ПРЕДСТАВЉЕНА ЗБИРКА АФОРИЗАМА ЈОВЕ НИКОЛИЋА „ПУЦЊИ БЕЗ ОПОМЕНЕ“

„Најбољи афоризми створени су у тишини – кад ниси смио ни да писнеш.“
Ово је шеста књига Јове Николића – писца, сатиричара и афористичара из Угљевика. „Пуцњи без опомене“ су ауторов најужи избор који садржи 705 афоризама, брижљиво одабраних из неколико хиљада афоризама насталих током протеклих десет година. Аутор објашњава да су пробрани према сатиричности, саркастичности и „јачини“, а сама књига је компонована тако да буде уједначена и афоризми су редани по темама које се надовезују једна на другу.
„Ова књига је настајала десет година. Претходна је објављена 2012. године и од тада нисам имао посебну потребу да издајем књигу јер сам доста заступљен на друштвеним мрежама. Многи ми кажу да нису ни примијетили да десет година нисам објавио књигу јер сам свакодневно присутан. Имам и сајт „На првом сте мјесту“ гдје објавим један или два афоризма током седмице. Нова књига је добила назив по афоризму „На нашим улицама се пуца без опомене. То је опомена свима онима који излазе на њих“. Имам много похвала за илустрацију и корице гдје ми читаоци објашњавају како илустрацију тумаче. Једни виде пиштољ који погађа у мету и метак окренут према мени па ме питају да ли сам мислио да могу и сам себе да устријелим, а ја им одговарам да са ове стране нема ударне игле. Другима није примамљиво, кажу – чим видим ову књигу одмах испада да морам да дигнем руке и да се предам. Ја им одговарам да је то тачно, да би требало да се предају и да купе књигу“, нашалио се Николић на вечерашњој промоцији.
„Сатиричар мора да иде испред свог времена. Ако га стигну они о којима пише – готов је.“
О „Пуцњима без опомене“ говорио је и афористичар Станислав Томић, као Николићев гост и сарадник. „Моје искуство сарадње са Николићем објашњава његов стил писања и однос према афоризмима. Највише ћу нагласити чињеницу да је Јово строг када је у питању квалитет афоризама, али ова књига показује да он није строг само према другим ауторима, када бира афоризме, него је овдје очигледно био строг и према себи. Ријетко у овој књизи наилазимо на афоризам да није избрушен, пажљиво одваган и одмјерен. Јово их је сакупљао дужи временски период, брусио, обликовао и мислим да је култура у овом крају добила једно вриједно дјело“, рекао је Томић.
„Умјетност стварања старија је од умјетности уништавања, али су докази уништени.“
Збирка „Пуцњи без опомене“ је добитник награде „Раде Јовановић“, као најбоља књига афоризама на српском језику објављена у 2022.години, а према одлуци жирија Београдског афористичарског круга. Жири је у образложењу навео да „аутора награђеног дела карактерише одговорност према написаној речи и да се он усредсређује на битне и крупне теме, које зналачки проблематизује у својим веома успелим афоризмима. Јово Николић припада сазвежђу врхунских афористичара нашег заједничког простора, а нова књига, која је настајала читаву деценију, доказ је његове пуне стваралачке зрелости, минуциозниг приступа писању сатире и непрестаног квалитативног уздизања“.
„Ова књига је пун погодак. Код нас је добила награду за најбољу књигу афоризама за прошлу годину и једна је од пет најчитанијих, а имали смо 74 издања. Посебан печат даје јој награда Београдског афористичарског круга“, рекао је Дејан Спасојевић, представник издавачке куће АСоглас из Зворника у којој очекују наставак успјешне сарадње.
Јово Николић је написао преко 12000 хиљада афоризама, од којих велики број још није објављен. До данас је објављивао у више листова и радио емисија, уврштен је у преко 50 зборника, антологија и лексикона, а сам је приредио и једну антологију афоризама Босне и Херцеговине. Награђиван је на конкурсима и фестивалима и његови афоризми су превођени и објављивани на више свјетских језика. Припадник је Београдског афористичарског круга.
„Аутор је своју најбољу мисао хтио да остави за крај, али је она оставила њега.“
Центар за културу Угљевик

О Dejan Spasojević

Проверите и

Зворник: Најава промоције књига “Кап живота “ и “Спасовдан“

Зворник, 11.априла у Дому омладине са почетком од 18,00часова одржаће се представљање књига “Кап живота“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *