Promovisan roman “Biser na obali“, autorke Dragane Miljković

ASoglas izdavaštvo Zvornik upriličilo je promociju nagrađenog romana „Biser na obali”, autorke Dragane Miljković, 15. juna 2022. godine, od 18.00 časova, u Domu omladine Zvornik.

Knjižеvnica i pesnikinja Dragana Miljković iz Leskovca već petnaestak godina živi na relaciji Srbija-Amerika. Do sada je objavila četiri knjige. Dve zbirke poezije: „Srce koje se zaljubljuje lako” i „Melodije tišine” 2017. godine. Knjigu priča za decu pod nazivom „30 priča za laku noć” 2019. godine i prvi roman protkan dubokim emocijama i snagom molitve „Biser na obali” 2021. godine.

Roman je već zapažen i vrednovan od strane žirija i publike. Na Drinskim književnim susretima 2020. godine. koji se održavaju u Zvorniku, dobio je pohvalu od strane stručnog žirija.

Nagrađeni roman nema autobiografske elemente, ali postoje esencijalni oblici doživljaja ljubavi koji su zajednički za sve nas, sposobne da volimo drugo ljudsko biće bezuslovno.

„Mi, ljudi, sa velikom dušom i harizmom, imamo jedan, zapisan zvezdama, lep i plemenit zadatak. Odazivajući se potrebama svoje duše koja je željna da stvara nove kreacije, svojim delima ovaj svet, koji je ponekad mračan i siv i obojen problemima i teškoćama svake vrste, učinimo svetlijim, lepšim i radosnijim mestom za život. Tako i ja, otkada sam odlučila da se prepustim toj svojoj potrebi i krenula ozbiljnije da pišem, počela sam da pričam jednu priču. I nastavljam da pričam tu bajku o ljubavi. Kroz svoje stihove, pesme, priče za decu, romane… A sve sa poletom i željom, u svom srcu, da nada u vama stane budna. Da imate miran san i laku noć. Da se u vama ne ugasi, taj makar maleni, plamičak vere u ljubav i ljudsku dobrotu. Da to dete u vama podseti na možda davno zaboravljene snove i želje od kojih ste odustali, jer se nekako sve urotilo protiv vas i stalo vam na put. A lako je odustati od svega dobrog. Lako je osuditi, potceniti, povrediti i razočarati druge kada smo i sami, često, povređeni, odbačeni i zanemareni. Teže je stisnuti zube, razumeti, oprostiti i krenuti putem ljubavi. Nije nemoguće, ali je svima potrebno bar malo podrške.

Koliko znamo o ljubavi? Koliko često na te životne ispite padamo i koliko dugo te lekcije o ljubavi učimo? Tako se puno priča i piše o ljubavi. A, ironično, ovaj svet nekako postaje sve sebičniji i hladniji. Šta je ljubav? Šta je prava ljubav? Ovaj roman „Biser na obali” će vas definitivno podsetiti na to. Da li je ljubav kada želimo drugu osobu posedovati, kada želimo da se samo nama ugađa i da se naša pružena ljubav, na neki način, isplati? Kada uporno želimo da objekat naše čežnje uzvrati silinu naše požude i ponudi još i više? Pa kada se to ne desi – onda padamo u očaj i depresiju, iscrpljeni od sopstvenih zabluda. I sve to maskiramo pod velom ljubavi. Pa govorimo – ja nemam sreće u ljubavi, mene ljubav neće, ljubav ne postoji… A gde to ljubav živi? Gde postoji? Gde se rađa ako ne u nama samima, duboko u srcu? I jedino je možemo spoznati i doživeti kada se odreknemo svog ega i sebičnosti. I kada otvorimo svoje srce, koje želi da voli, da daje, da se drugom biću raduje bez očekivanja. Iako se sa tim kapacitetom rađamo, ljubav se može i naučiti, kroz rad na sebi, kroz samospoznaju koja vodi do samopoštovanja i zdrave ljubavi prema sebi. Moramo zavoleti sebe, da bismo mogli voleti druge i pružiti im najbolju verziju sebe.

A partneri su naša ogledala. Ono što zameramo njima najčešće se nalazi u nama samima. To je ona nezaceljena rana koja na našoj duši vrišti i moli za isceljenje, a mi se ponekad iz straha opiremo i bežimo od sebe samih.

 

 

Ovaj roman je roman u kojem se opisuju partnerski odnosi kroz tri urbane ljubavne priče. Mnogi se mogu prepoznati. Trudila sam se da ogolim istinu, koja je često surova i bolna, bez nekog ulepšavanja. Iako u romanu nema nekih značajnih autobiografskih elemenata, mnoge emocije sam i sama doživela i izborila se sa njima”.

„Tri drugarice, tri različita karaktera, tri zasebne priče koje se stapaju u jednu. Jedna priča, glavna, okuplja ostale oko sebe, uvodeći nove likove i integrišući ih u multifunkcionalni tekst. Tekst koji ima za cilj da predstavi realističnu sliku života mladog čoveka pokazujući nam istovremeno sve prednosti, ali i mane savremenog poimanja ljubavi, porodičnih odnosa, prijateljstva, moralnih vrednosti i pogubnosti, a i dobrobiti komunikacije preko društvenih mreža.Na samom početku ona uvodi likove u priču, obaveštavajući nas o predstojećim događajima.

Tri najbolje drugarice Ana, Sanja i Marija kreću na odmor u poznati gradić u Grčkoj, na obali Egejskog mora, u Paraliju. Ne sluteći da će im taj odmor doneti mnoštvo novina, naposletku i novih ljubavi i razočarenja…

Ovo je pre svega roman molitve i praštanja. Roman koji će ogoliti dušu svakog čitaoca, vratiti ga onom prvobitnom, istinskom osećanju koje nam je sa rođenjem dato, osećanje istinskog saosećanja sa svakim čovekom, podsećajući nas da tuđe boli su i naše boli. A to nam u ovom vremenu surovog materijalizma itekako treba. Spisateljica nam je snagom svoje reči pokazala da možemo i u ovom modernom dobu negovati božanski plamen u svom srcu, da možemo biti blagi i razumni i svakog čoveka snagom svoje volje i lepotom svog bića nagnati da se vrati na pravi put. A to sve ne bi bilo moguće bez ljubavi. Ona je glavni pokretač svega, onaj mikrokosmos u čovekovom makrokosmosu, malena iskra, ali velika buktinja koja greje srca naših bližnjih, koja naposletku može ogrejati svakog ko poželi da se u njoj ogleda. Ljubav je ta središnja tačka koja pokreće radnju u ovom romanu, koja omekšava naraciju i svaku grubu crtu likova koja iza njihovih reči proviri. Ljubav i molitva…”

Izvod iz recenzije Nevene Milosavljević, profesorice srpskog jezika i književnosti.

O književnici:

Dragana Miljković rođena je u gradu na Veternici jedne lepe jeseni. Ljubav prema poeziji i pisanju gaji još od ranih školskih dana. Dobitnica je brojnih pohvala i priznanja širom Srbije i regiona. Bila je predsednica SKOR-a (Saveza književnika u otadžbini i rasejanju) za ogranak u Leskovcu u periodu od 2018. do 2021. godine. Članica je književnog kluba Poezija 016. Ovo neformalno udruženje je najaktivnije i najbrojnije u Leskovcu i Jablaničkom okrugu.

Još uvek radi na knjizi za decu na engleskom jeziku „Are you afraid of the dark”, iako je planirala da ona izađe na Amazonu krajem oktobra 2021. godine. Volela bi, pored toga, da uskoro i zbirka ljubavnih priča pod nazivom „Udah ljubavi” dočeka svoj trenutak, kao i drugi roman „Šapat anđela”.

Izvori: AsInfo/ Medija centar 016 /JuGmedia / Mali Zvornik info

D.V.K.

 

 

Video

 

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

ВИД ВИЦКО ВУКЕЛИЋ

  Вид Вицко Вукелић је рођен 28.6.1971. године у Бањалуци. Објавио је осам књига за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *