Promovisana knjiga „Međa“ o selima koja ostaju bez stanovništva

BRATUNAC – U Bratuncu je večeras predstavljena knjiga „Međa“ Mladena Markovića iz Zvornika koji u ovom djelu opisuje srpska sela u Podrinju, odnosno istočnom dijelu BiH i proces odlaska stanovništva u gradove.

Osim autora, o knjizi su govorile i profesorice Lora Tešić i Renata Guzina, kao i Dejan Spasojević iz zvorničke firme „As oglas“ koja je izdavač ove knjige.

U knjizi je kroz brojne dijaloge i analitičko-psihološke monologe starih ljudi, mještana skoro praznih srpskih sela, na originalan i vjerodostojan način opisano izumiranje i nestajanje sela koja ostaju bez stanovnika, a time nestaju i međe ili granice između posjeda oko kojih su nastajali najveći problemi što je dovodilo do svađa, obračuna, tuča i trajnog narušavanja odnosa među najbližim srodnicima.

Radnja knjige smještena je u drugu polovinu prošlog vijeka i bogata je samokritičnošću starijih žitelja koji prihvataju krivicu za nestanak sela jer su podsticali mlade da odlaze u grad za lakšim i lagodnijim životom, potcjenjujući vrijednost naslijeđenih imanja, kao i za zapostavljanje tradicije i vrijednosti koje je selo njegovalo, prenosi Srna.

Posebno je upečatljivo obrađena uloga i položaj žene na selu u to vrijeme. One su podnosile najveći teret ostajući na selu i obavljajući sve poslove, obrađivale su imanja i ljubomorno čuvale običaje i tradiciju.

Vremenom je i toga nestalo i veliki broj sela u brdskim planinskim područjima ostao je prazan. Međe se više ne prepoznaju jer su zarasle u korov, a sa njima dio srpske kulture, običaja i porodična bliskost i poštovanje koja je krasila seosko stanovništvo i život.

Nezavisne Novine / Srna

О Dejan Spasojević

Проверите и

ВИД ВИЦКО ВУКЕЛИЋ

  Вид Вицко Вукелић је рођен 28.6.1971. године у Бањалуци. Објавио је осам књига за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *