Представљене три књиге аутора Жарка Бојића

ЗВОРНИК – У Зворнику су вечарас представљене књиге Никшићанина Жарка Бојића „Будимо људи“ и „С’ оне стране памети“, те дат осврт на књигу „Стазом предака“, које су изашле у издању „АсОглас издаваштва“ из Зворника.

Бојић је рекао да је књига „Стазом предака“ настала као израз борбе Срба у Црној Гори за остваривање својих националних права која су им константно одузимана у посљедњих тридесетак година.

Подсјетивши да због пандемије вируса корона књига није промовисана након изласка из штампе, Бојић је рекао да сада прави осврт на ову књигу, те промовише издања „Будимо људи“ и „С’оне стране памети“.

Он је истакао да је за књигу „Будимо људи“ добио благослов блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија, те да се у садржају налази пјесма о српском партијарху Павлу која је снимљена уз гусле.

Бојић је рекао да у овој књизи, између осталих, има и пјесма о Гаврилу Принципу, те да је кроз књигу као лајт мотив провучена борба и страдања српског народа у прошлом вијеку.

„Књига ‘С оне стране памети’ односи се на истрајавање српског и црногорског народа у одбрани Српске православне цркве у Црној Гори, противљења уласку Црне Горе у НАТО, као и друге негативности и наопаке радње које су се дешавале у Црној Гори“, рекао је Бојић.

Он је нагласио да сва његова дјела имају јединствену поруку – српски народ треба да чува вјеру, достојанство, језик, да не срља у издају и да не буде слуга туђину.

Парох цетињски и ректор Богословје Светог Петра Цетињског Гојко Перовић написао је у рецензији да збирка Бојићевог стваралаштва има историјски пресјек збивања од витешких момената из Великог рата, преко окупационих година Другог свјетског рата, па све до рушења Његошеве капеле на Ловћену и других споменика које потомци посвећују својим прецима.

„Поета Бојић је успио да препозна главне тачке црногорске трагике и да их предањском пјесничком формом опјева“, наводи Перовић и додаје да Бојић пише маниром Радована Бећировића Требјешког до те мјере успјешно, да га „видимо као његовог настављача и у погледу стила и тема братоубилачког двадесетог вијека“.

Директор издавачке куће „АсОглас издаваштво“ Дејан Спасојевић подсјетио је да је Бојићева књига „Стазом предака“ награђена 2019. године на Дринским књижевним сусретима у Зворнику у јеку борбе за вјерски и национални идентитет Срба у Црној Гори.

„Ова књига се смислено уклопила у тај концепт опште борбе за српски идентитет која и даље траје у Црној Гори“, ракао је Спасојевић и изразио наду да ће публике добро прихватити стихове овог аутора.

О Dejan Spasojević

Проверите и

Промоција романа “О сновима и легендама“ у НУБ Републике Српске

Промоција књиге „О сновима и легендама”, аутора Предрага Бојиновића, биће одржана у четвртак, 18. априла …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *