Миланка Станкић

Миланка Станкић (1964) доктор књижевних наука. Одрасла у селу Алекса Шантић где је завршила основну школу. Средњу школу „Вељко Петровић“ је завршавила у Сомбору, а културолошки смер у Суботици и прво звање које добија је организатор културних активности. Филозофски факултет у Новом Саду јој пружа диплому професора српскохрватског језика и југословенских књижевности. На истом факултету је одбранила и магистарску тезу на одсеку за Српски језик и докторску дисертацију на одсеку Српска књижевност.

       Аутор приручника за додатну наставу –  “Језик кроз игру”, Збирке задатака за српски језик  5-8. разреда  и Збирке задатака за српски као нематерњи  у основним школама (доживеле пет издања).  Кооаутор приручника “Суботица зна шта је компостирање”, аутор збирке драмских текстова за децу “Зекологија” и аутор приручника за ученике нижих разреда  основних школа из области компостирања “Компост (ни)је прост“. Аутор текстова за ЦД са дечијим еколошким песмама „Зелено је тако чудесно“. Учестовала у стварању видео-игрице о компостирању.

       Аутор  текста и редитељ представа: “Зекологија”, “Добривоје Добрић”, “Испало ти је нешто”, “Компост није компот”, “Војвођанска банана”, “Пинокио”. Извођени је аутор са представом “Зекологија”.Са предством “Фантомче Плуфт” освојила 1. награду на смотри дечијег стваралаштва у Суботици и добила позив за Међународни фестивал позоришта за дијецу у Котору, са представом “Зекологија” учестовала на 13. Фестивалу хумора за децу у Лазаревцу (1. награда за најбољу женску улогу) и била једини суботички представник икада. Представа “Пинокио” имала је праизведбу у Дечијем културном центру у Београду. Представа “Компост није компот” освојила 1. награду на општинској смотри дечијег стваралаштва. Иницијатор и оснивач фестивала “Зелена сцена” чији је председник жирија била Мирјана Карановић. Представа “Покондирена тиква” коју је режирала, екранизована је у оквиру школског програма РТВ НС. По позиву учествовала на Фестивалу еколошких представа у Бачкој Паланци.

        Председник Удружења “Млади и игра”  које је 2001. добило акредитацију Министарства просвете Републике Србије за програм “Корак ка култури”.

         Председник Подружнице Друштва за српски језик „Сава Мркаљ“, генерални секретар Академије “Корак“.

          Идејни оснивач и реализатор Прве међународне конференције културног туризма ICCUTO која је окупила представнике 5 земаља, а добила продршку УНЕСКО Канцеларије из Венеције.

           За активности евалуатора уџбеника Издавачка кућа Клет јој доделила признање за допринос  у неговању српског језика и културе говора.

           Објављује радове у научним  зборницима у земљи и иностранству.        

            Аутор је научног метода – примењена корелација.

           Аутор апликације за мобилне телефоне – Падежи.

            Бави се писањем кратких прича које су објављиване у Издавачкој кући „Алма“, за драмски текст „Побуна акукмулатора“ добила 2. Републичку награду.

            Има титулу Најбољег наставника ЕХ-JU, признање за херојско дело током пандемије, учествовала у дигитализацији тестова Друштва за српски језик и књижевност Републик Србије.

            Са драмским текстом ушла у финале ЛУТВИД-а у Бијељини.

            Сарађује са славистима и славистичким факултетима у Бечу, Трсту и Љубљани…

            Удата, има сина.

О Dejan Spasojević

Проверите и

Аида Гутић

    Аида Гутић, рођена 1. новембра 1981. године у Зворнику. Супруга и мајка двоје …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *