Годишња награда УКРС за 2022. годину Жељки Аврић и Горану Шаули

 

Жири Годишње награде Удружења књижевника Републике Српске у саставу: проф. др Цвијетин Ристановић из Бијељине, Видак М. Масловарић из Београда и Ранко Павловић из Бање Луке, након свестраног и темељитог оцјењивања 20 књига приспјелих на конкурс, објављених у 2022. години, од којих је бар половина својим умјетничким вриједностима заслужила да озбиљно конкурише за ово признање, затим након утврђивања ужег избора од четири књиге и усаглашавања ставова, 4. априла 2023. године једногласно је донио

О Д Л У К У

да се Годишња награда Удружења књижевника Републике Српске за 2022. годину равноправно додијели роману „Гроб Давидов“ Горана Шауле и збирци сонета „Сушти“ Жељке Аврић.

О б р а з л о ж е њ е

Фрагментом као књижевним поступком и поетичким обиљежјем, у постмодернистичком маниру, Шаула у роману Гроб Давидов на врло занимљив начин ниже увјерљиве слике, на вјешт начин мирећи паралелне приче, различите временске равни и оба наша изговора у складан однос. Приче о рату у Босни и Херцеговини, вођеном од 1992. до 1995. године, аутор је, како ће и читалац стећи утисак, исписао на основу личног искуства, па су оне тим увјерљивије и потресније. О времену у коме је све било поремећено и о појединцима који у ратним околностима губе људска обиљежја и постају дио машинерије којом господаре моћници, Шаула казује надахнуто, увјерљиво и са великим повјерењем у моћ умјетничке ријечи. Ово сложено структурисано прозно ткиво из кратких наративних токова, који се на крају сабирају у једниствену цјелину и читаоцу предочавају његов натавистички литерарни дар, вриједно је књижевно остварење и сигурно ће имати своје читаоце.

Новом пјесничком збирком Сушти Жељка Аврић је потврдила не само да је потпуно овладала вјештином потчињавања ријечи правилима сонетне форме већ и мајсторством упјесмљавања различитих емотивних стања којима је удахнула топлину, иако их је укомпоновала у врло захтјевне пјесничке моделе. Способношћу да сонетном формом снажно искаже умне мисли, исцизелирана душевна стања и вриједне поруке, пјесникиња је показала несумњив пјеснички дар. Зрела поезија, изграђена поетика, смислене риме, складност рефлексије и емоција, све у духу наслова, основне су карактеристике ове збирке, која је у мотивском погледу цјеловита. Тематике што се тиче, Млеч и Со, како гласе наслови циклуса, указују на то да се пјесникиња бави заиста оним што чини суштину егзистенције.

Жири наглашава да и друге двије књиге из ужег избора по својим умјетничким вриједностима заслужују пуну пажњу читалаца и књижевне критике.

Бања Лука, 4. 4. 2023. г.

За жири, предсједник Ранко Павловић

 

 

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

Зворник: Најава промоције књига “Кап живота “ и “Спасовдан“

Зворник, 11.априла у Дому омладине са почетком од 18,00часова одржаће се представљање књига “Кап живота“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *