ПРОМОВИСАНА КЊИГА „НЕБОГЛЕДНИ ПЕВ“ АУТОРА ВАЛЕНТИНЕ НОВКОВИЋ

 

ЗВОРНИК, 20. АВГУСТА /СРНА/ – У зворничком Дому омладине вечерас је промовисана збирка пјесама „Небогледни пев“ аутора Валентине Новковић из Београда.

Новковићева је рекла да је „Небогледни пев“ збирка духовне поезије која је настајала готово двије деценије и да је издата након четири објављене књиге.

„Наслов `Небогледни пев` је настао зато што је све оно што преживимо у земном животу, све оно како се поставимо према другима и према себи у том земном обличју заправо припрема за онај други – вјечни живот“, рекла је Новковићева.

Истичући да се у овој збирци духовне поезије налази све оно што нас походи на земном путу, искушења, бриге, проблеми, спотицања, поклекнућа, издаје и наде,  Новковићева је нагласила да је веома важно да је све вријеме присутна неугасива Божија луч радости и благослова Господњег који нам даје снаге да се са свим тим земним недаћама лакше боримо.  

Она је навела да је збирка пјесама штампана ове године као првонаграђени рукопис на Петим књижевним дринским сусретима.

Београдски књижевник Милован Станковић је, говорећи о књизи, рекао да поезија Новковићеве „погледом у небо симболизује њено стремљење у животу и да човјек, без погледа ка небу и Богу и срцем и душом и не може да живи“.

„Сви носимо крст, неко под тим теретом, ропће, а неко пјева, Валентина Новковић пјева и са том пјесмом она инспирише друге да једноставно опстану да живе и да крену да пјевају“, рекао је Станковић.

Рецензент Тони Пердић написао је да је поетски израз пјесникиње оригиналан и вишеслојан, чак и за мање пажљивог читаоца препознатљив и у директној је импликацији са њеним ранијим стваралаштвом.

„‘Небогледни пев` саткан је од љепоте, доброте, љубави, као протитежа свим упорним искушењима и биће читаоцу поуздано утичиште када га изневјери свијет који је тих аксиоматских вриједности лишен“, сматра Пердић.

Рецензент Иван Деспотовић каже да пјесникиња са интензитетом преиспитује поступке лирског субјекта, односно себе, или једног од нас.

„Акцент јесте на презенту, тренутку, непрестаном трпљењу и непрекидном тумачењу акциденталних предмета и појава у симболичком, религијском или вјерујућем кључу, који се управо открива“, истиче је Деспотовић.

Директор Издавачке куће „АСоглас“ Дејан Спасојевић рекао је да је збирка пјесама „Небогледни пев“ првонаграђена књига на Петим књижевним дринским сусретима, додавши да се ради озбиљној збирци коју треба свакако прочитати.

Књига је изашла у издању зворничке Издавачке куће „АСогласа“.

Валентина Новковић је дипломирала на катедри за руски језик и књижењвност у Београду и члан је Удружења књижевника Србије.  /крај/

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

У припреми збирка афоризама “Маске су пале, фантомке нису“ Милана Р. Симића

СИМИЋЕВИ АФОРИЗМИ КОЈЕ ЧИТАЈУ И ОНИ КОЈИ НЕ МОРАЈУ     Милан Р. Симић, који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *