Милош Димић: Духовна поезија је радост за душу

Милош Димић је песник из Крушевца који је до сада објавио четири збирке духовне поезије, али је захваљујући непресушној инспирацији, приредио и нови триптих духовних песама. АСоглас издаваштво из Зворника и Уметнички Хоризонт из Крагујевца су на корицама нових књига скромног песника који благодари Богу на надахнућу и ближњима на подршци. Нове збирке носе наслове ,,Молитвена писма”, ,,Врлинослов” и ,,Духовници”.

Како објашњаваш надахнуће за писање духовне поезије?

Мислим да не могу да то објасним јер песме настају саме од себе, само их записујем и имам осећај да ми неко диктира док пишем. Верујем да је Дух Свети надахнитељ свим ствараоцима духовних дела чији је циљ слављење Господа и наше Мајке Цркве. Ово стваралаштво ми доноси велику радост у срце и дарује мир души, тако да сам неизмерно испуњен, растерећен и благодаран Богу док то радим и сматрам да је то мисионарење кроз песме у част светитеља Божијих јер читаоци песама могу да сазнају основне детаље из житија светих. Док читамо житија светих, јасно нам је како треба да живимо,ослањајући се само на Божју помоћ и непрестано стремећи ка стицању богоугодних хришћанских врлина.

Како си дошао до идеје да овако насловиш и уредиш нове збирке песама?

За настанак збирке ,,Молитвена писма” заслужна је песма ,,Писмо Светом Сави” јер је то прва песма у којој сам покушао да се молитвено обратим нашем највећем светитељу у име свих нас, а да то обраћање подсећа на писмо јер увек се надамо да ће молитве које шаљемо бити услишене. Убрзо су настале нове песме у виду молитвених писама и знао сам да тако треба да насловим књигу. Ту су и песме о светитељима којима раније нисам написао стихове иако сам то јако желео, али свака песма сачека свој тренутак. У збирци ,,Врлинослов” покушао сам да пишем о темама које су саставни део живота, нарочито духовног живота и те песме су настале са великом лакоћом, нисам ни знао да могу да пишем на тај начин, али збирка се формирала како нисам очекивао. Ту су и песме о српским женама којима се поноси наш народ. Имајући две спремне књиге, јавила ми се идеја да треба да објавим триптих као што сам урадио прошле године, па сам приредио збирку ,,Духовници” која садржи песме које сам писао годинама, а посветио их српским духовницима који су помогли и помажу нашем народу да јача у вери и успева да духовно живи. Ту су песме о блаженопочившим чувеним духовним старцима, као и о духовним пастирима који су данас са нама.

Увек истичеш да је песништво саставни део твог породичног живота?

Са својим братом близанцем Урошем стихотворим скоро тридесет година, заједно смо од детињства неговали песнички дар и писали песме, а он је творац идеје о духовној поезији којој сам се потпуно посветио, имајући његову пуну подршку, као и подршкумоје супруге Марије која пише песме на посебан начин и волим да она прва прочита песму коју напишем и каже ми да ли је то добро написано или треба да нешто исправим. Породичан живот даје снагу и надахнуће за све, а нарочито за стваралаштво, зато су све збирке породичне збирке, слава Богу, до сада седам објављених књига са три стотине песама.

Колико ти значи подршка наше Цркве у стихотворењу?

Благослов Мајке Цркве је насушна подршка која има неописив значај. Уз подршку нашег свештенства, пресудна је подршка Епископа крушевачког Господина Давида који је, искрено верујем, најзаслужнији за духовно надахнуће јер, осим што је благословио писање духовних песама, стално показује пастирску бригу и интересовање да ли се рад наставља и увек ме то пита кад се сретнемо и узмем благослов: ,,Да ли твоја рука пише стихове?” Без његове молитвене подршке и љубави, тешко бих успевао да пишем духовне песме, због тога сам неизмерно захвалан нашем архипастиру.

Да ли верујеш да ће ове песме утицати на омладину да се окрене духовном животу?

Искрено се надам да ће тако бити јер песме објављујем и на друштвеним мрежама где најлакше буду прочитане. Омладина је данас окружена бројним понудама које су опасне за душу, а могу бити одбијене само ако стреми ка духовности и чистоти коју проповеда Мајка Црква. Наша омладина је невероватно надарена, има толико дивних и великих потенцијала за стваралаштво као што су песништво, фолклор, етно појање, иконописање и све што чува нашу православну веру и српску традицију. Моја молитвена жеља је увек била и остаће иста – Да се Срби сложе обоже и умноже…

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

У припреми збирка афоризама “Маске су пале, фантомке нису“ Милана Р. Симића

СИМИЋЕВИ АФОРИЗМИ КОЈЕ ЧИТАЈУ И ОНИ КОЈИ НЕ МОРАЈУ     Милан Р. Симић, који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *