Кад „Чувари истине“ потеку из пјесничке душе

Кад „Чувари истине“ потеку из пјесничке душе

Синоћ је у организацији СПКД „Просвјета“ из Теслића и Књижевног клуба „Просвјета“, Теслић, одржана промоција 4. по реду збирке поезије, ауторке Славе Станојевић. Ријеч је о збирци под називом Чувари истине, која се на прошлогодишњим 5. по реду Дринским књижевним сусретима нашла међу 10 похваљених од укупно 116 рукописа. Књига се појавила у саиздаваштву СПКД „Просвјета“ из Теслића и АСоглас Издаваштва из Зворника, на челу са Дејаном Спасојевићем који је главни организатор поменутих књижевних сусрета.

У улози рецензента промоцији је присуствовао Драган Марковић који је, између осталог, рекао: „…Не устручава се песникиња да своју бол и патњу обелодани, гласно и јасно, саосећајући са мученицима свога рода и херојске историје, са патњама и жртвеним подвизима, записаним у самом генетском коду сопственог постојања. То је дуг који се мора одужити прецима и потомцима. Обасјати мучеништво својом тихом молитвом.

Глосе, у којима разраста песничку мисао сродних и себи блиских песника у лирској снохватици сопственог доживљаја света, потврђују, опет, меру дара песникиње Славе Станојевић. И њено опредељење да пре свега служи поезији, смерно и неупитно. Имена постају скоро неважна када се песничке мисли стопе у један грумен. Смело, пратећи  и достижући песничке узоре, Слава има шта да каже и чиме да се подичи“ …

Обраћујући се присутнима, предсједник СПКД „Просвјета“ Теслић, Алекса Касаповић, посебно је нагласио да се радује што се у овој збирци налази пјесма Влајићким мученицима, (за коју је ауторка упориште нашла у књизи Мученици из Влајића, Милице Мишић), а која говори о мученичком страдању 43 недужних Срба, (међу којима је било и 16 дјеце), у Влајићима код Теслића, а од стране усташких злочинаца, јануара 1943.  године.

Током обраћања публици, Дејан Спасојевић посебно је издвојио глосу Моја душа, коју је ауторка писала на стихове пјесме Моја отаџбина, Алексе Шантића. Занимљиво је поменути да је исту глосу одабрао Душко Шукурма Дота из Брода, да би за текст ове пјесме урадио веома емотивну композицију, која је синоћ представљена публици. Присутни су могли погледати и спот уз композицију Полој, коју је, такође радио Душко Шукурма Дота, на стихове истоимене пјесме из поменуте збирке, а која слика лирским тоновима судбину становника села Полој, које се налази у плавном подручју ријеке Саве, у близини Брода, па је становништво исељено…

У промоцији су учествовали и чланови КК „Просвјета“ Теслић, ученици ОШ „Иво Андрић“ из Ђулића и ОШ „Вук Караџић“ из Витковаца, а водитељи програма су били Анастасија Симић и Никола Цвијановић.

Слава Станојевић рекла је да се збирка састоји од 75 пјесама, међу којима су љубавне, родољубиве, социјалне и завичајне пјесме, те истакла да је љубав основна нит која се провлачи кроз све пјесме, и да подразумијева не само љубав између двоје људи различитог пола већ и љубав према ближњима, отаџбини. Љубав према ИСТИНИ и правди. С тога и наслов Чувари истине.

Нагласила је да насловна слика (коју је радио Душко Шукурма Дота), метафорично казује да су стихови попут анђела који доноси добре вијести, вијести да ће у овој књизи бити рођени и да ће ту вјечно живјети свједоци једног времена и догађаја у том времену.

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

Зворник: Најава промоције књига “Кап живота “ и “Спасовдан“

Зворник, 11.априла у Дому омладине са почетком од 18,00часова одржаће се представљање књига “Кап живота“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *