Iz štampe je izašla zbirka pjesama “KAD SRCE OKRZNE ŽAR“ Seke Jevtić

SRCE ŽAROM OKRZNUTO

Pesnički prvenac autorke Seke Jevtić pod naslovom “Kad srce okrzne žar“, je obiman poetski rukopis. Iako iz njega uglavnom progovara čista intimna lira, dakle ljubavna poezija, on nije prosta rimovana ispovest. Pred nama stoga nije obična knjiga nego knjiga-spomenik.

To je svojevrstno oproštajno pismo koje pesnikinja šalje svom rano preminulom mužu, kako bi barem prividno “sa tugom se razdužila”. U pesmi “Tvoje ime” mu se obraća stihovima koji zvuče kao zavet:

Duboko negde u meni Zapisano je tvoje ime, Dok živim bićeš prvi Tebi ću poklanjati rime.

Svesna da „ljubav pokreće sve što je stalo“, jer „ljubav je ringišpil u našoj glavi“, pesnikinja budi one najlepše uspomene na voljenog, sačuvane u srcu okrznutom žarom. Ona je sabrala isuviše mnogo životnog iskustva da s punim pravom može posvedočiti kako sreća i sigurnost nisu sadržani isključivo u materijalnom blagostanju i zato peva:

Zaista je dom tamo, Gde srce prepoznamo,

(“Osmeh za osmeh”)

Dok joj „u nadanju dani beže“ i “grlo lanci vežu”, ona je svikla “živeti u ovom prebrzom vremenu” i zato uzvikuje stihove koji onim neukima, nenaviklim i neiskusnima, mogu poslužiti ne samo kao savet, već i kao određeni životni kredo:

Živi kako duša hoće, Kradi dane od samoće.

(“Štula”)

Jezik ove lirske tvorevine je jednostavan, prijemčiv, neočuđen, blizak kolokvijalnom govoru. Stihovi pesama se uglavnom rimuju, i to najčešće prvi i drugi- treći i četvrti.

Zbog svega navedenog ostaje mi da srdačno preporučim izdavaču publikovanje ove pesničke zbirke, na ponos autorke i radost budućih čitalaca.

Bijeljina, 17.8.2024. Milan Nikolić

О Dejan Spasojević

Проверите и

У припреми збирка пјесама “ НЕВИДЉИВА РУКА СПАСА“ Душке Ристић

Рецензија: Сенахид  Незировић: Поетски  првенац  Богољупке  душе (Душка  Ристић: „Невидљива Рука Спаса“, поезија, издавач: „АСоглас“, …

3 коментари

  1. Velika zahvalnost g_dinu Dejanu i njegovoj supruzi Sanji Spasojević za izdavanje moje prve knjige pod nazivom :,,Kad srce okrzne žar“ kao i svim saradnicima koji su učestvovali u dizajniranju i svemu što je bilo potrebno da ova knjiga izgleda baš ovako.Čast mi je biti jedan mali deo u ovako velikoj izdavačkoj kući kao što je As oglas iz Zvornika i priključiti se tom velikom jatu već odavno poznatih pisaca i pesnika.

  2. Beskrajno hvala jako poslovnim ljudima iz izdavačke kuće ASoglas iz Zvornika BiH g_ Dejanu Spasojeviću i njegovoj supruzi Sanji kao i svim saradnicima recenzentu ,lektoru i korektoru g-Milanu Nikoliću ,
    za izdavanje moje prve knjige pod nazivom :,,Kad srce okrzne žar“.
    Hvala na odličnoj saradnji u nadi da ćemo nastaviti dalje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *