РЕЦЕНЗИЈА РУКОПИСА ЗБИРКЕ ПЈЕСАМА ЗАВИРИ У МОЈУ ТИШИНУ НЕВЕНЕ ВИДОВИЋ

Рукопис збирке пјесама Завири у моју тишину Невене Видовић састоји се од стотињак лирских пјесама углавном љубавног карактера. С обзиром на то да овај мотив обједињује све пјесме, збирка није разложена на посебне циклусе нити се ствара потреба за тим. Ауторкине мисли се ређају и надовезују из пјесме у пјесму, градећи, рекли бисмо, необичну љубавну поему у цјелини. Пјесме су пропраћене илустрацијама које су истовремено и једноставне и вишеструко асоцијативне, одражавајући тако младалачки дух лирског субјекта и специфичност животних ситуација које инспиришу на настајање још специфичнијег унутрашњег свијета пјесникиње. Пјесме су испјеване и у везаном и у слободном стиху, од којих су бројније ове друге. Ни квалитативне нити емоционалне разлике међу њима нема. Пјесникиња ваљано и, чини се, прилично лако, савладава технику настајања рима у складу са мислима и осјећањима, а и постизање ритма и мелодије као и емотивне изражајности и у оним стиховима који нису везани римом.
Пјесме сликају богатство емотивних нијанси које може породити љубав у периоду сазријевања и спознаје свијета и властитог мјеста у свијету, по чему и јесу психолошки карактеристичне године адолесценције. Наравно, умјетнички дар и језичко-стилска способност да се све то изрази, дати су ријеткима – нашој пјесникињи несумњиво. Пјеснички искази и реченице указују на изузетно зрелу индивидуу, зрелију од свог узраста. Такође, износе пред читаоца посве аутентичну личност, истовремено изузетно осјећајног али непоколебљивог и самосвојног темперамента, спремног једнако и за поразе и за побједе. Изненађују стихови који показују моменте понирања у оне најдубље слојеве бића лирског субјекта и спознају да савладати препреке, пребољети и побиједити значи надрасти и побиједити, не друге, већ себе. Веома је важан и онај мисаони изражајни слој пјесама који на веома сензибилан и књижевнопоетички коретан начин говори о значењу и значају поезије и умјетности у микрокосмосу појединца, али и у читавом свијету који га (је) окружује.
Рукопис у цијелости одражава талентовану и зрелу, иако младу, пјесничку природу, свјесну сложености постојања и релација у и изван човјека. Њен лирски израз посједује све оно чиме се може и треба започети књижевноумјетничко стварање и више од тога. У вези са свим реченим, са задовољством препоручујемо рукопис за штампање, радујући се могућности читања нових пјесничких израза у додиру са новим и засигурно друкчијим животним ситуацијама и изазовима.

У Источном Сарајеву, др Жељка Пржуљ
4. фебруара 2023. године.

 

 

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

У припреми роман “Тајне долине снова“ Радмиле Караћ

О роману „Тајне Долине снова“ Радмиле Караћ, Београд 2024.   Радмилу Караћ, књижевницу која већ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *