У зворничком Дому омладине вечерас је промовисан роман „Свијање зјала“, аутора Миомира Миленковића.

 

Говорећи о дјелу, Миленковић је истакао да је ово роман за младе и о младима, односно о адолесцентском добу ученика једне учитељске школе у неименованом граду у Србији 70-их година прошлог вијека.

– Радња се одвија у вријеме без мобилних телефона, рачунара, кад аје телевизија била у повоју. Говори се о томе како су ученици тога доба живели, какав је био однос према родитељима и професорима, говори се о сукобу генерација, о њиховом друштвеном и културном животу, путовањима. То је била генерација која је имала културне навике. Осим тога, радња је изашла изван школе и обухвата екскурзију на Косово и Метохију те Македонију када су посјетили српске светиње – рекао је Миленковић.

Роман Миомира Милинковића „Свијања зјала“ припада дјелима која чине прелазну романескну форму између литературе за дјецу и одрасле, навео је у рецензији проф. Др Тиодор Росић.

– Он припада жанру омладинског романа, којем припада, рецимо и славни роман „Хајдуци“, Бранислава Нушића. То већ имплицира да у овом жанру има и изузетно вриједних дјела – стоји у Росићевој рецензији.

Књига је за Републику Српску изашла у издању „Ас оглас“-а из Зворника, док је за Србију издавач „Сунчани брег“. Директор „Ас оглас“-а Дејан Спасојевић истакао је овом приликом да је роман „Свијање зјала“ био проглашен за најбољи роман за младе на 6. „Дринским књижевним сусретима“ у Зворнику.

– Циљ наших сусрета јесте да стручни жири препозна и препоручи издавачима и читаоцима најбоље рукописе које ми данас и промовишемо – рекао је Спасојевић.

Миленковић је био редовни професор књижевности и реторике на универзитетима у Београду, Приштини и Крагујевцу. Аутор је четрдесет књига и више од двјеста педесет књижевнокритичких и научних радова. Добитник је више књижевних награда и признања.

(Инфо Бирач)

О Dejan Spasojević

Проверите и

У припреми књига “РОВЦА И РОВЧАНИ“ аутор Бранко Бато Крковић

РОВЦА И РОВЧАНИ Ровца су најмања од седам брда, а ,,највећа динарска карсна површ како …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *