Радмила Телебак Караћ

Радмила Телебак Караћ је рођена у Луци код Невесиња. Педагошку академију – одсек за српскохрватски језик и књижевност – завршила је на Универзитету „Џемал Биједић” у Мостару, граду у којем је живела до 1992. године. Од 1994. године живи у Канади.

Поред свог редовног посла у социјалном пољу рада, радила је и као наставник у Школи српског језика за нашу децу рођену у дијаспори.

Пише од детињства и, како каже, „чини јој се да је проговорила у стиху”. Нажалост, прегршт рукописа јој је неповратно однео вихор рата, али су је унуци инспирисали да део њих „оживи” из сећања, па је након дуже паузе поново почела да пише. Сада је ауторка седам књига, укључујући и један роман.

Ту се убрајају збирке песама за најмлађе „Прегршт дјечијих бисера” (2010), „Чаробан лет кроз цео свет” (2014), „Маслачак детињства” (2016) и „Kућа се њише на срећи” (2019). Поетска збирка „Још нам је само небо исто” (2017) посвећена је животу у Херцеговини, коју је била приморана да напусти. Роман „Сви Адамови гријеси” и збирку поезије „Завет љубави” објавила је 2021. године.

О свом завичају каже: „За мене Херцеговина представља много и она је у мојој души и увијек ће ту бити. Она је за мене једна неиспричана прича”.

Дела су јој заступљена у у антологијама, зборницима и изборима поезије. Збирка песама за децу „Чаробан лет кроз цео свет” део је изабраних публикација за библиотеке српских организација у дијаспори у региону, а осим тога Телебак Караћ је лауреат и многих других награда и признања. Њен роман ,,Сви Адамови гријеси” номинован је за Нинову награду.

Песникиња Милица Бакрач је о њеном опусу рекла: „Радмилине књиге су важан отворени прозор кроз који гледамо у дјетињство.За херцеговачке носталгичаре, па и за Радмилу Караћ, Херцеговина са својим љепотама је светиња природе.” Књижевник Љубомир Ћорилић констатовао је да се списатељским именима из расејања, као што су Никола Моравчевић, Славомир Гвозденовић, Ђорђе Николић, Ранко Радовић, Љубиша Симић, Љубица Рајкић, придружила и Радмила Караћ.

Књижевница Душица Ивановић је записала: „Сећам се првог сусрета са Радмилином поезијом за децу. Ускликнула сам одушевљено: ’Ево новог, па још женског, чика Јове Змаја!  Она бележи откуцаје свог срцa и дамаре своје душе. Кроз њих се, међутим, преламају најважнији моменти било ког људског бића: породица као темељ, зидови и кров, припадање земљи, заједништво са земљацима, јединство прошлости, садашњости и будућности, архива догађаја и доживљаја…”

Радмила Телебак Караћ је чланица  Српско-канадског удружења писаца „Десанка Максимовић” у Торонту , Института за дечју књижевност у Београду и „Витезове дружине” у Београду.

 

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

Најава промоције књига ”ПИСМА ИЗ НЕСАНИЦЕ” и ”САНОВНИК ЗА БУДНЕ” Милана Николића

ЈУ Народна библиотека “Филип Вишњић“ Бијељина организује промоцију књига “Писма из несанице“ и “Сановник за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *