ПРЕДСТАВЉЕНА ЗБИРКА ПЈЕСАМА „СУШТИ“ АУТОРА ЖЕЉКЕ АВРИЋ

ПРЕДСТАВЉЕНА ЗБИРКА ПЈЕСАМА „СУШТИ“ АУТОРА ЖЕЉКЕ АВРИЋ

ЗВОРНИК, 28. АПРИЛА /СРНА/ – У зворничком Дому омладине представљена је вечерас књиге „Сушти“, аутора Жељке Аврић из Сремске Митровице.

Књига је изашла у издању „АСоглас издаваштва“ из Зворника.

Аврићева је истакла да је ово њена осма пјесничка књига, а десета у цјелокупном стваралаштву.
„Ова написана књига је мали јубилеј, односно десето дјело. Оно је настало случајно. Пријатељи су тражили да им напишем сонете што сам и урадила, а касније сам их написала и за друге драге људе“, рекла је новинарима Аврићева.
Истичући да је ова збирка пјесама добила наслов по сонету суштине, јер се тако зове једна од пјесама, Аврићева је рекла да се сви слажу у једном а то је да је наслов необичан.

„У ријечнику српског језила пронашла сам неколико синонима за ову ријеч, па би тако ријеч „сушти“ значила истородни, истоврсни, прави, вјерни, самородни, јединствени, што указује колико је српски језик богат“, појаснила је Аврићева.

Нагласивши да најчешће пише о чивјеку, она је рекла да је човјек њена неисцрпна инспирација, онај свијет који он има у себи, свијет који га окружује, оно што чину човјекову личност, његове узлете, падове, сумње, веровања, страсти и тајне.

Рецензент књиге Саша Кнежевић каже да је наслов, сам по себи заводљив, може заварати непажљивог читаоца, јер Аврићкини сонети јесу све, али нису једнообразни, исти илити сушти.

„Сонет је толико дуго присутан у поезији и у нашој, дакле српској, да су његове стилске формације веома погодно тло за разигравање иницијалног канона и свих других у времену посталих му поданика“, рекао је Кнежевић.

Он је додао да отуда Аврићева том „малом пјесмом“ исписује много више од онога што би стануло у оне дуге, дугачке, велике.

Издвач Дејан Спасојевић рекао је да је збирка сонета „Сушти“ проглашена најбољом књигом на петим „Дринским књижевним сусретима“ у Зворнику у конкуренцији 116 рукописа, што довољно говори о вриједности овог дјела.
„Нама су сва дјела која су објављена драга и значајна, али су посебно важна она која по квалитету наилазе на добре критике стручног дијела јавности“, рекао је Спасојевић.
Аврићева је члан Удружења књижевника Републике Српске и Удружења књижевника Србије.

О Dejan Spasojević

Проверите и

Аида Гутић

    Аида Гутић, рођена 1. новембра 1981. године у Зворнику. Супруга и мајка двоје …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *