Интервју са Светозаром Раком Ракићем

Разговарамо са Светозаром Раком Ракићем аутором збирки пјесама “МИЛА МОЈА“ и “Укорачје са животом“..

Прије двије године штампали смо вашу прву збирку пјесама под насловом ‘МИЛА МОЈА“, одржали сте неколико успјешних промоција, све је то вјероватно био вјетар у леђа да настане друга збирка пјесама “Укорачје са животом“..
-Можете ли нам рећи нешто више о томе, шта је то укорачје са животом, какви се мотиви провлаче у пјесамама…

-Да, пре две године издао сам свој првенац, књигу љубавне поезије „Мила моја“!

Морам истаћи хуман приступ Госпође Милице Бошковић из Мелбурна Аустралија, која је , читајући моје песме на интернет мрежама, (вероватно су јој се исте и дојмиле) и исфинансирала издање поменуте књиге!

Пишем више од тридесет година и накупило се неких седамсто (700) песама, углавном је то љубавна поезија, а има и патриотских песама , тако да сам из тог „резервоара“ одабрао и стотињак песама за другу књигу „Укорачје са животом“!

Наслов књиге је произашао из мог вечног покушавања ухватити корак са животом!? Некако ми се живот увек измигољи и скрене, или прође крај мене, а ја се не препознам у ономе што тад живим!!? Отуд моје вечно лутање и понекад бауљање стазама живота и моја жеља да се укорачим са тим мојим животом !!?

Још је у архиви око петстотина (500) песама, можда и оне некад угледају „светло дана“!? Тренутно сам фокусиран на писање дечије поезије, инспирисан рођењем Марка, мог унука првенца (“ ( из дечије поезије)

СУЗА УНУКА

Задремао мачак к’о ноћ црни.

Затворио очи…жмири!

Ветар враголасто запири,

са дрвета гранчицу откину,

паде ту тик покрај мачкова носа.

Скочи мачор, к’о светлост сину,

за тили час бијаде по сред крова…

Заплака Марко, деда зове,

ка крову руке пружа.

Тад деди насташе праве море,

како мачка удобровољит’

са крова да сиђе?

К’о кликер му унуку суза

лице му мије…

Сети се деда сланине на тавану,

одсече комадић,

па га крај Марка баци!

Ђипи се мачор, са крова скочи,

зграби масне сланине парчић

и шмугну испод стола…

Чучну Марко поред мачора,

ручицом га мази низ длаку…

Срећан дека брке суче,

не плаче му више његово унуче!

/Рака/“ ) !

До краја године очекујем и то издање ДЕЧИЈА ПОЕЗИЈА!!?

-С обзиром на то да су многе промоције као и сва друга јавна окупљања одложене, занима нас каква су ваша очекивања у вези промоције ( да ли чекате неку реалну промоцију или ћете се прилагодити новонасталој ситуацији па тежити промоцијама на друштвеним мрежама и интернету)…

-Очекујем да ово лудило око КОРОНА ВИРУСА ускоро прође, и за прву књигу остао сам дужан публици у неколико градова БиХ а, највише у Србији, наиме одржао сам свега неколико промотивних сусрета, а већину морао отказати, јер ми је мајка лежала на смртној постељи!

Надам се Корона кад рашири крила и одлети , да ћу им уприличити дружење уз читање мојих песама из обе моје ( до сад издате) књиге!!?

Већ неко време покшавам довршити бар један од два романа . Ваљда ће ме Бог поживети да их објавим !!?

-Нека порука за наше читаоце и уопште јавност…

-Порука вашим читаоцима ??!

Па, у мору информација које свакодневно добијате и овде на овом порталу а и гласилу, али и било где око вас, увек нађите си времена и прочитати неки стих ! Човек без љубави је сакат човек! ( иде он уз помагала ) али без крила љубави, он не може никад да полети! Моје песме управо о љубави и говоре!

Волите се, прво волите себе, поштујте се, да би вас други волели и поштовали, имајте самољубља и самопоштовања, тако ћете имати љубави и поштовања и за друге!Односите се према другима управо онако како очекујете то од других према вама самим!

Надам се да ћемо се некад и срести и да ћемо уживати у лепом стихољубљу!!?

Разговор водио Дејан Спасојевић,  главни уредник

АСинфо

О Dejan Spasojević

Проверите и

Интервју са Драганом Величковићем, аутором награђене збирке “ Кумова слама“

Драган Величковић, трећенаграђени за рукопис поезије на Седмим Дринским књижевним сусретима, песник, сликар, кантаутор, дизајнер. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *