Predstavljen roman “Tigar sa Bojane” autora Branka Stankovića

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine večeras je predstavljen roman “Tigar sa Bojane”, autora Branka Stankovića iz Bijeljine.

Stanković je rekao Srni da je roman interesantan po tome što je ideju za njega dobio u liku i djelu akademika Kaplana Burovića, čije je stvaralaštvo nekako vremenom skrajnuto u stranu.

“Burović je, čini mi se, dao ogroman doprinos istini o srpskom narodu, ali je, nažalost, za taj doprinos prošao zatvore bivše Jugoslavije, odnosno SFRJ, da bi poslije toga robijao u Albaniji u zatvorima i kazamatima Envera Hodže zbog svog djela i svoje istine u borbi za slobodu koju je stalno isicao”, naveo je Stanković.

On je istakao da je Burović bio čovjek koji je u stvari isticao porijeklo albanskog naroda, opovrgavajući njihove lažne tvrdnje da su autohton narod na Balkanu.

“Burović je govorio i pisao da su Albanci doseljenički narod na Balkansko poluostrvo, zastupajući tezu da su oni na Kosovu i Metohiji na neki način emigranti i da se upravo tako sa njima treba odnositi, a ne da im se daje autonomija ili država”, rekao je Stanković.

On je dodao da se roman, s druge strane, pretvara u krimi-roman u kojem se govori o rasvjetljavanju trgovine organima sa dosta preplitanja između Udbe, Sigurimija, te sadašnjih službi.

“Roman počinje, između ostalog, pričom na fudbalskoj utakmici između Jugoslavije i Albanije odigranoj 1967. godine i fudbalskoj utakmici između istih reprezentacija sa poznatom pričom o pojavljivanju drona tokom utakmice odigranoj 2014. godine, što sve ima svoju simboliku i svoje zanimljivosti”, rekao je Stanković.

“Tigar sa Bojane” nagrađen je drugom nagradom na Šestim drinskim književnim susretima u Zvorniku, a recenzent ovog romana Nevena Milosavljević navela je da je žiri u obrazloženju istakao da roman razmatra aktuelnu društveno-ideološku situaciju, te da je pisan nepretenciozno, politički korektno i etički nepristrasno.

“Ovdje autor prikazuje sve ono što nam je, uglavnom, poznato i blisko, a odnosi se na naše višegodišnje zablude i ljudske iluzije, na prevare i rozočaranja izazvana usljed međusobnog nerazumijevanja, netrpeljivosti i vjerskih razlika”, navodi se u obrazloženju žirija.

Roman je izašao u izdanju zvorničke izdavačke kuće “As oglas”, čiji je direktor Dejan Spasojević rekao da je “Tigar sa Bojane” svojevrsno svjedočenje iz burnog vremena jugoslovenske političke drame.

Branko Stanković je napisao pet romana, a za roman “Mreža” dobio je “Zlatnu sovu” na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za najbolji neobjavljeni roman za 2021. godinu.

 

SRNA

 

 

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

ПРОМОВИСАНЕ ЗБИРКЕ ПЈЕСАМА „ВИЛА СА КОШАРА“ И „РАДОСТ ПОКАЈАЊА“

МРКОЊИЋ ГРАД, 28. МАРТА /СРНА/ – Књижевник Невен Милаковић представио је вечерас у Народној библиотеци …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *