Интервју са Борком Миличић, ауторком награђене збирке пјесама ”Суза мога светитеља”

Интервју са Борком Миличић, ауторком награђене збирке пјесама ”Суза мога светитеља”

АСинфо:На самом почетку нешто више о твом стваралаштву, која дјела си до сада објавила и да ли ти је дража поезија или проза ?
Писањем се бавим од раних школских дана. У почетку су то биле пјесме, а онда се проширило на приче и романе. Подједнако су ми драга обја жанра, мада, у последње вријеме више пишем прозу. Оба жанра сам објављивала у разним медијима, новинама, зборницим. Током Основне школе бавила сам се и новинарством. Новинарство је моја неостварена жеља, а жеља да се остварим као афирмисани писац остварила се 2015 године, када сам у сарадњи са Вашом издавачком кућом објавила свој првенац ,,ВРАЋАМ СЈАЈ ОЧИМА СВОЈИМ – У ЗВОРНИКУ СТАРОМ ГРАДУ”, историјско-љубавни роман у којем сам објединила сва моја истраживања и сазнања о историји и прошлости Зворника. И 2019 године објавивши роман ,,СЛЕДИ ПУТ СВОГА СРЦА” који је код Вас, Асогласиздаваштва, заузео треће мјесто у категорији књига године и који је био номинован за престижну Нинову награду. С поносом истичем да су оба моја романа била промовисана на београдском сајму књига.
АСинфо: У заиста јакој конкуренцији од преко 100 рукописа поезије, ваша збирка освојила је високо треће мјесто, честитамо и желим на самом почетку да чујем утиске са 5.Дринских књижевних сусрета.
-Захваљујем на честитању. Искрено, врло сам поносна на освојено високо треће мјесто, ако се не варам међу 116 пристиглих збирки. Уједно, одговорност је оправдати награду, представити је достојно високо рангираном мјесту. Као што рече принцеза Оливера ,,Не наслеђују се само титуле, него и обавезе. “ Радује ме сазнање да људи пишу, читају, враћају се писаној ријечи. Првенствено, захваљујем Вама, Асогласиздаваштву, који сте осмислили и реализовали идеју, сада већ величанственог фестивала поезије, које сте назвали ,,Дрински књижевни сусрети” , а који су прерасли у међународни фестивал поезије, с обзиром на сараднике и учеснике истог. Шта рећи, него, хвала што сте Зворник винули у високе књижевне висине с обзиром на многа звучна имена са којима сарађујете и који су учесници поменутих сусрета. Част ми је што је моја збирка освојила високо треће мјесто на овако великој књижевној манифестацији. И наравно, срдачна захвалност стручном жирију.
АСинфо: Колико дуго је настајала ова збирка?
-,,СУЗА МОГА СВЕТИТЕЉА” селекција је пјесама духовне тематике настале током последњих година, изузев неколицине пјесама писаних још у давним школским данима, а које сам сматрала да треба отргнути од заборава. Изгледа да сам била управу. ( Смијех.) Знате онај осјећај када цијелог живота пишете? Накупи се безброј пјесама насталих у одређеним инспиративним околностима, а не можете их све објавити. Тешко је направити одабир. Међутим, како изоставити циклус пјесама о мајци? Мајка је појам опстанка и настанка, наша, родитељка. И прародитељка. Наша светитељка. И како изоставити неколицину пјесама о љубави? Љубави, као појму опстанка и очувања вредности које нестају под најездом блуда и разврата. Оне су мој протест модерним опредељењима која се човјечанству намећу.

АСинфо: Видимо да је збирка насловљена по истоименој пјесми ”Суза мога Светитеља”, да ли је то плач наших предака због стања у ком се налази наш народ и тежак положај православља данас, посебно на Косову и Метохији или је порука шира од тога, можеш ли нам мало приближити главну поруку пјесме и збирке уопште?
-Појава огромног броја икона које су проплакале била је инспирација за насловну пјесму. Да, назив збирке је вапај над свим невољама које су се надвиле над људски род. Кажем, ЉУДСКИ, не мислећи само на српски, јер сви трпимо последице глобалних несрећа које погађају човјечанство. Посјекоше нам шуме, загадише изворе, блуд и разврат сервирају у свим облицима и количинама, електронски медији бацају књигу на маргину, под утицајем наметнутог губимо и разум и логику, све мање се користи мозак, а све више калкулатор, разна искушења вребају душу са свих страна. И зато претеже тамо гдје је теже. Зато је мој вапај и закључак:

,,Суза мога светитеља и за тобом се лије.
Брате по Христу
и по роду брате.”

АСинфо: Да ли можемо очекивати ускоро објављивање ове збирке?
-Надам се да ће у скорије вријеме почети припреме за реализацију објављивања. С поносом могу истаћи да је рецензију за ову збирку написала истакнута књижевница која је између осталог и председница СКОР-а, Чедна Радиновић Лукић, а надам се и утисцима жирија који је ову збирку високо рангирао.
АСинфо : Порука читаоцима:
Порука читаоцима је увијек иста:Читајте, пишите, стварајте. Никада се не зна докле ће одјекнути и бљеснути писана ријеч. Искрено, док сам писала поједине пјесме, нисам ни слитила да ће бити преведене на неколико језика и бити објављене у међународним часописима за књижевност и поезију и питем разних међународних платформи за књижевност и поезоју бити читане широм свијета и фонијети ми разна признања, дипломе, захвалнице… Дакле, читајте, пишите, стварајте.

О Dejan Spasojević

Проверите и

Аида Гутић

    Аида Гутић, рођена 1. новембра 1981. године у Зворнику. Супруга и мајка двоје …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *