ОДРЖАНИ ШЕСТИ ДРИНСКИ КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ

ЗВОРНИК, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ – У зворничком Дому омладине одржани су вечерас „Шести дрински књижевни сусрети Зворник 2022“, на којима je учествовалo  55 писaцa  из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Организатор ове књижевне манифестације је зворничка издавачка кућа „Ас оглас издаваштво“.

Директор ове издавачке куће Дејан Спасојевић рекао је да је на конкурс за „Шесте дринске књижевне сусрете“ у неколико категорија пристигло око 260 рукописа необјављених књига.

Он је додао да су из сваке категорије, од којих су најбоља необјављена збирка пјесама, прича, роман и категорије за дјецу,  награђена по три рада, док је похваљено седам или осам у зависности од књижевне категорије.

Спасојевић је подсјетио да је конкурс био расписан почетком маја и трајао до 5. јуна, и нагласио да је жири имао прилично тежак посао да одабере најбоље радове.

Члан жирија, књижевник  Велимир Савић из Бањалуке рекао је да је било задовољство бити члан жирије ове јединствене и тренутно најљепше књижевне манифестације у Републици Српској.

Савић је нагласио да би и ресорно министарство Републике Српске требало да се више укључи у подршку овe манифестацијe која окупља књижевнике из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

„Оно што карактерише ове ‘шесте дринске књижњвне сусрете’ јесте продукција прича са доста квалитетних радова“, рекао је Савић и нагласио да је позитивно изненађен фантастичним насловима и младих и зрелих књижевника.

Према његовим ријечима, посебно би подцртао, што до сада није био случај, да се све више жена јавило са својим књигама у односу на мушкарце, с обзиром да су жене увијек биле предмет обожавања и инспирације, па изгледа да и у том погледу долази до промјена на књижевној сцени.

Савић је нагласио да субјективни избор жирија не мора да буде прави, захваливши се свима који су се јавили на овај књижевни конкурс.

Београдски књижевник Марко Д. Марковић, побједник у књижевној категорији роман, рекао је да је његов рoман „У себи заточени“ психолошко дјело са потком српске духовности проткано јеванђељаком нити која се просто провлачи кроз читаво дјело.

„Инспирацију за овај роман, који је писан у маниру руских класика, налазио сам у самом човјеку“, рекао је Марковић и додао да га је стварао шест година.

 

Истичући да је освојена прва награда јако лијеп осјећај, Марковић је рекао да сви који стварају имају потребу да наставе са тим стварањем зато што је то просто један процес који траје уз успоне, падове, кризу и све остало што прати ову врсту стваралаштва.

„Награда даје снагу да наставите да радите јер је то признање да сте урадили добру ствар“, рекао је Марковић.

Присутни књижевници говорили су о својим радовима који су објављени у издању ове зворничке издавачке куће.

 

SRNA

О Dejan Spasojević

Проверите и

ВИД ВИЦКО ВУКЕЛИЋ

  Вид Вицко Вукелић је рођен 28.6.1971. године у Бањалуци. Објавио је осам књига за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *