Intervju sa Aleksandrom Marićem iz Bijeljine

Razgovaramo sa autorom Aleksandrom Marićem, čija će zbirka pesama ,,Šta sam to video u tebi” uskoro biti štampana u izdanju “ASoglasa”.

ASinfo: Od kada pišete, šta ste po zanimanju, čime se bavite? Recite našim čitaocima reč dve o sebi.

Aleksandar: Počeo sam da pišem sasvim slučajno prije par mjeseci i to što sam osjećao u svojoj duši, jednostavno je tražilo svoj put ka izrazu i te svoje emocije i posmatranje stvarnosti u kojoj se nalazimo pretočio sam u stihove. Apsolvent sam studijskog programa za novinarstvo na Filozofskom fakultetu Pale, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, živim u Bijeljini.

ASinfo: Od kada ste počeli deliti sa publikom poeziju, koje vrste pesama pišete? Šta za vas znači pisanje i kakva je vaša angažovanost na polju književnosti?

Aleksandar: Do sada nisam svoju poeziju dijelio sa publikom i objavljivao je u javnosti, ovo će mi biti prvi put da je dijelim sa publikom. Publika je upravo ta koja će da čuje lijepu rijec i reći će svoje misljenje aplauzima, koji su uvijek bili način priznanja stvaralaštva svakog umjetnika i uvjek njih je to motivisalo, bilo da su početnici ili oni koji su stekli iskustvo. Da nastave dalje tim ispravnim putem, koji je uvijek vodio prema nagradama i priznanjima. Što se tiče mog stvaralaštva, pišem ljubavne pjesme i pjesme koje u sebi sadrže socijalne motive, oslikavaju društvene probleme… Ipak, najupečatljivije su ljubavne pjesme, one su te koje daju potpuni smisao svemu.

Za mene pisanje znači da mogu izraziti svoj pogled na ljude i stvarnost u kojoj se nalazimo i da kroz književnost možemo uticati na opstanak onih pravih, istinskih vrijednosti, jer one se polako gube u ovom vremenu hiperprodukcije.

ASinfo: Vaš životni poziv je novinarstvo, da li ste sebe pronašli u toj ulozi? Koji su vam još talenti i imate li još neki hobi?

Aleksandar: Da, pronašao sam sebe u novinarstvu, ali u onoj ljepsoj strani, strani koja prikazuje umjetnost, kulturu i muziku, jer ona ne poznaje granice i za nju ta riječ ne postoji. Pored talenta za pisanje, posjedujem i talente za muziku, glumu i hobije kao sto su numizmatika, kreiranje video zapisa itd.

ASinfo: Uskoro će se u štampi naći vaša knjiga poezije ,,Šta sam to video u tebi”, šta nam možete reći o svojoj knjizi, koji su njeni tematski motivi i kakva su vaša očekivanja po izdanju iste?

Aleksandar: Knjiga poezije ,,Šta sam to video u tebi” je nastala na taj način što sam sve svoje osjećaje u duši i te misli, koje su bile kao da čujem neki unutrašnji glas, posmatranje stvarnosti u kojoj se nalazim, pretočio sam u stihove. Pisao sam to, tiho i mjesecima. Tematski motivi u ovoj knjizi su ljubavni, socijalni, egzinstecijalni. Moja ocekivanja su da će knjiga poezije ,,Šta sam to video u tebi” naići na pozitivne reakcije čitalačke publike i da će se mnogi prepoznati u stihovima.

ASinfo: Kakvi su vam dalji planovi i imate li u planu štampati još knjiga, možda i žanrovski drugačijih?

Aleksandar: Moji životni planovi su da nastavim vlastito usavršavanje i dalji rad na sebi, steknem afirmaciju i poštovanje, jer će mi to mnogo značiti, da imam onaj osjećaj kada shvatim da me neko cijeni i poštuje, uvijek je bilo da se dobar glas daleko čuje, tako ce i ostati. Imam u planu da objavim uskoro i drugu knjigu, možda i nekoliko. Neće se razlikovati puno u smislu tematskih motiva, ali je sigurno da će biti malo drugačije.

ASinfo: I na kraju, šta biste poručili čitaocima i mladim stvaraocima?

Aleksandar: Poručio bih čitaocima i mladim stvaraocima da u situacijama kada je najteže, ne obraćaju pažnju na ono što ne žele, jer to nosi negativnu energiju, već da slušaju svoje srce i svoje misli, koje vode u pravcu ostvarenja snova, imaće od toga koristi.

Razgovor vodila : Nevena Milosavljević, prof srpske književnosti i jezika

О Dejan Spasojević

Проверите и

Проф. др Зоран Милошевић – Кутура – Светост – Геополитика (Интервју)

Проф. др Зоран Милошевић – Кутура – Светост – Геополитика (Интервју)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *