У припреми збирка пјесама “ВИ КОЈИ СЕ У ХРИСТА КРСТИСТЕ“…аутор Ненад Радојев Балетић

 

БРАТУ НЕНАДУ

Нека ти буде да хоћеш
како Бог хоће!
Због вјере чисте и
труда око браће!

Сабирај ријечи за пјесму,
као за букет цвијеће,
у пјесми свакој сија љубав, 
као плам јерусалимске свијеће.


И свака пјесма да буде слатка
од сваке добре да пишеш бољу
осољену о труд сољу,
радећи на ширини задатка.

У топлом срцу гради дом Христу
и радуј се увијек сунцу и цвијету:
и истрај добар у овом свијету
да душу спремиш за вјечност - чисту!Сергије и Исидор

на Благовијести 2023.године

 

 

„ТЕЧЕ ИЗ НЕНАДОВОГ СРЦА РИЈЕЧ ДОБРА“

 

Посвећујући стихове људима који су приступили Светој тајни крштења, аутор указује на неописиву љепоту и значај тог светог чина.

Имајући љубав према ближњима, он у свима види Христа и испуњава Господње ријечи: да ће нас препознати као његове, ако будемо имали љубав међу собом.

Стихотворећи пјесме аутор слика мозаик доброте, указујући на пут спасења, улазак у цркву, тј. свету заједницу у Христу путем крштења.

У духу Псалтира могли бисмо рећи: ,,Тече из Ненадовог срца ријеч добра“.

Добро је док постоје душе које виде оно најбоље у нама, а то је Господ Бог, чија доброта искри и буди наду да хришћанска љубав постоји у нама и међу нама. Пишући стихове посвећене крштењу, али и посвете и молитве, аутор ствара поезију чистог срца, а и сам његов труд и жеља да угоди ближњем и да приноси њихова имена за молитве су својеврсна богоугодна поезија која се пише не само ријечима, него и дјелима.Он живи своју поезију.

Драго ми је што смо у прилици да радимо на објављивању ове збирке која ће на себи својствен начин умножити оно најдрагоцјеније што имамо међу нама, а то је љубав. Љубав према Богу и ближњему.

Посвећујући многима од нас стихове, песник даје оно најбоље од себе како би нам учинио част, а зар то није управо оно што је вриједно дивљења?

 

Дејан Спасојевић

 

ХРИСТОС ПОСРЕДИ НАС! И ЈЕСТЕ И БИЋЕ!

 

Идите, дакле и научите све народе

 крстећи их у име Оца, Сина и Светог Духа”

(Мт 28,19).

 

У православној вери седам је Светих тајни: крш-тење, миропомазање, причешће, покајање, свештен-ство, брак и јелеосвећење; од којих су три тајне непо-новљиве или се не понављају: крштење, миропо-мазање и свештенство. Крштење је непоновљива Света тајна која нас уводи у хришћанство, сједињује са Христом и чини да се Његов лик огледа у нама. Крштење је преображење човека, почетак духовног живота и његово поновно рађање за вечност. То је први степеник нашег спасења, а крајњи циљ је сједи-њење с Господом у вери и љубави, као најважнијом хришћанском врлином. По угледу на самог Исуса Христа којег је Свети Јован крстио у реци Јордану, верници се крсте у води с посебним религијским об-редима уз молитву свештеника који их крштава. Крш-тењем се одричемо ђавола и црква нас прима у своје окриље, а Христос узима у заштиту: „Одговори Исус: Заиста, заиста ти кажем: ако се не роди водом и Духом, не може ући у Царство Божије.ˮ (Јн. 3,5)

О важности крштења, радости коју доноси души оног који се крштава, али и свих оних који при-суствују том светом чину пише песник Ненад Балетић у својој збирци песама под називом Ви који се у Христа крстисте...  И одиста, свака песма је весели цвркут рајских птица које се веселе крсном осе-њивању људских душа, а песник је опевао сваким стихом васељенску радост двери срца које у себи прима Оца и Сина и Светог Духа. И нема такве збирке која у читавом свом садржају описује крштење људи, aли ни човека који се више радује свакој крштеној души, као што је случај у овој збирци од слуге Божијег Ненада Балетића.

Прва, пролошка песма у збирци Сунце сија самим својим насловом узетим од првог стиха нам говори о Божијој светлости која обасјава лица верника који се крштавају у манастиру Острог, а птице као весници Раја певају и радосно пројављују о крштењу које мо-же бити колективно и индивидуално:

 

„СУНЦЕ СИЈА

у Острогу

и пјевају

разне птице

Василије

Свети бдије

умива га

Божје лицеˮ

 

Заиста, ови стихови тако певљиви, кликтави, узвишени, сам су глас анђеоских харфи:

 

„Нека буде

свима срећно

са Христом

смо живи вјечноˮ

 

И све су песме у истом маниру певљиве, раз-драгане, свака са истоветном поруком љубави и мира, наде у вечно спасење. Ово је поезија свих узраста, за свако духовно чедо којем хорски срце удара у ритму стихова:

,,НЕМА ТУГЕ

и уздаха

са Христом

је душа јакаˮ

 

Песник неретко посеже за деминутивима, да би дочарао лакоћу певања веселих лица: Света тајница, сестрице, анђелчиће, окице… И као да стоји негде са стране и посматра сва та крштења и упија сву радост тог свечаног чина, истинског рођења у вери. Његова жеља да прибележи радост и кумова и родитеља, свих драгих људи, а највише оног ко прима крштењем Свету тајну:

„Осмјех среће

Божје благодати

украсио

крштенима лице

 

Исто тако

часним кумовима

и свим срећним данас

свечаримаˮ

 

Песник све који се крсте у Острогу дочекује ре-чима:

„О, крштени

наново рођени

браћа и сестре

по Христу сте мени“

 

И истинска је радост хришћанска после крштења, душе се у светлости купају, а то саобразје с Христом песник Ненад Балетић најлепшим стилским фигурама исказује:

„У ХРИСТА

се крстисте

у Њега обукосте

и Анђела добистеˮ

 

и наглашава оно веровање да на крштењу до-бијамо свог Анђела чувара који пописује наша добра дела током живота и заступа нас на Страшном суду. А међу свим крштеним светом, деца су величанствено христолика, душе им као сасуди пуне благодати, а Свети Василије Острошки сву дечицу пригрли и благосиља:

„Благослови

Чудотворац дјецуˮ

 

Свако ко дође по утеху, ко се моли и захваљује с Острога не одлази без услишења. Острог је најзна-чајнија светиња у православном свету, најпосећенија и бели манастир уклесан у стени као голубица је у тмини људског греха, као бисер у нутрини шкољке. И не сија сунце да обасја Острог, већ Острог и сунце својим сјајем и чистином постиђује. А Ненад то зна, јер се изнова напаја лепоте и благости од те непресушне светлости коју Свети Василије Острошки као свој дом земаљски одабра, а људи видевши лепоту и снагу ве-ре којом обасјава душе њихове хрле да се крсте баш у Острогу:

„ХВАЛА БОГУ

у Острогу

крштавају

се хиљадеˮ

 

А Новомученик Свети Станко призива децу и све који ходочасте манастиру и у њему се крштавају и благосиља их:

„Свети Станко

све призива

дјецу малу

старе, младеˮ

 

Песник и у наредној песми спомиње овог свети-теља, а ко је био Свети Станко, чије су мошти сада у новоизграђеној Цркви Светог Новомученика Станка у манастиру Острог, можемо пронаћи у тексту који је написао проф. Александар Вујовић О празновању Светог новомученика Станка острошког, који нам говори о његовом детињству и страдању и испове-дању Његове истинске вере: „Будући да Свети Станко није хтио да се потурчи, крстећи се од ужаса, Турци су му наредили да престане да се крсти. Но, како је Свети Станко наставио пред њима да се крсти, они му најприје посјекоше руке, а потом спалише у Вељој Пећини, на планини Незброј, која се налази изнад под-острошког села Подвраће.ˮ  Те су свете руке сада у манастиру Острог, у Цркви посвећеној овом свети-тељу за којег проф. Вујовић каже да: „Свети новому-ченик Станко је и заштитник дјеце.ˮ И управо се у овој цркви деца и одрасли крштавају:

 

,,Сваког дана

су крштена

у храму Станка

мученикаˮ

 

А о радости коју им тај чин пружа песник говори:

 

„Та велика

Света тајна

на радост је

поклоника“

 

И код њега та радост изазива сузе благодатне:

 

„ОД СРЕЋЕ БИХ

лако заплакао

скупља народ

Свети дјечак Станкоˮ

Свака песма, сваки стих збирке песама Ви који се у Христа крстисте молитва је и захвалност песника за љубав Господњу према човеку. Ту љубав само они којима срце препознаје благодат могу осетити, а они који су огрезли у самољубљу и затровани пролазним стварима не могу је видети. Али песник не пева о њи-ма, он само радошћу поје, онако како само кимвале и харфа могу да испрате. Пој вере хришћанске ко Не-беска литургија је, то је ,,анђеоски језикˮ из Пос-ланице Апостола Павла, саће беле пчеле медоносне која улете у уста Светом Јовану Рилском и рајска пти-ца којој нико лика не зна, али је прижељкује. Каква је тајна Божија то крштење, а обзнана је сваком човеку, откривење духовном виду сваког ко кроз њега по-гледа, а песник Ненад ускликује препознавши Христа у крштеном дечаку и девојчици, сестрама и браћи у Христу. Песме аутора Ненада Балетића су попут здра-вица, врсте лирских народних песама, када свечаним тоном песник наздравља:

„Свима срећно

и наздравље

вјечни живот

православљеˮ

 

Толико лепоте и радосних нота, као да небески хор акатисним радовањем сваку песму завршава, ме-сто Радуј се: „срећно свимаˮ. Срећно и кумовима:

 

,,О, РАДОСТИ ПРЕВЕЛИКЕ

крстише се наше дике

кумства златнаˮ

 

и узвишеним патосом са узвиком О, започиње песме и завршава са радосним поздравом:

О, ДЈЕЧАЧЕ, О, РАДОСТИ ПРЕВЕЛИКЕ, О, КУЋИЋУ И ОЏАКОВИЋУ, О, ХРИСТИЈАНКО.

Крстио се и ,,соко сивиˮ и ,,горска вилаˮ и мио брат и сестра сјајна. Најлепшим епитетима и поређе-њима окитио је песник лирске јунаке, своју браћу и сестре у Христу. Почетни стих сваке песме у форми је наслова, али не нужно, јер аутор не жели да ишта пре-кида славопојни низ најлепших слика с крштења, оних слика које су се пресликале у уму и срцу песника који их је у стих претворио и створио од њих песме. Збирка песама се завршава песмом чији је централни мотив храм Светог Новомученика Станка који је при-грлио све оне који се у њему крстише:

 

„Поновно се рођење

ту збило

и гласно се пјесмом

заорило

 

У Христа се крстисте

у Христа обукостеˮ

 

Стих ,,У Христа се крстистеˮ објашњава и симбо-лику читаве збирке Ви који се у Христа крстисте, а стих или синтагма „У Христа се обукостеˮ представља најлепшу метафору примања вере, јер са Христом како се посвећујемо, прихватамо и да с Њим стра-дамо, да васкрснемо у Вечном животу и никад не по-сумњамо у Божију промисао.

Ова духовна епопеја окупила је хришћане као лирске јунаке, а њено средиште је само крштење, као једна од Седам светих тајни датих човеку да се спо-знавши их ко лествама узвере к Господу и сједини се с Њиме.

мср Невена Милосављевић,

Лета Господњег 2023.

Звечан, Косово и Метохија

 

 

Ненад Радојев Балетић, рођен је 1969.године у Никшићу. Годинама пише духовну поезију, посвећену светитељима, манастирима, монаштву, свештенству, вјерном народу и особама које га инспиришу.
Збирка пјесама “Молитве и посвете“ објављена је у пет издања. Збирка пјесама “Ви који се у Христа крстисте…“ је трећа његова објављена књига.
Молитве које нам поклања одраз су његове душе и прожимања које осјећа у додиру са манастиром Острог, у којем служи. Ненадови покојини родитељи Радоље и Славка звали су га Нешко.
У његовом животу има меда и жучи, али он поручује “И кад је лако и кад је тешко Исусе Христе воли те Нешко“.

О Dejan Spasojević

Проверите и

U pripremi zbirka “MANIFESTACIJA SVESTI’ Čedne Radinović Lukić

OSOBEN SAMORAZGOVOR SAŽET U KNJIZI MANIFESTACIJE SVESTI ČEDNE RADINOVIĆ LUKIĆ U knjizi Manifestacije svesti pesnikinja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *