Теслић : Одржана промоција књиге “КОЛОВРАТ“ ауторке Славојке Кокић

Дана, 01.11.2022. године је у великој сали Дома СПКД „Просвјета” у Теслићу, одржана промоција збирке сонета ”Коловрат” Славојке Кокић.

”Мотив ,,мртве драгеˮ често је присутан у светској и нашој поезији и најлепши стихови настали су управо као споменица на вољене људе. Наша најлепша песма Santa Maria della Salute настала је из деценијског бола и патње Лазине за Ленком, Јован Јовановић Змај је читаву збирку песама Ђулићи увеоци посветио најмилијима који су прерано умрли. Дис, Петрарка, Данте Алигијери и многи други песници овенчали су своје вољене неувелим венцима вечности, да њихова патња генерацијама дотиче читаоце, а стиховним умећем као златотиском оставили су печате на нашим срцима. Том кругу песника придружила се и песникиња Славојка Кокић својом новом збирком сонета под насловом Коловрат, која, може се рећи представља врхунац њеног стваралаштва, како у тематско-мотивском смислу, тако и у језичко-стилском- дио рецензије проф.српског језика и књижевности Невене Милосављевић, из Звечана која се присутним обратила аудио- видео записом.

” Ово је исповест, незаустављива и неповратна, блистава и горка. Проживљена, потврђена болом и тишином. И кликтај и јаук. Трагична исповест и тиха радост обасјана вером у Васкрсење. Коловрат, збирка сонета учитељице и песникиње из Теслића, Славојке Кокић.
Књига споменик, светлост из најдубље таме, интимна лирска светиња и коначна порука: Има љубави на овом свету! Има! Љубави која обасја кратки и неизвесни век једном за свагда. Има љубави судбинских, бескрајних, радосних загрљаја две усамљене душе, и нема смрти, има само сеоба! Тако промишља о љубави и животу ова песникиња, кроз плач плетући венце сонета и чекајући свог уснулог Одисеја чија се пловидба неочекивано наставила иза обриса заумне пучине. Све праве љубави су тужне, а оне највеће изгледа морају бити и трагичне- дио рецензије Драгана Марковића, књижевника из Костајника код Лознице.

Насловну страну збирке урадила је Сузана Продић, кћерка ауторке, симболично представљајући коловрат који се надвисио над двоје вољених бића који плешу свој животни круг.
”Ово је моја четврта књига по реду. За мене има изузетан значај јер је живи споменик и чува сјећање на дане среће проведене с мојим преминулим мужем. Једина утјеха, након огромног губитка ми је била пјесма, проживљена бол преточена у сонете које сам уплитала у вијенце, за сваку нашу заједно проведену годину по један вијенац. У томе и јесте симболика, три године среће, три сонетна вијенца плетена у круг, круг нашег сунца који је ненадано прекрила тама. Прерано затворени круг, отуд идеја да рукопис насловим Коловрат, као бескрајан круг рођења и смрти. Нема смрти, док постоји стихотворна ризница сјећања на дане од Бога благословљене, јер толика пожртвованост, подршка, љубав, разумијевање, све оно што живот чини срећним је ванвременска.
Стога сам изузетно захвална мојим сарадницима, драгим рецензентима, Невени Милосављевић и Драгану Марковић који су процијенили да је овај рукопис вриједан пажње…. ријечи су ауторке Славојке Кокић.

Успјешности промоције допринијело је и присуство издавача ове збирке су СПКД „Просвјета” Теслић- проф. Алексе Касаповића и ”АСоглас издаваштво” из Зворника- Дејана Спасојевића, који је и штампао књигу.
У програму промоције су учествовали полазници школе гитаре са учитељем Чедом Латиновићем из Босанског Брода , који су отпјевали пјесму ”Душо моја”, коју је ауторка, Славојка Кокић посветила свом мужу.

У програму промоције учествовале су чланице Књижевног клуба ”Просвјета” из Теслића, као и ученици ЈУ ОШ „Вук Караџић” из Теслића у којој ауторка ради као учитељица.
Промоција је била медијски покривена од стране К3 ТВ из Прњавора.

Цјелокупан утисак је да је организација и само одржање промоције било успјешно, од уређивања сцене, па до успјешног представљања заступљених пјесама у збирци од стране учесника у програму, музичких композиција, а о сарадњи и самој збирци су говорили рецензенти и издавачи књиге, као и ауторка Славојка Кокић.

Славојка Кокић, 03.11.2022. године, Теслић

О Dejan Spasojević

Проверите и

ПРОМОВИСАНЕ ЗБИРКЕ ПЈЕСАМА „ВИЛА СА КОШАРА“ И „РАДОСТ ПОКАЈАЊА“

МРКОЊИЋ ГРАД, 28. МАРТА /СРНА/ – Књижевник Невен Милаковић представио је вечерас у Народној библиотеци …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *