Цвијетин Баја Лобожински

БИОГРАФИЈА

   Цвијетин Баја Лобожински је рођен 24. маја 1961. године у Новом Саду. Детињство и мла-дост је провео у Лаћарку, при-градском насељу у општини Сремска Митровица где је и завршио основно и средњо-школско образовање. Сада жи-ви и ствара у Новом Саду. До сада је објавио шест књига пое-зије и један роман. Пише паралелно и приповетке а тренутно припрема нови роман за штампање. Заступљен је у многим зборницима поезије, књи-жевним часописима за уметност и културу као и у неколико антологија. Награђиван је за своју поезију. Превођен на више језика.  

   Збирке поезије су: Магла у оку, 1993; Ветрови рата и љубави, 1999; Огњена земља, 2000; Пробуђени снови, 2003; Жар младости, 2007; Плес страсти, 2017. године, Збирка пјесама “СПОМЕНАР“ Галаскија Ниш

    Роман: Стазама првих љубави, 2019. године.

    За књигу „Ветрови рата и љубави“ је добио пре-стижну награду „ЦАР УРОШ“. На интернаци-оналном конкурсу „Хорсе ридер“ осваја прво место са песмом „О, како боли“. У Лозници добија пехар за најлепшу љубавну песму („Стара љубав“) а у Београду медаљон за песму „Огњена Марија“. Еуридикину повељу осваја у Костолцу песмом „Волим и волећу“. У пожаревцу са колегиницом по перу Миљаном Петојевић осваја прво место у категорији „Писма“ на међународном књижевном конкурсу „Два пера у једном даху“. На фестивалу народне музике „Михољско лето“ у Шапцу 2020 г. осваја „Златно перо“ за текст песме. У Пољској побе-ђује са песмом „Вољеној мајци“ и добија „Гранд прикс“. Има још много других и трећих награда, похвала, повеља, захвалница, диплома и других признања како у Србији тако и у суседним земљама Босни и Херцеговини, Хрватској, затим у Шведској, Пољској па и у далекој Индији, Индонезији и САД. У светској антологији 2020 г. у Индонезији поводом ковида – 19, заступљен је са песмом „Вирус“. За украјинску телевизију даје интервју 2020 г. У Новом Саду 2018 г. Банатски културни центар му издаје пасош и именује га за држављанина „Песничке Републике“.

    Роман „Стазама првих љубави“ је објављен 2019. године у издавачкој кући „Књижевна омладина Србије“ из Београда где је претходно на књижевном конкурсу „Раскршћа“ за најбољи необјављени роман ушао у ужи избор за награду.

     Члан је ДКВ (Друштва књижевника Војводине); УКРС (Удружења књижевника Републике Српске); СКОР–а (Савез књижевника у отаџбини и расејању) у Новом Саду; Клуба љубитеља књиге „Мајдан“ из Костолца; „Књижевне заједнице“ у Сремској Ми-тровици као и књижевног клуба „Јован Дучић“ из Бијељине и клуба писаца „Вуково перо“ из Лознице.

О Dejan Spasojević

Проверите и

Николина Срдић

Николина Срдић је рођена 21. 5. 2002. године у Приједору, гдје је средњу стручну спрему …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *