Интервју са Младеном Радовићем, аутором романа ”ТАШЕзонија”

Разговарамо са аутором Младеном Радовићем, једним од учесника Дринских сусрета, чија је књига “Ташезонија” награђена другим местом у избору награде за Књигу године у издавачкој кући “АСоглас”.


АСинфо: Од када пишете, шта сте по занимању, чиме се бавите и каква је ваша ангажованост на пољу књижевности? Реците нашим читаоцима нешто о себи.

Младен: Писањем сам почео да се бавим од оног тренутка кад су ми се ћутања нагомилала, у толикој мери, да ми ни галама није помагала. По звању сам као неки инжињер, и то дипломирани, а по занимању сам аутоматичар друге категорије, како лепо звучи “друге категорије ” док не чујеш да нема треће. Не читам пуно, јер само тако могу да сачувам иновативност. Али, ипак сам прочитао оно што сто се мора. Рођен сам 9. августа на Св. Пантелејмона, требао сам да се зовем Пантелија, али нажалост породични кворум одлучи да се зовем Младен. А штета, да су ми дали име Пантелија, тако би ме лако налазили на друштвеним мрежама, а можда бих и живео 125 година. Мајка Зора ме је родила у Лозници (зато и причам екавицу), јер су се ваљда у то време бојали неког доктора у Зворнику. Живим у Петковцима, 12 километара од Зворника, 3 марке горива (1.9 ТДИ, 66КW) Обожавам старке, беле кошуље и фармерице са уским ногавицама.

АСинфо: Ваша књига ,,Ташезонија” награђена је на избору за Књигу године, Вашу сте књигу представљали и на Београдском сајму књига, а била је одабрана од стране издавача и за избор НИН- ове награде. Можете ли нам нешто рећи о томе, шта за Вас значе признања и присутност Вашег стваралаштва у свету књижевности?

-Младен: Да, био сам награђен другим местом за књигу године. Па сад, награде као награде, све је то лепо, али највећа награда је свакако публика. Док не будем имао довољан број публике да могу да продам 500-1000 примерака, до тада књиге делим бесплатно. Јер толико ће ми отприлике требати да покријем кредитна задужења за објаву и штампу истих (обрачун и камату, нисам рачунао, само главница) Што се тиче избора за Нинову награду, апсолутно то не сматрам неким успехом, јер то је отворен конкурс, на који је свако могао да пошаље књигу, било је потребно само да је на српском језику и да је објављена у 2019. години. Успех је бити одабран у шири избор.

АСинфо: Прва књига, коју сте објавили била је збирка поезије, друга је лирска проза. Можете ли нам нешто више рећи о Вашој првој књизи, њеној тематици, идеји?

-Младен: Као што би рекао Ђоша, “волео сам једну Дуду”, та реченица осликава, прву књигу коју сам назвао “Реплика ведрог неба”. Ту сам опевавао плаве очи и своју самоћу, ради тих истих очију.

АСинфо: ,,Ташезонија” је један хибридни жанр, иновација у свету књижевности, аутопоетика, љубавна драма дневничке природе, пресецана често ироничним и шаљивим коментарима. Поезија у прози, анегдотског призвука. Како сте дошли на идеју да напишете овакво дело, колико сте труда уложили и је ли њена форма мењана током рада?-Младен: Ташезонија је веома храбар роман, траги-комичног садржаја. Било је више форми романа, мењао сам их у зависности колико сам био тог дана љут. Али у суштини, успео сам напишем нешто иновативно што је веома тешко, с обзиром колико постоји написаних књига. У писању не практикујем вулгарне речи, иако већина аутора тиме придобија јефтину публику и те своје речи оправдава слободом писања. Сматрам да је књижевност озбиљна грана културе да би једно “јбг” имало своје место, али добро, свакако има право да пише шта хоће. Сматрам да је у 21. веку велики изазов привући публику да један културан. То ако успем, срушићу са трона чувене интелектуалце Баку Прасе и Гастоза.

АСинфо: Шта за Вас значи писање? Имате ли поред писања још талената, неки хоби? Како испуњавате своју креативност?-Младен: Сем што волим да пишем, ту видим и једину шансу где могу у седећем положају да зарадим довољно да не бих ходао, по туђим наредбама. Сви остали таленти и хобији су ми углавном били порочни, толико, да се сад лечим од истих. Нема љубави, без терапије после.

АСинфо: Имате ли у плану ново дело, можда неког још сложенијег жанра, са неком новом тематиком?

-Младен: Тренутно пишем књигу, чија је тематика прељуба у браку. Један психолошки роман о прељуби у браку, где сам ја наравно недужан. Циљ ми је да психолошком анализом испровоцирам сваку потенцијалну прељубницу и ону која је већ варала, да се препозна у том лику жене коју описујем. Наравно, биће то романтичан приказ једне приче коју само Бог и он могу да осуде. После ударам на систем са књигом “Интелектуалац у ХТЗ-у” и онда се селим у Менинген из безбедоносних разлога.

АСинфо: И за крај разговора. Шта бисте поручили читаоцима?

-Младен: Читајте руске и српске писце, типа Достојесвког, Толстоја, Андрића, Селимовића… док мали Млађо не порасте.

Разговор водила: Невена Милосавевић, проф.српског језика и књижевности

О Dejan Spasojević

Проверите и

Проф. др Зоран Милошевић – Кутура – Светост – Геополитика (Интервју)

Проф. др Зоран Милошевић – Кутура – Светост – Геополитика (Интервју)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *