PREDSTAVLJENE KNJIGE „VJEROM U VJEČNOST“ I „IZMEĐU DVIJE FAMILIJE“ZVORNIK

ZVORNIK, U Domu omladine u Zvorniku večeras su predstavljene knjige podgoričkih književnika Žakline Bagaš „Vjerom u vječnost“ i Žarka Bojića „Između dvije familije“.
Predstavljajući svoju knjigu zvorničkoj publici Bagaševa je rekla da je zbirka priča „Vjerom u vječnost“ nastala na osnovu njenih sjećanja s Kosova i Metohije, pošto je rođena u Đakovici.

„Skoro sve priče su vezane za sjećanja iz priča moga djeda Vidaka, koji je mene i ostalu unučad učio o načinu kako bi mogli da zamislimo neki budući život, da živimo, a da nas najmanje boli, što je san svakog roditelja, a kamoli djede“, rekla je Bagaševa.

Ona je dodala da su sjećanja vezana za kosovsko-metohijske prve korake i prilike na život koji je njih sa Kosova odveo relativno rano, dok su drugi ostali tamo.

Recenzent Nevena Milosavljević je napisala da gorko-slatke emocije iz knjige pripadaju svim generacijama i da autorka iz ugla odrasle žene priča priču o ljudima, koji su živjeli i i dalje žive u srcima onih koji su ih voljeli.

Autor knjige „Vjerom u vječnost“ osvojila je treću nagradu na petim Drinskim književnim susretima u Zvorniku.

Bojić je istakao da je svojim pjesmama želio da dočara situaciju u Crnoj Gori, gdje se srpski narod našao u veoma nezavidnom položaju, prikliješten „Između dvije familije“.

„Pripadam srpskom narodu u Crnoj Gori i odavno sam učesnik duogodišnje borbe protiv režima Mila Đukanovića, naravno i drugih familija koje jednostavno drže Crnu Goru zarobljenu i koje se bave progonom srpskog naroda“, rekao je Bojić.

Istakavši da u Crnoj Gori, kako je naveo u naslovu knjige, imaju dvije familije – prva i druga, Bojić je rekao da je prva uža familija okupljena oko Đukanovića koja je privatizovala Crnu Goru, a druga familija oko Miška Perovića i Žarka Rakčevića.

„U ovoj crnogorskoj borbi prestiža između prve i druge familije strada srpski narod. Ove pjesme su nastale od početka litija, a neke čak i ranije od borbe za našu crkvu, pa skoro do današnjeg dana“, istakao je Bojić.

Prema njegovim riječima, ova borba će da potraje, kako je rekao mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, jer smo se našli u tom nekom lošem vremenu, odnosno bezvremenu, jer je srpski narod ugrožen u Crnoj Gori.

Bojić je za zbirku pjesama „Između dvije familije“ osvojio drugu nagradu na petim Drinskim književnim susretima u Zvorniku.

Žiri za poeziju petih Drnskih književnih susreta napisao je da se „stihovima ove zbirke autor na najbolji način osvjedočio kao pjesnik koji je probuđeni dio naroda, čovjek otvoreno i beskrupulozno pjeva o manama i o vrlinama svojih savremenika, o političarima koji su izdali povjerenje naroda i stavili se u službu neprijatelja svoje domovine“.

Obje knjige izašle su u izdanju zvorničke izdavačke kuće „ASoglas“.

 

SRNA

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

Зворник: Најава промоције књига “Кап живота “ и “Спасовдан“

Зворник, 11.априла у Дому омладине са почетком од 18,00часова одржаће се представљање књига “Кап живота“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *