Представљене књиге Славојке Кокић и Драгана Марковића у Зворнику ( видео )

 

Збирка песама Славојке Кокић Геода садржи 74 песме, разврстане у четири поглавља (Геода, Свјетлосни траг, Звијезда у мајчином оку, Велика је Божја милост). У наведеним поглављима, у песмама душе, уткане су песникињине мисли, жеље, надања, снови и љубав – љубав према ближњима, посебно онда када оду на други свет….У редоследу мотива и њиховом преплету лежи темељна вредност песме. Песникиња Славојка Кокић, што је очигледно, у том простору и у том послу добро се сналази, јер то је простор бескрајне могућности сагледавања света у коме јесмо то што јесмо, као ствараоци његовог сталног сагледавања и уобличавања. Уз то се подразумевају све могућности плетења и интеграција мотива да би песма својим гледом прогледала…. Песме у збирци Геода, писане су разумљивим и лепршавим стилом, лако се читају и памте, па не би било незаслужено да се неке од њих нађу и у читанкама за основне школе. – речи су једног од рецензената, професора др Љубомира Милутиновића из Бања Луке.

„Геóда је карактеристичан назив, он представља човјека, са неком празнином у себи, коју попуњава љубав ближњих. Односно, у стварности, Геода је шупља стијена коју попуњавају прекрасни кристали аметиста”, речи су песникиње Славојке Кокић.

„Коловрат” је изузетна збирка сонета, која осим литерарне има и дубоку емотивну вредност, будући да је ауторка стихове посветила прерано почившем супругу.
Три сонетна венца (Радост моје душе, Круг нашег сунца и Јецај моје душе) симболишу три године заједничког живота.

Рецензија Невене Милосављевић је најавила да ће читаоци са промоције овог Књижевног остварења изаћи мудрији, испуњенији, у потрази за одговорима на питање како превазићи тугу и како наћи снагу у себи, у Богу, у породици и људима.

Сам назив збирке „Коловрат” асоцира нас на симбол Сунца, старе вере у Срба који представља циклусе живота и смрти, интеракције духа и материје, светлости и таме. Песникиња није случајно употребила симболику коловрата и сонетни венац, чиме је изразила своја најдубља осећања, са жељом да овенча вољену особу, његов лик и дело…”
Један од рецензената је и Драган Марковић.

Књига „У част дјетета” је збирка поезије за дјецу, објављена 2020. године, а књига „Геода” је збирка позије за одрасле, објављена 2021. године.

Књиге су већ запажене у књижевној јавности и на Дринским сусретима награђене похвалом. Ауторка је претходно 2017. године објавила своју прву књигу „Док чекам свитања”. Члан је Књижевног клуба „Јован Дучић” у Добоју и Књижевног клуба „Просвјета” у Теслићу.

Магистар је разредне наставе и ради као учитељица у Основној школи Вук Караџић у Теслићу.

Драган Марковић је можда најзанимљивија и најпровокативнија фигура међу младим песницима Србије, како је истакао Драган Лакићевић – угледни српски песник, приповедач, романсијер, тумач и приређивач књижевности.

Овај пут се опробао и као драмски писац.

Четири своје драме сабрао је у једну књигу која је објављена као издање наше издавачке куће АСоглас из Зворника.

Кристина Павловић Рајић, песникиња и професорка Десете београдске гимназије, препоручује стихове Драгана Марковића, чије су две збирке објављене у издању Српске књижевне задруге (СКЗ).

„Многи аутори настоје да оформе новину у песничком изразу, што се чини готово немогућим данас, после многих поетичких промена кроз историју књижевности. Драгану Марковићу је то ипак пошло за руком. Срешћемо код њега почесто расклимавање језичких веза, синтаксичких целина, оглашавање заумног језика. Песник жонглира речима, карневалски уме да се насмеје црнилу судбине, али и да лирски затишти кроз ребра, кроз тишину непробојну. И заиста, ако је читалац спреман да као дете уђе у ту несвакидашњу игру речима, изаћи ће из његове збирке песама обогаћен узлетима и отрежњењима, уздасима и осмесима јер у рукама држи живу поезију.”

Драган Марковић је рођен у Лозници 1978. године. Увек скроман, скоро стидљив, у суштој супротности са својим моћним стиховима, потписао се на петнаест књига песама и 20 прича за децу, које су драматизоване и емитоване на Радио Београду. Живи у Костајнику у Општини Крупањ. Своје село не жели да напусти ни сада, када се овенчао једном од најугледнијих књижевних награда у Србији.

„Нема нам опстанка без љубави и без ведрине”, поручује поета Драган Марковић, овенчан наградом „Бранко Ћопић”.

Српска академија наука и уметности наградила га је за књигу „Камен папир маказе” објављену 2019. године.

Лозничанин Љубомир Ћорилић, новинар, писац и књижевни критичар дочарао је присутним поклоницима поетског стваралаштва инспиративност, узвишеност и продуховљеност аутора чија су дела представљена у зворничком Дому омладине.

„Нити” су једанаеста песничка збирка Драгана Марковића, награђена на IV књижевним сусретима у Зворнику, 2020. године.

Извори: АСоглас издаваштво / Српска књижевна задруга / Теслићки глас / ТК3 инфо… / Оловка.инфо / Она Магазин / Мали Зворник инфо

Фото: АСоглас издаваштво / Мали Зворник инфо

 

 

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

У припреми збирка афоризама “Маске су пале, фантомке нису“ Милана Р. Симића

СИМИЋЕВИ АФОРИЗМИ КОЈЕ ЧИТАЈУ И ОНИ КОЈИ НЕ МОРАЈУ     Милан Р. Симић, који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *