕ СИПАМ ТУГУ. Свака песма је мозаичка слика, у којој песникиња маркира један детаљ или елеменат лепог. Слојевитост значења и порука она исказује у сазнајним и етичким вредностима стихова, изван јасног и проверљивог, најчешће у сфери парадоксалног и недокучивог. Пут од првих сазнања након читања ових песама до естетског доживљаја је спонтана реакција која омогућава даљи процес рецепције и емотивну конкретизацију подсвесне неодређености на хоризонту очекиваних, реалних и фикционалних значења.

( II) КАТЕГОРИЈА ПРОЗА – ЗБИРКЕ ПРИЧА

Прва награда:

1.-Александра Стојковић : “ПРИЧЕ ИЗ СТАРЕ ШКРИЊЕ“

Друга награда:

2.-Велимир Савић, “ПОСЛЕДЊИ ВОЗ ЗА Б…“

  – Станислава Шакота “КАД СЕ СЛЕГНЕ ПРАШИНА“

Трећа награда:

3.Јасмин Дорић ,’ЛЕШИНАРИ НЕ ЛЕТЕ“

   “Унук и друге приче“, Сњежана Алексић Топаловић

   Жаклина Багаш, Приче

Похвале:

ПРИЈЕДЛОГ ЗА ПОХВАЛЕ:

-Негослава Станојевић: СТУДЕН ЗИМА

– Љубомир Илић:  НАЛИЧЈЕ ЖИВОТА

-Радојко Веселиновић: ЦИСКОВА БОРБА

-Стеван Старшевић: С ДРУГЕ СТРАНЕ ДУГЕ

-Јован Бундало: БАЈКЕ МОЈЕ ТУГЕ

-Братимир Петровић: ПЕШЧАНИ САТ

-Аида Шечић Незиревић: КОМШИЛУК ЖЕНА

-Рада Јањушић: ЗБИРКА БЕЗ НАСЛОВА

-Валентина Златановић: СТВАРНОСТ КАО ИНСПИРАЦИЈА

-Бојан Крстановић:  ЗБИРКА БЕЗ НАСЛОВА

Чланови жирија за прозу: Бошко Ломовић и Ивона Гргић

ПРОЗА- РОМАНИ

Награђени:

1. ,,Теодор“ Предраг Бојиновић;

,,Омиљена поза друга Броза’“ , Жељко Т. Ковачевић

2. ,,Кијевска скаска“( Љиљана Пантелић Новаковић и Виктор Новаковић);

,,Наталијина Рамонда“ Ђорђина Чупић

3. ,,Гаврилово казивање“, Саша Тодоровић;

,,Чеднина исповијест“ Весна Томић

Похвале :

– ,,Слике које ћуте“ Жељко Галоња

– ,,Сам“ Дејан Обрадовић

– ,,Прошла деца“ Иван Деспотовић

– ,,Прича о никоме и ничему“ Јанкица Самоуквић

-,,Врисак на рубу лудила“ Мариана Кунбар Селма

– ,,Одавде тамо и отуд овамо“ Вида Ненадић

– ,,Крвава честитка“ Мирјана Сушић

– ,,Живот после смрти“, Александра Ђорђевић,

– ,,Покора за кнеза“ Ивана Спахић

– ,,Духовне поуке“ Драган Ступар

– ,,КАЛАМБУР СЛОВЄСЄ“ Симонида Лончар

-“Чекање“ Сања Вилус


-“Путевима једне Наде“, Владимир Станчић

Посебно признање:

– ,,Тајна Николе Тесле“, Тамара Јевтовић

Посебна похвала:

– ,,Можда се ради о чоколади“ Јован Јона Павловић

Образложење жирија:

Резултати конкурса су пред нама, жирију је било веома тешко да донесе одлуку, што се види из приложеног. За разлику од претходне године, ова година је донела много добрих рукописа, где су нијансе одлучивале. Вредновање књижевно-уметничког дела мора бити објективно, међутим, од субјективног осећаја не можемо побећи, те су укуси жирија одлучили. Оцене смо сабрали, и у договору покушали да направимо неку табелу. И романи који нису ушли у ужи круг једнако су били добри, уз поједине слабости које ће аутори вероватно до штампе средити. Романи ,,Теодор“ и ,,Омиљена поза друга Броза“ добили су највише гласова. У последњем моменту имали смо помоћ још једног члана жирија који нам је помогао да издвојимо из ужег круга најбоље.

Посебно признање и Посебна похвала додатне су награде, које смо морали осмислити због сјајног избора теме и одличног наратива.

Чланови жирија:

Невена Милосављевић, 

Дејан Спасојевић, директор и главни уредник АСоглас издаваштво

Радосав Перић, предсједник СПКД Провјета Зворник

(III)

СТВАРАЛАШТВО ЗА ДЈЕЦУ

ОБЈЕДИЊЕНИ СТАВ ЖИРИЈА

Прочитавши на десетине приспелих радова на конкурс, ПЕТИХ ДРИНСКИХ СУСРЕТА, (радова за децу), жири у саставу:

Мирослав Кокошар,

Гордана Влајић и

Миланка Станкић, једногласно су наградили и похвалили следеће ауторе:

ПРВА НАГРАДА:

Никица Банић – АКИ

ДРУГА НАГРАДА:

Власта Н. Ценић, ДУБОКИ СУ КОРЕНИ КОЈИ МЕНЕ ЧУВАЈУ

ТРЕЋА НАГРАДА:

Милена Дрпа, ДЕЧЈЕ ПЕСМЕ

ПОХВАЛА:

Милан Ђорђевић, ЗБИРКА ЗА ДЈЕЦУ

Бранислав М. Вуковић, ЦВРЧАК НА СЕДМОМ СПРАТУ

Витомир Стевановић, ЗБИРКА ПЈЕСАМА ЗА ДЈЕЦУ И ОДРАСЛЕ

Митхад Хрнић, САРИН ВРТ

Напомена:

Аутори који су побједници у свим категоријама добијају бесплатно објаву и штампу књиге , док аутори који су усвојили 2. и 3. мјесто имају право на попуст од 50% у односу на редовне цијене, односно 20% аутори који су добили похвале.

Манифестација “В ДРИНСКИ КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ“ одржаће се 16.октобра у Зворнику, Дом омладине,  са почетком у 18; 00 часова .

Захваљујемо се свим ауторима који су узели учешћа на овом конкурсу, јер су својим учешћем допринијели да ова манифестација добија све већи углед и значај.

На манифестацију су као учесници позвани сви награђени и похваљени аутори гдје ће им бити уручена призњања, као и поједини аутору који су заступљени у зборнику.

Као гости позвани су сви који воле писану ријеч и желе да присуствују, уз поштовање прописаних мјера које тада буду на снази.

У име организатора


Дејан Спасојевић, дипл.правник

СПИСАК АУТОРА УВРШТЕНИХ У ОВОГОДИШЊИ ЗБОРНИК КРАКТИХ ПРИЧА И ПЈЕСАМА:

 1. Жељка Аврић, Сремска Митровица
 2. Милан Михајловић, Косовска Митровица
 3. Марко Миловановић Марун, Сребреница
 4. Јелена Јеремић, Фоча
 5. Здравка Бабић, Билећа
 6. Анита Пешић, Ниш
 7. Цвија Ашћерић Митровић, Зворник-Аустралија
 8. Александра Ашћерић , Зворник
 9. Велимир Савић, Бањалука
 10. Невена Татић Карајовић, Крушевац
 11. Милена Дрпа, Модрича
 12. Марија Лазаревић, Лозница
 13. Јелена Мартиновић, Каракај
 14. Жељка Врачевић, Прњавор
 15. Аземина Клободановић, Зеница
 16. Ана Јовановић,Бор
 17. Пајо Бркић, Пелагићево
 18. Невена Милосављевић, Звечан, Косово и Метохија
 19. Светозар Гужвић, Шековићи
 20. Милада Тандарић Капетановић, Пале
 21. Чедна Радиновић Лукић,Београд
 22. Дарко Стевић, Београд
 23. Борка Миличић, Зворник
 24. Милка Стефановић Мими, Београд
 25. Бранка Попић, Градишка
 26. Немања Божовић, Косовска Митровица
 27. Јулија Марјановић Јовичић, Београд
 28. Владан В. Дрљевић, Колашин
 29. Жарко Бојић, Подгорица
 30. Јована Мицић, Звечан, Косово и Метохија
 31. Часлав Николић, Бајина Башта
 32. Александра Ристић, Зворник
 33. Зорка Тошић, Лозница
 34. Магдалена Јоцић, Франкфурт
 35. Немања Радовановић, Звечан, Косово и Метохија
 36. Мелиха Миљевић, Аустралија
 37. Жељко Несторовић, Зворник
 38. Наташа Миљевић,Смедеревска Паланка
 39. Душанка Котур Угрица, Швајцарска
 40. Љутомир Рундић, Лозница
 41. Светлана Гајић, Лозница
 42. Мариана Кумбар Селма, Израел
 43. Симо Илић Симек, Зворник
 44. Биљана Савић, Зворник
 45. Ђорђе Илић, Косовска Митровица
 46. Неранџа Костић,
 47. Никола Трифић, Ниш
 48. Драган Вукашиновић, Швајцарска
 49. Бранка Ковачевић, Беране
 50. Гордана Бујила, Лозница
 51. Даница Ивановић, Косовска Митровица
 52. Милован Мишо Кубуровић, Андријевица, Црна Гора
 53. Анђелко Заблаћански, Глушци,Србија
 54. Александра Ристовић, Београд
 55. Рада Јањушић, Добој
 56. Милојка Живановић, Братунац
 57. Василије Васо Јанковић, Бар, Црна Гора
 58. Нермина Субашић, Тузла
 59. Јелена Живковић,Београд
 60. Марија Миљковић, Звечан, Косово и Метохија
 61. Славица Дангубић, Кикинда
 62. Татјана Живковић, Обреновац
 63. Дејан Спасојевић, Зворник
 64. Бојана Мицић, Косово и Метохија
 65. Раденко Кела, Бањалука
 66. Огњен Кандић, Невесиње
 67. Снежана Марко Мусинов, Београд
 68. Даринка Бела Томић, Београд
 69. Драган Гаша Дрљић, Београд
 70. Богдан Богдановић, Суботица
 71. Здравка Пап, Бања Ковиљача
 72. Милош Белић, Ваљево
 73. Сара Јекић, Приштина, Косово и Метохија
 74. Анастасија Шћепановић, Подгорица, Црна Гора
 75. Стефан Максимовић, Борово, Хрватска
 76. Бобан Боки Пауновић, Пожаревац
 77. Снежана Б.Обрадовић, Краљево
 78. Миле Голић, Мали Зворник
 79. Слава Станојевић, Теслић
 80. Гордана Илић, Добој
 81. Милан Тодоров, Нови Сад
 82. Драгана Павловић Рибаћ,Бијељина
 83. Снежана Шолкотовић, Корбово
 84. Ведрана Калајџић, Зворник
 85. Елена Глигоријевић, Београд
 86. Цвијетин Баја Лобожински, Нови Сад
 87. Драгица Грбић Драга, Вишеград
 88. Милан М. Тривунчић, Шипово
 89. Ранко Гребовић,Београд
 90. Рајко Бошковић, Осмаци
 91. Власта Младеновић, Неготин
 92. Кристина Павловић Рајић, Београд
 93. Стефан Ђорђевић, Крушевац
 94. Соња Баковић Лазић, Лозница
 95. Марија Лазаревић,Лозница
 96. Жаклина Багаш, Подгорица
 97. Горан Вуковић, Прњавор
 98. Александра Петровић, Братунац
 99. Јелена Шкрбић, Брод

100.Ратко Поповић, Бањалука

101.Александра Поповић,  Угљевик

102.Радоје Тасић, Вишеград

103.Обрен Јовић Савин, Зворник- Београд

104.Радмила Шиник, Билећа

105.Анђелија Петровић, Бијељина

106.Неда Ђукић Боројевић, Бањалука

107.Стела Суботички Михаиловић, Београд

108.Бојан Крстановић, Бијељина

109.Драгана Миљковић,

110.Александра Стојковић, Лазаревац

111.Сузана Теофиловић, Добој

112.Весна Т. Томић, Београд

113.Станислава Шакота, Братунац

114.Хаџи Љубиша Миличић, Зворник

115.Љиљана Фијат, Нови Сад

116.Крсто Милошевић, Крагујевац

117.Радмила Војиновић, Београд

118.Славојка Бубић, Теслић

119.Зоран Ракановић

120.Снежана Алексић Топаловић, Бијељина

121.Драгољуб Мандић, Кикинда

 

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

ВИД ВИЦКО ВУКЕЛИЋ

  Вид Вицко Вукелић је рођен 28.6.1971. године у Бањалуци. Објавио је осам књига за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *