Održano književno veče „Pjesme i priče sjajne zavičajne“

ZVORNIK – Na platou Ljetne pozornice u Zvorniku održano je književno veče pod nazivom „Pjesme i priče sjajne zavičajne“, povodom 8. septembra – Međunarodnog dana pismenosti.

Na ovoj večeri, koju je organizovala Narodna biblioteka i muzejska zbirka Zvornik, učestvovali su zvornički zavičajni autori sa gostima iz Književnog kluba „Karadžić“ iz Loznice.

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Zvornik Nega Stjepanović rekla je novinarima da su zavičajni pisci nešto posebno, nešto što svaku biblioteku u lokalnim zajednicama čini posebnom.

„Zavičajni pisci svojim djelima opisuju karakteristike podneblja, stvaraju ljude o kojima govore, prilike u kojima žive i to je nešto što ostaje trajno svjedočanstvo jednog grada, opštine i stanovništva koje živi na tom području“, navela je Stjepanovićeva.

Književnik Ljubomir Ćorilić iz Loznice rekao je da su se književnici zavičajni i gostujući sreli u Zvorniku ispod drevnog srednjovjekovnog Đurđev grada da bi se družili i zajedno borili protiv virusa korona.

On je istakao da je književnost humana disciplina umjetnosti koja zna kako se budi čovjek iz velikog produbljenog sna, ali isto tako može da oporavi i onoga koji se ne osjeća najbolje.

„Družimo se, ne samo protiv korone, nego za što bolju buduću saradnju Književnog društva Karadžić, koji postoji više od 45 godina, i zvorničkih pisaca, ljudi koji se bave umjetnošću, ne samo književnom, nego i drugim umjetničkim disciplinama“, rekao je Ćorilić.

On je dodao da je dobro biti sa ljudima koji vole i da kažu i da čuju neku lijepu riječ.

Direktor zvorničke Izdavačke kuće „ASoglas“ Dejan Spasojević smatra da je kultura značajan segment društvenog života, veoma bitan za saradnju i povezivanje.

Spasojević je izrazio nadu da će Zvornička kulturna baština vremenom biti sve bogatija dobrim naslovima i novim autorima.

On je dodao da Književni klub „ASoglas“, koji ima više od stotinu članova, ima čast da spaja dvije generacije autora, koji su članovi i ovog kluba i regiona, ističući da je bitno da se održavaju dobri odnosi i Zvornika i regije.

Spasojević je naglasio da su za održavanje književne večeri preduzete sve preventivne mjere koje podrazumijevaju suzbijanja širenja virusa korona.

О Dejan Spasojević

Проверите и

ПРОМОВИСАНЕ ЗБИРКЕ ПЈЕСАМА „ВИЛА СА КОШАРА“ И „РАДОСТ ПОКАЈАЊА“

МРКОЊИЋ ГРАД, 28. МАРТА /СРНА/ – Књижевник Невен Милаковић представио је вечерас у Народној библиотеци …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *