Jadranka Milenković

KRATKA BIOGRAFIJA

 

Jadranka Milenković (1969, Pula, Hrvatska). Radi u Apelacionom sudu u Nišu. Osnovala je Klub „Prejaka reč“ 2004. godine, koji okuplja mlade ljude, zainteresovane za književnost, filozofiju i umetnost.

Objavljene knjige: roman „Heteros“ (NKC, 2019), roman „Soba 427“ (1. mesto na Arete konkursu; objavljen u izdavačkoj kući Arete 2019. godine), knjiga pesama „Preko kolena“ (Presing, 2020), roman „Šesta pesma za Ingu“ (Presing, 2021), roman „Olivera uči nemački“ (3. nagrada na konkursu „Zlatna sova“ Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, 2022. godine), knjiga priča „Kroz zatvorena vrata“ (Presing, 2022), zbirka pesama „Nisam sreda“ (Presing, 2023), zbirka priča „Lice gospodina sa kišobranom“ (Asoglas, Zvornik, 2023. godine; prva nagrada na Drinskim književnim susretima 2022. godine u kategoriji kratke proze). Dobitnica je nagrade „Miodrag Borisavljević“ za 2019. godinu, za priču „Strah“. Takođe, na konkursu „Tragom Nastasijevića“ za 2019. godinu, dobitnica je prve nagrade za esej „Prilog raspravi ’Spartak ili Isus’“ i druge nagrade za priču „Jedan dan“. Za rukopis priča „Najdražem kapetanu“ osvojila nagradu publike na konkursu Trećeg Trga 2020. godine. Pesma „Žrtva“ nagrađena je trećom nagradom na konkursu „Šumadijskih metafora“ 2022. Pored romana „Soba 427“ i „Olivera uči nemački“ koji su objavljeni kao nagrađeni na konkursima, i rukopis kratkih priča „Lice gospodina sa kišobranom“ nagrađen je prvom nagradom na konkursu Drinskih književnih susreta 2022. godine i objavljen u izdavačkoj kući ASoglas izdavaštvo iz Zvornika. Knjiga ima i drugo izdanje, objavljeno u izdavačkoj kući „Presing“ iz Mladenovca. Dobitnica je i prve nagrade za priču „Tri frižidera“ (konkurs „Tragom Nastasijevića“ 2022. godine) i druge nagrade za priču „Lisabon“ na konkursu „Vukašin Conić“ u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, takođe 2022. godine. Na istom konkursu („Vukašin Conić“) priča „Zvezde“ osvojila je treću nagradu 2023. Priča „Materica za seme i pleme“ dobila je specijalnu pohvalu na konkursu „Tragom Nastasijevića“ 2023. Roman „Olivera uči nemački“ ušao je u najuži izbor za nagradu „Stevan Sremac“.

Objavljivala u časopisima: „Koraci“, „Braničevo“, „Kvartal“, „Gradina“, „Bdenje“, „Akt“, „Buktinja“, „Umetnički horizont“, „Časopis Putevi“ (BiH), „Fantom slobode“ (Hrvatska), „TEMA“ (Hrvatska), „Преодоление“ (Rusija), „Provinca“ (Slovenija), „Fokalizator“ (Crna Gora), „Istok“, „Bokatin Dijak“ i dr., kao i na portalima za kulturu: P.U.L.S.E, Art-Anima, KULT, Kultiviši se, Prozaonline, Glif, Portal „Strane“, Libartes, SlovoKult, astronaut.ba, DNK Međutim, Hyperborea-kulturna čitanka, Autostoperski vodič kroz fantastiku itd.

 

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

Радослав Милошевић

МИЛОШЕВИЋ, Радослав (Бресница код Билеће, 1944), пјесник, есејиста, књижевни критичар, научник. Завршио је Природно-математички факултет …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *