Intervju sa Žaklinom Bagaš, autorkom nagrađene zbirke priča „Nek’ slova pamte“

ASinfo: Poštovanje Žaklina, možete li na samom početku reći nešto o sebi…

Žaklina: Zbirka “Žeđ”, je druga po redu knjiga poezije Žakline Bagaš koja je objavljena u izdanju renomirane izdavačke kuće „Unireks“… Recenzije su radile dvije divne dame Mr. Milica Jeftimijević Lilić iz Beograda i pisac/pjesnikinja Vesna Tomić koja u svojoj recenziji Kaze:“ ali pesnikinja je mesečar, koja rukom prolazi preko plamena sveće da se uveri da još ljubav živi“…“ Pesnikinja nam kroz pesme daruje večitu ljubav između muškarca i žene.Ljubav prema otadžbini, voljenom Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori – Kolašinu -„Sibirskoj deci“, deci, prijateljima“ Pesnikinja peva prirodno, samosvojno, pesmom doživljeno, natopljeno jakim emocijama, jer se samo tako osjeća u velikoj ljubavi“.

Njoj je prethodila zbirka “Tišine”, izdavač Književna zadruga Srpskog narodnog vijeća, koja je nastala uz podršku gospodina Nevena Milakovića, našeg velikog pjesnika, kome dugujem veliku zahvalnost za podsticaj, učenje i prekore, jer bez njega „Tišine“ ne bi bile takve kakve jesu.
U pripremi je i treće djelo proznog karektera, koje će uskoro biti objavljeno u formi zbirke kratkih priča. Žaklina je rođena u Đakovici, odrasla je u Kolašinu, a živi i stvara u Podgorici.

ASinfo: Čestitamo vam na ovoj nagradi u konkurenciji ode 50tak zbirki priča na 5.Drinskim književnim susretima, možete li nam reći vaše utiske sa manifestacije

Žaklina: Zbirka „Tišine“ su dobile nagradu za zbirku godine

– Mnogi zbornici su objavili moje pjesme i priče kako na prostorima ex Jugoslavije, tako i u dijaspori.

– Pjesme su prevođene na stranim jezicima i objavljivane

– Dobitnica raznih priznanja, pohvala…

Poslednja nagrada u Zvorniku- Asoglas izdavačka kuća na čelu sa Dejanom Spasojevićem – koja ce biti izdavač mog proznog djela pod nazivom „Nek’ slova pamte“.

Na dodjeli nagrada u Zvorniku prisustvovalo je mnogo dobrih  pjesnika i pisaca iz regiona. Počastvovana sam nagradom i izuzetno prijatnoj večeri, gdje su moje riječi dobile čast biti prve medu jednakima.

ASinfo: Koliko dugo je nastajala ova zbirka i ukratko šta je tematika ako je moguće ukratko predstaviti priče koje su u njoj

Žaklina: Priče su raznolike, pisane emocijom koju je budilo sjecanje  je na rodno Kosovo i Metohiju, Đakovicu, razgovore sa dedom Vidakom, njegovo učenje i poimanje o životu, zatim price o roditeljskoj ljubavi kao i ljubavne priče koje zivit čine potpunim… jednostavno jednom riječju o ljubavi koja je od Boga u svima nama.

ASinfo: Očekujemo li uskoro da ova zbirka priča bude objavljena

Zbirka će izaci u izdavaštvu ASoglasa iz Zvornika i Unireksa izdavačke kuće iz Podgorice koja je proslavila pedeset godina postojanja na čelu sa gospodinom Jankom Brajkovićem.

ASinfo: Vaša poruka za kraj razgovora

Žaklina: Osnova i smisao života proizilazi iz porodice, tako je moja porodica uz mene na svim događajima, putovanjima…

– Zbirci „Žeđ“ je kumovao moj stariji sin Julijan, mlađi sin Isidor, gitarista, uljepšava i upotpuni moje promocije muzikom a ćerka Magdalena se bavi fotografijom i zabilježi trenutke koji su značajni pa i one kojima se nasmijemo, nastalim spontano što daje posebnu draž.Brat Saša i sestra Nataša sa porodicama su uvijek prisutni, daljine su „male“ za njih kada sam ja u pitanju.Ostaje žal zbog prerane smrti roditelja, ali..oni su sveprisutni u mojoj duši i pjesmama.Riječi su ono što nas sastavlja, ali nekada i rastavlja. Ono što sigurno znamo da ne postoji „poslednja riječ“, jer i ono manje lijepo učini da se ta riječ oblikuje u dosluhu sa dušom u vječnost

О Dejan Spasojević

Проверите и

Из штампе је изашла збирка кратких прича “ ДАН ЈЕ МОГАО ДА ПОЧНЕ“ Жељке Аврић

ОБИЉЕ НА ТРПЕЗИ САЖЕТОСТИ   (Над збирком кратких прича Дан је могао да почне Жељке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *