Књига „Пуцњи без опомене“ аутора Јове Николића проглашена је најбољом књигом афоризама у 2022. години.

ПРОГЛАШЕНА НАЈБОЉА КЊИГА АФОРИЗАМА У 2022. ГОДИНИ
Београд, 22. март – Збирка „Пуцњи без опомене“, аутора Јове Николића (1958) из Угљевика у Републици Српској, најбоља је књига афоризама на српском језику објављена у претходној, 2022. години, одлука је жирија награде „Раде Јовановић“.
У образложењу се наводи да „аутора награђеног дела карактерише одговорност према написаној речи и да се он усредсређује на битне и крупне теме, које зналачки проблематизује у својим веома успелим афоризмима“. „Јово Николић припада сазвежђу врхунских афористичара нашег језичког простора, а нова књига, која је настајала читаву деценију, доказ је његове пуне стваралачке зрелости, минуциозног приступа писању сатире и непрестаног квалитативног уздизања“, сматра жири.
Издавач награђене књиге је „АСоглас“ из Зворника.
Жири Београдског афористичарског круга, који додељује ово признање, радио је у саставу: Витомир Теофиловић, председник, Драгутин Минић Карло и Дејан Милојевић, чланови. Одлука је донета једногласно после прочитаних и размотрених 55 књига афоризама објављених прошле године у Србији, БиХ и Црној Гори.
Признање добитнику биће уручено у оквиру манифестације „Летњи улични ерски кабаре“, која ће у августу бити одржана у Чајетини.
Награда „Раде Јовановић“ је установљена пре једанаест година, а досадашњи добитници били су: Александар Чотрић за 2012. годину, за збирку „Померање памети“; Милан Тодоров за 2013. годину, за књигу „Покори се и почни“; Нинус Несторовић за 2014. годину, за наслов „Ћути и пливај“; Зоран Т. Поповић за 2015. годину, за дело „Даће Бог, ако Бог да“; равноправно за 2016. годину Александар Баљак за књигу „Зидови на хоризонту“ и Александар Чотрић за „Тешке мисли“; равноправно за 2017. годину Ратко Дангубић за збирку „Црвени тепих“ и Екрем Мацић за дело „Тетоважа на леду“; равноправно за 2018. годину Слободан Симић за књигу „Ријалити шоу“ и Драган Копривица за наслов „Етида у ЦГ-молу“; Бојан Љубеновић за књигу „Противотров“ за 2019; Ђорђе Оташевић за наслов „Цвркут пуњених птица“ за 2020. годину и Александар Чотрић за „Мисли у покрету“ из 2021. године.
Одлуком Београдског афористичарског круга, награда се од 2016. године зове „Раде Јовановић“, у знак одавања почасти и чувања сећања на једног од најзначајнијих српских сатиричара и афористичара, који је живео и стварао у Ужицу – Радомира Рада Јовановића (1939–2016).
 БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ

О Dejan Spasojević

Проверите и

Зворник: Најава промоције књига “Кап живота “ и “Спасовдан“

Зворник, 11.априла у Дому омладине са почетком од 18,00часова одржаће се представљање књига “Кап живота“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *