Рада Јањушић

Године 2011. објавила је своју прву збирку поезије за дјецу „ Дјечији осмијех“. Другу књигу поезије за дјецу „ Што је лијепо нека траје“, послала на конкурс који је расписало Министарство за просвјету и културу РС о суфинансирању средстава, и од 103 пројекта, та књига ( која је била још у припреми) је по броју бодова била на деветом мјесту, а само првих двадесет је финансирало Министарство. Средства за штампање те књиге која је изашла из штампе 2012.г добила је од Министарства за просвјету и културу, као и одобрење да може промовисати своје књиге у школама. Трећу књигу, са духовним пјесмама за дјецу и одрасле „ Анђели су запјевали“, објавила је 2014.г. За ту књигу је добила писмени благослов Владике Хризостома, а издавач је Дабробосанска епархија. Четврту књигу ( избор поезије из прве и друге књиге) „ Дјеца мира“, је објавила 2017.г, а издавач је Српско просвјетно културно друштво Просвјета Зеница. Пјесме су објављиване у преко 30 зборника у РС, Србији и Швајцарској. Петнаест пјесама је заступљено у Антологији савременог стваралаштва за децу српских писаца у расејању, који су уредили Љубиша Симић и Александар Чотрић 2015.г. Награђена пјесма посвећена жртвама добојског логора“Споменик од ријечи“ је објављена у зборнику духовне поезије у Раковици у дијелу гдје су гости зборника, гдје је била једини пјесник из РС. Та иста пјесма је објављена и у зборнику „ Здрав србине мој поносу“ у Србији и сврстана у групу „пјесама за сва времена“, и читана и је и на радију БУМ у Србији. Пјесме су објављиване и у часописима „ЗНАЧЕЊУ“ Добој, „ Животворни Источник“епархија зворничко-тузланска, АСоглас Зворник, „Суштина поетике“, „Славословље“, „Хоризонт“ Земун, у школском часопису ОШ „Свети Сава „ у Добоју, и часопису „Хаику писмо“, који уређује Небојша Симин из Новог Сада.

Учествовала је у снимању прве радио-драме у историји Радио РТВ Добоја ” Монашање Светог Саве” по тексту Милована Витезовића, са драмском секцијом при храму Покрова пресвете Богородице у Добоју. Наступала је два пута у Сава центру у Београду по позиву дјечијег пјесника Недељка Попадића, на „Витезовом пролећу“, говорила стихове у Банском двору у Бањалуци, дружила се са дјецом у парохијском дому у Сомбору, и о томе су писале њихове локалне новине, говорила поезију на РТРС,( емисија Капи завичаја) БН, К3, и осталим локалним телевизијама. Њено гостовање у теслићкој библиотеци снимала је „Елта „ тв у емисији „ кафа у пет“. Гостовала је у емисији за дјецу „ Васа Даса“ на БН телевизији, а цијели један разред из Бијељине је у тој емисији рецитовао њене пјесме. Одржала је промицију и у свом родном граду Зеници, гдје је било медијски пропраћено и дужи прилог ишао у недељном поподне зеничке телевизије. Чланке о њој су објављивали Добојинфо , Блиц и Независне. Дружила с се са дјецом у школама у Добоју и Шамцу. У школама у Добоју, и у другим градовима, њене пјесме користе учитељице за приредбе, а игрокази су извођени у великој кино сали Центра за културу и образовање у Добоју.

У припреми су књиге са игроказима за дјецу, кратке приче , и поезија за одрасле. Њене пјесме из збирке духовне поезије за дјецу АНЂЕЛИ СУ ЗАПЈЕВАЛИ су компоноване за дјечији црквени хор у Добоју, и дјечији и женски црквени хор у Зрењанину. Пјесме се појају и у неким црквама и манастирима у Србији и РС. Гостовала је на ТВ ХРАМ у БГ у новембру 2019.г.у емисији ” Дарови”. Пише сваку врсту поезије, и награђивана је на разним конкурсима. Прва награда на конкурсу „ Српске голготе двадесетог вијека“ 2015.г., у Добоју, и друга награда на истом конкурсу 2017.г., друга награда у Барајеву 2017.г.за мисаону и друга исте године за родољубиву. Похвала у Барајеву за дјечију поезију 2012.г. ,трећа награда за кратку причу на конкурсу Српске књижевне радионице у Франкфурту, и прва награда за кратку причу 2018.г. на тему „ Православње и живот“ у Зворнику. Трећа награда за пјесму о Русији и похвала за љубавну пјесму 2018.г.у Чукарици.Двије прве награде за мисаону и љубавну, друга награда за дјецију и похвала за мисаону пјесму у Барајеву 2018.г. У 2019.години добитник је прве награде за родољубиву поезију на конкурсу Српског књужевног клуба Таласи из Прњавора, трећа награда за љубавну поезију Чукарица 2019.г.,специјална похвала на конкурсу у Вишеграду за родољубиву поезију, прва награда у Лесковцу на конкурсу Слапови Вучјанке, прва награда за љубавну поезију на конкурсу Српског уметничког друштва БГ 2019.г.,трећа награда за мисаону у Барајеву, похвала за родољубиву на конкурсу у Добоју и друга награда у Лукавцу за мисаону поезију у 2020.г.

О Dejan Spasojević

Проверите и

Nevena Petronić

Nevena Petronić, rođena 9.4.1998. godine u Loznici. Osnovnu i srednju školu završava u Zvorniku, gdje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *