ИНТЕРВЈУ СА МОМИРОМ ВАСИЋЕМ, аутором награђене збирке прича “ПРИЧЕ ДУШЕ“

Интервју са Момиром Васићем, побједником у категорији Збирке прича- прва књига на 6.Дринским књижевним сусретима одржавним у Зворнику

АСинфо:  За оне који не знају можете ли  укратко рећи нешто више о себи,..

Рођен сам у Тузли. Економски факултет сам завршио у Сарајеву. Године 1993. дошао сам  у Зворник гдје сам упознао садашњу супругу са којом имам двије предивне кћерке. Од кад знам за себе интересовала ме умјетност у било ком облику да је. У школи сам побјеђивао на ликовним конкурсима. Био сам члан више КУД-ова, плесних школа. Свирам гитару, пјевам и то ми даје додатну енергију и инспирацију.

АСинфо: Од када се бавите писањем, стиче се утисак да сте већ афирмисан аутор, по квалитету ваших прича

Још у средњој школи сам волио своје емоције преточити у стихове, а догађаје из мог непосредног окружења описати у каквој причи или сатиричној пјесми.

АСинфо :Примјећујемо да пишете и пјесме, свирате гитару, пишете афоризме…можете ли нам рећи шта је то што вам је најближе, која књижевна форма …

Свака форма има своју драж, али кроз причу ми је најлакше дочарати оно што је на мене оставило јак утисак и што ме нагнало да о томе напишем причу.

АСинфо: Поред ове награде на Дринским да ли сте добијали још нека признања за ваше књижевно стваралаштво?

До сада сам добијао награде за кратку причу издавачке куће “Алма“ из Београда, награде за афоризам на више конкурса широм бивше Југославије. Ове године поред награде на 6. Дринским књижевним сусретима добио сам награду за сатиричну  пјесму “ Јубилеј“ на Међународном фестивалу сатире “Златна кацига“ у Крушевцу, награду за причу “Тече Дрина“ на конкурсу “Сокобања 22“, награду за афоризме у  Затону, Црна Гора, и награду за најбољу сатиричну причу на “Сатира фесту 2022.“ Београду.

АСинфо: Да ли су приче из ове збирке истините тј засноване на истинитим догађајима ?

Све моје приче су пресликани догађаји из мог окружења, виђени мојим очима и доживљени на мени својствен начин.

АСинфо: Колико аутор може да буде видљив  у дјелу, да ли је по вашем мишљењу свако дјело донекле аутобиографско или сте другачијег става по том питању?

Тешко је писати о људима и догађајима из времена у коме живите, о обичајима које сте и сами кроз свој живот имали прилику да проживите, описивати предјеле гдје сте одрастали, а да емоције везане за то не проткате кроз причу.

АСинфо: Да ли ли постоји нека веза између различитих видова умјетности,рецимо књижевност и музике, да ли сте некада компоновали пјесме које сте ви написали ?

Још од гимназијских дана настајале су моје пјесме у којима сам пјевао о љубави , о љепоти жене, о љепоти живота, а које сам уз гитару пјевао својим вршњацима на клупи, обасјаној мјесечином. То су била времена кад нисмо имали паметне телефоне и кад смо сваки тренутак користили да се дружимо, да уживамо у љепоти онога што нам природа , а и сам живот пружају. Тад су на цијени биле романтичне душе, и више се цијенило стваралачко умјеће.

На Бањалучким музичким фестивалима учествовао сам као композитор и текстописац на вечерима забавне као и на вечерима староградске музике и остварио запажене резултате.

Моја пјесма “Има још љубави у мени“ проглашена је за пјесму године на радио митровици 1994. године и исте године на БН радију за пјесму године.

На Ју тјубу се може послушати и моја пјесма “Најљепше су наше цурице“ посвећена Зворника, као и неке друге моје пјесме.

АСинфо: Можемо ли очекивати ускоро објаву овог награђеног рукописа и неку промоцију у Зворнику

Надам се да ће ова збирка ускоро угледати свјетлост дана и да ће бити представљена зворничкој читалачкој публици већ почетком идуће године.

Разговор водио Дејан Спасојевић

О Dejan Spasojević

Проверите и

ВИД ВИЦКО ВУКЕЛИЋ

  Вид Вицко Вукелић је рођен 28.6.1971. године у Бањалуци. Објавио је осам књига за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *