Најуспјешнија издања у 2019.години, Књига године збирка пјесама ”СТАЗОМ ПРЕДАКА”, аутор Жарко Бојић

Жири у саставу: песник Тоде Николетић, професор српске књижевности и језика Невена Милосављевић и Дејан Спасојевић директор издавачке куће АСоглас:

Ове године жири је имао тежак задатак, јер је било доста квалитетних књига, почев од сјајних романа објављених с почетка 2019. године, тако и збирки поезије и прича, где је било готово немогуће поредити књиге жанровски различите. Било је сјајних романа, па нам је изузетно било тешко да се одлучимо и којој књизи дати предност. Од историјских романа, тематски савремених, до оних са љубавном тематиком. Затим збирке поезије и збирке прича, где су нијансе одлучивале. Ова година је била најбоља година до сада у раду ове издавачке куће. Али пажљивим читањем, стављањем на тас како избора теме о којима су аутори писали, тако и о стилском изразу којим су књиге писане, донекле и иновативности у књижевним поступцима, а са друге стране и обнављање старих традиционалних облика; жири узевши у обзир све вредности, али и мане донео је одлуку да награди следеће књиге:

1. “Стазом предака” Жарко Бојић
2. “Насљеђе” Жељко Несторовић и ”ТАШЕзонија” Младен Радовић
3. “Вечности бела крила” Јасна Миленовић, ” Жена са марамом’Ана Тиквеша и ”Следи пут свога срца” Борка Миличић Боба

Збирка поезије за децу “Рода од заната” Мирослава Кокошара, која добија посебно признање и награду за Најтиражнију књигу у протеклој години. О његовом стваралаштву  писали су наши познати књижевници и песници: Душко Трифуновић, Пеђа Трајковић, Љубивоје Ршумовић, Перо Зубац, Раша Попов и Тоде Николетић

Посебне похвале за књиге:

1.”Избеглички реквијем” Владимир Савић
2.”Створења мрачног сата” Ђорђе Максимовић
3.”Бесмртна” Наташа Ђуровић

4.”Моја беспућа”Даница Дана Гаврић

Књигом године проглашена је збирка поезије “Стазом предака” аутора Жарка Бојића. Ретка је прилика да епски песници добијају посебну подршку за своје писање, али овом одлуком не само што подржавамо епске песнике и њихову поезију, већ је књига Жарка Бојића изузетног квалитета, као таква стваралачко је отеловљење традиционалног романтичарског израза, епске народне песме, као и филозофска мисао која се темељи на Његошевом “Горском вијенцу”, где је аутор исплео исти онај венац од чојства и јунаштва у тешком историјском тренутку, када је потребно подизање колективне свести код народа. Традиција, патријархалне вредности, вера, фолклорне слике и оно што смо сматрали најважнијим је актуелност теме, коју је аутор пророчки наслутио, јер је књига објављена почетком 2019. године, а недавна дешавања у Црној Гори аутор је описао попут предсказања. Књига је писана у акростиху, који образује поруку на крају сваког циклуса, а оне представљају филозофске мисли изузетне продуховљености.

Захваљујемо се свим ауторима који су објавили своје књиге у претходној години у нашој издавачкој кући Асоглас и позивамо вас да и даље будете део нашег тима.

О Dejan Spasojević

Проверите и

У припреми књига “РОВЦА И РОВЧАНИ“ аутор Бранко Бато Крковић

РОВЦА И РОВЧАНИ Ровца су најмања од седам брда, а ,,највећа динарска карсна површ како …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *