Итервју са Сузаном Теофиловић, ауторком похваљеног рукописа поезије “БОГОЛИКИ ЧОВЈЕК“

АСинфо: Честитам за признање које сте освојили , реците ми од када се бавите писањем, какви су били почеци  и које су теме о којима најчешће пишете?

-Прије свега, хвала Вам!  Желим да Вам се захвалим за овај интервју и да похвалим Ваш труд за очување и његовање културе и српског језика којег чините и кроз организовања Дринских књижевних сусрета, и Зборника радова и такмичарског дијела. У нашем народу много је талентованих људи чија дјела засигурно могу имати одјека и кроз Ваше манифестације јер се подстиче неодустајање од књижевног стваралаштва, посебно ако узмемо у обзир материјалистичко преовладавање у савременом свијету.

Писањем се бавим од најнижих разреда основне школе, те како сам ја стасавала тако сам боље упознавала и себе и свој таленат и радила на томе. Озбиљније писање је почело у периоду мог студирања и након тога, јер је посебно за поезију потребно савладавање апстрактних појмова и кроз школовање стицање знања из књижевности и погледа на свијет.

Када се осврнем на своје почетке, можда ми моје прве пјесме звуче смијешно и незрело али ипак сам тада била дијете. Сасвим случајно сам кренула да пишем пјесме и то ми је ишло лако. Моја мајка је била мој најбољи савјетник и подстицала ме стално и прва је примјетила мој таленат. Послије моја учитељица и касније наставници и свештеници су запазили мој рад. А дјела на конкурсима поводом школских слава увијек су ми била награђивана. Онда је и почело појављивање мојих дјела у православним часописима. Тадашњи свештеник и вјероучитељ је примјетио дар за писање код мене те сам на његов приједлог написала и пјесму о Светој Матрони претходно ишчитавши књигу о животу светитељке и онда сам наступила почетком маја 2009. године, чини ми се, са својом пјесмом када је у мом селу Ритешић почела градња првог манастира посвећеног руској светитељки на нашим просотирма. Такође, наставница српског језика је увијек истицала мој књижевни рад, те сам у том периоду ишла и на такмичења из разних предмета и неколико сам пута била и водитељ програма и наступала са својим пјесмама и прозним радовима. Писала сам и пјесме за школске предмете, што се често питам одакле ми је било идеја и инспирације за такво нешто. То су биле пјесме које се римују и у којима је комплетирано градиво, а садашњи ученици на тим пјесмама уче. Из ове перспективе психолога и професора, могу да кажем да су идеје мене као дјетета имале смисла јер су уједниле и поезију и природне и друштвене науке.

Пишем разне теме, али већина мојих пјесама јесте мисаона поезија. У својим дјелима наглашавам љубав према животу, Богу, раду, учењу, свакодневици јер и у њој има љепоте ако бистријим очима погледамо.

АСинфо: Колико дуго је настајала ова збирка Богоугодних пјесама “Боголики човјек“?

-Збирка садржи неколико новијих пјесама, онда оних које су настајале током мог студирања, па послије за вријеме периода моје трудноће и неколико пјесама које сам ја написала као дијете, које имају јако лијепу поруку и смисао и нисам жељела да буду заборављене па сам их дорадила.
Према томе, настајала је дужи период.

АСинфо: Која си дјела објавила до сада и да ли је било неких признања?

-Званично сам објавила једну збирку поезије која носи назив „Отворите врата љубави“ и сматрам да тај наслов отвара врата, ако буде Божја воља, дјела која долазе. Збрика је мисаоне поезије и говори о љубави генерално. Свуда је морамо проналазити јер је она храна наше душе и извор радости и смирења.

Много мојих пјесама је похваљено и уврштено у зборнике. Мој роман „Предрасуде“ и ова збирка духовне поезије „Боголики човјек“ су похваљени на Дринским књижевним сусретима. Што се тиче признања, сматрам да то вријеме тек долази и да ће моја тиха и ненаметљива дјела наћи свој пут до срца својих читаоца.

АСинфо: Ти си по занимању дипломирани психолог, зато је несвакидашњи спој вјерника психолога и то нам се чини јако интересантним, можете ли рећи нешто на ту тему, о прожимању науке и вјере тј како си успјела да избалнасираш однос психологије и вјере?

-Да, прије годину и по дана послије свој двадесет и петог рођендана, магистрирала сам на истом факултету. Тренутно сам на дужности професора у Медицинској школи Добој и Гимназији „Јован Дучић“ Добој.

Да, добро кажете интересантан и несвакидашњи спој, али није немогућ.

За присутност вјере и Бога сазнала сам још као дијете и некако ми се чини да су вјера, црква и Бог дио моје личности, односно мога бића и не бих могла да замислим свој живот другачије, јер само је такав смислен. Утицало је на мене и то што сам посматрала родитеље како се моле и у мојој широј породици има и свештених лица, тако да постоји и та генетска страна ка православљу. Волим да посјећујем манастире и своју прву збирку сам поклонила по примјерак манастиру Острог, манастиру Свете Матроне, манастиру Светог Николе на Озрену. Пјевам повремено и етно и духовну музику и у томе уживам и осјећам пријатне емоције.
Стекла сам утисак да се о психолозима говори као о невјерницима мада то не значи баш тако. Циљ психологије јесте разумијевање људске личности и понашања али и помоћ, тј. да особа упозна себе и да уз помоћ свог психолога или психотерапута нађе сама свој пут и рјешење, а још и ако се посвети и духовном животу, то је засигурно ментално јака личност а самим тим и продуктивна особа која са собом може спасити хиљаде живота.

И може се бити добар психолог, вјерник и човјек. Имамо примјер Владете Јеротића.


АСинфо: Какав је однос психологије и поезије, да ли ту постоји додирних тачака према вашем професорском мишљењу?

-Наравно, постоји.

Ја, лично, прво сам упознала поезију па онда психологију. Повезане су јер сви књижевници кроз своја дјела говоре и о свом емоционалном животу и о емоцијама ликова. Такође, дјела остављају емоцију на читаоце. А емоције су дио психологије и дио нашег живота и јако утичу на наше психофизичко здравље.

АСинфо: да ли ускоро можемо очекивати објављивање ове награђене збирке?

-Вољела бих да то буде у што скоријем времену, али нека буде Божја воља и без пожуривања. Дјело ће бити на свој датум рођено као и све на свијету. Надам се да ће на све они који буду имали сусрет са мојим дјелом оставити се утисак мира и спокоја.

АСинфо: ваша порука за крај разговора

-Желим свима мање оптерећења, притисака, стреса и замарања у вези многих негативних ствари које нам се у данашње вријеме пласирају.

Чувајте своје психофизичко здравље. Будите испуњени, насмијани, балансирајте, тако што ћете имати и физичког и умног рада. Молите се Господу и заволимо себе и друге и пут ће свакако бити лакши и на крају тога пута само добро и нови почетак!

Вама, господине Дејане, много хвала за овај интервју!

О Dejan Spasojević

Проверите и

Intervju sa Nikolinom Srdić , autorkom zbirke pjesama “ PLES BESMRTNE RIJEČI“

Razgovaramo sa mladom autorkom Nikolinom Srdić iz Prijedora koja ovih dana predstavlja svoj poetski tj. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *