„Drinski književni susreti“: Laureati Jasna Milenović i Nataša Đurović, Knjiga godine roman “PEČAT“

Zvornik, u zvorničkom Domu omladine večeras su održani „Drinski književni susreti“ na kojima je promovisan „Zbornik kratkih priča i pjesama“ koji je nastao nakon književnog konkursa „AS oglas izdavaštva“ iz Zvornika.

Ovom prilikom proglašeni su i najbolji autori u konkurenciji najbolje neobjavljene zbirke pjesama i zbirke kratkih priča, odnosno Jasna Milenović iz Sremske Kamenice i Nataša Đurović iz Kraljeva. U ime izdavača, „AS oglas izdavaštva“, svim autorima koji su učestvovali na konkursu se zahvalio Dejan Spasojević.

– Žiri u sastavu Rade Perić, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ iz Zvornika, književnik Tode Nikoletić i ja smo zaista imali težak zadatak jer je na konkurs pristiglo oko 300 radova. Cilj konkursa, a danas i zbornika, je bio da podstaknemo šire književno stvaralaštvo – rekao je Spasojević.

Tode Nikoletić je istakao da je ovakav konkurs bio neophodan u procesu očuvanja jezika.

– Jezik je danas ugrožen od raznih novotarija, odnosno izmišljanja, kako novih jezika tako i masmedija koji teže ka brutalnosti i vulgarnosti, odnosno svemu onome što nas predstavlja u ružnom svjetlu. Voditi računa o jeziku, koji je zapravo identitet, znači postojati, a „AS oglas“ je našao najbolji način da jezik opstane tako što je angažovao sve pisce iz regiona i udružio ih u odbrani jezika. Meni je drago što su se ovi književni susreti pokazali veoma ozbiljnim jer su u konkurenciji za neobjavljenu zbirku pjesama pristigla 33 rukopisa, a ja kao pisac koji stvara 40 godina mogu da potvrdim da se među njima nalaze veoma važna imena naše književne produkcije. Priča je stiglo još više što znači da je već prvi konkurs bio jako uspješan i tako pokazao da je baš u Zvorniku potrebno organizovati ovakav događaj jer je to najbolji pokazatelj da su između nas samo fizičke granice, a duhovne niko ne može da izbriše, odnosno duhovna vertikala ne dozvoljava takvo nešto – rekao je Nikoletić.

Za knjigu godine izabran je roman “PEČAT“, autora Željka Nestorovića iz Zvornika.

(infobirac.net / asinfo.info )

О Dejan Spasojević

Проверите и

МИЛОРАД МИЛИЋЕВИЋ

  Рођен 16. марта 1956. године у Дрецељу код Олова. Основну школу похађао у Дрецељу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *